Rubl po verbální podpoře ruského ministra financí posiluje

ČTK ČTK
19. 12. 2014 10:29
Dopoledne rubl vůči dolaru i euru rostl o 2,7 procenta. Analytici Rosbank se domnívají, že by se rubl mohl stabilizovat na kurzu 60 až 62 rublu za dolar.
Mnoho rublů za jeden dolar. Ilustrační snímek.
Mnoho rublů za jeden dolar. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Moskva - Ruský rubl dnes na trhu posiluje. Měnu podpořila slova ruského ministra financí Antona Siluanova, který potvrdil, že ministerstvo prodalo devizy, a očekávání, že ruští vývozci brzy zvýší prodej dolarů. Dopoledne rubl vůči dolaru i euru rostl o 2,7 procenta.

Oživení rublu je v kontrastu se silným prodejním tlakem na počátku tohoto týdne, kdy v jednu chvíli rubl vůči dolaru klesl až o 20 procent. Prudký pokles rublu ohrožoval relativní finanční stabilitu, na které ruský prezident Vladimir Putin vystavěl svoji popularitu.

Kolem 09:15 SEČ kurz dolaru vůči rublu činil 59,85 RUB. Vůči euru kurz činil 73,65 RUB, napsala agentura Reuters.

Analytici Rosbank se domnívají, že vzhledem k současné politice centrální banky by se rubl mohl stabilizovat na kurzu 60 až 62 rublu za dolar. Snahy ruské vlády vyvinout tlak na vývozce, aby nehromadili své příjmy z prodeje v zahraničí, je považován za další pozitivní krok pro ruskou měnu. Blíží se konec měsíčního daňového období, kdy musí ruští vývozci přeměnit své zahraniční zisky na rubly, aby mohli zaplatit daně.

Rubl již od počátku letošního roku oslabil vůči dolaru o 45 procent. Siluanov dnes uvedl, že rubl by měl určitě zpevnit na počátku příštího roku. Jeho slovní intervence je považována za součást úsilí vlády podpořit ruskou měnu.

Ruská centrální banka od počátku tohoto roku utratila na ochranu domácí měny přes 80 miliard USD (1,8 bilionu Kč). Rubl tlačí dolů propad cen ropy a západní sankce vůči Rusku kvůli ukrajinské krizi. Centrální banka však minulý měsíc svoji podporu rublu zmírnila.

 

Právě se děje

Další zprávy