Česká exportní banka zastavila úvěrování vývozů do Ruska

ČTK ČTK
Aktualizováno 18. 12. 2014 15:15
Doufáme, že to bude krátkodobé opatření, zní ze státní banky.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: www.ceb.cz

Praha - Česká exportní banka vzhledem k situaci na ruském trhu na středečním zasedání pozastavila úvěrování vývozů do této země. Podklady dále zpracovává, ale kvůli ochraně před ztrátami nevydává rozhodnutí.

Informaci České televize potvrdil ředitel odboru pro mezinárodní vztahy a komunikaci ČEB Petr Křižan. "Doufáme, že to bude krátkodobé opatření," dodal.

"Představenstvo České exportní banky na středečním zasedání s vědomím dozorčí rady rozhodlo, že se za současné situace pozastavuje úvěrování do Ruska. Podklady se dále zpracovávají, ale nevydávají se rozhodnutí o uzavírání úvěrů právě proto, aby nedocházelo ke ztrátám," řekl Křižan.

Rozhodnutí představenstva padlo po konzultaci s dozorčí radou ČEB, kde zasedají všichni akcionáři, tedy zástupci mimo jiné ministerstva financí a ministerstva průmyslu a obchodu. "Pokud se jedná o úvěr poskytovaný v eurech a vlastní výroba nebo tvorba cash-flow by byla v rublech, tak takové úvěry nyní nejsou poskytovány," přiblížil Křižan.

"Bereme rozhodnutí ČEB na vědomí, nicméně na aktuální vývoj exportu do Ruska to nemá žádný vliv, EGAP momentálně neprojednává žádný nový případ financovaný Českou exportní bankou," sdělila ČTK mluvčí EGAP Hana Hikelová. EGAP je úvěrová pojišťovna se zaměřením na tržně nepojistitelná politická a komerční rizika spojená s financováním vývozu zboží, služeb a investic z České republiky.

Hospodářské noviny dnes napsaly, že EGAP do Ruska pojistila přes 100 obchodů za 56 miliard korun. Padající rubl zatím podle HN způsobil vážné potíže u deseti z nich.

Ministerstvo průmyslu a obchodu již ve středu uvedlo, že v pondělí vládě navrhne vznik komise složené z expertů napříč resorty, která se bude zabývat dopady poklesu ruského rublu na českou ekonomiku a exportéry.

"Potíže lze předpokládat u řady dlouhodobých kontraktů, neboť ruští partneři českých firem budou mít velké těžkosti generovat dostatečné rublové cash-flow (hotovost) pro honorování svých závazků vyjádřených v jiných měnách," uvedl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

 

Právě se děje

Další zprávy