Potraviny zlevnily a zbrzdily růst inflace. Koruna nereaguje

Jiří Hovorka Radek Bednařík, Jiří Hovorka
Aktualizováno 10. 8. 2015 9:49
Ke klesajícím cenám masa či pečiva se přidala například i zelenina a inflace tak v červenci rostla méně než o měsíc dříve.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Růst spotřebitelských cen po čtyřech měsících zpomalil své tempo. Podle údajů Českého statistického úřadu rostly v červenci ceny v meziročním srovnání o půl procenta. Analytici oslovení agenturou Reuters předpokládali o jednu desetinu procentního bodu rychlejší růst. V červnu ceny meziročně rostly o 0,8 procenta.

"Není to žádná zásadní hodnota, která by měla spotřebitele znepokojovat. Naopak, ceny prakticky nerostou, zatímco jejich platy ano. Znamená to, že disponibilní příjmy se zlepšují a lidé mají možnost ze svých platů nakoupit o něco více," říká Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit.

Na zpomalení růstu cen, které je pro spotřebitele příjemné, ale zároveň komplikuje České národní bance dosažení jejího cíle - tedy dvouprocentního růstu cen - se podílely především ceny potravin. Ty v červenci meziročně klesly o jedno procento. V červnu jejich ceny přitom zaznamenaly růst o šest desetin procenta.

Zejména klesly ceny zeleniny, a to o 2,7 procenta meziročně. Rovněž se snížila cena pečiva (3,6 procenta) či masa (3,4 procenta), jejich cena klesala již v červnu. "Pokles cen potravin je daný přebytkem potravin na celoevropském trhu," dodává Kozub.

Výrazně nižší je meziročně také cena pohonných hmot - v červenci o 10,8 procenta (a v červnu o 9,7 %). "V současnosti začala opět padat cena ropy dolů. Během několika dnů její cena poklesla z 60 na 50 dolarů za barel. V posledních dnech se obchodovala dokonce za necelých 49 dolarů," říká Kozub, podle kterého se tento vývoj jen velmi zvolna projevuje na cenách benzinu pro koncové spotřebitele. "Přesto tlak na pokles by měl nastat, a to znamená, že ani inflaci sektor dopravy nijak nepodpoří," dodává analytik.

Nejvíce zdražily alkoholické nápoje a tabák. Tabákové výrobky v červenci v meziročním srovnání podražily o téměř devět procent. Zdražilo také vodné a stočné (o 3,4 procenta, respektive o 2,8 procenta v druhém případě).

Údaje o inflaci s korunou nepohnuly

Kurz koruny na data o inflaci prakticky nereagoval. Krátce po jejich zveřejnění se česká koruna vůči euru obchodovala na úrovni 27,03 Kč za euro. Stále se tak pohybuje kolem hodnoty, při níž Česká národní banka v pátek 17. července intervenovala proti jejímu posilování.

Silná koruna a na vkus ČNB pomalu rostoucí ceny komplikují centrální bance snahu dosáhnout dvouprocentního růstu cen. Kvůli tomu oslabila v listopadu 2013 kurz koruny z 25,8 Kč za euro na hodnotu přes 27 korun za jednotku evropské měny. ČNB nyní předpokládá, že se inflace ke dvěma procentům dostane až na počátku roku 2017.


Guvernér ČNB Miroslav Singer ve čtvrtek sdělil, že silná koruna z posledních týdnů komplikuje dosažení dvouprocentního inflačního cíle. A zopakoval, že ČNB neukončí režim slabé koruny dříve než v druhé polovině příštího roku.

Velice jasný závazek dal trhu v pátek i viceguvernér Vladimír Tomšík. Na setkání s analytiky jasně prohlásil, že ČNB "poskytuje trhu kurzové zajištění zdarma na celý rok dopředu." Podle něj centrální banka nemá žádné limity pro to, aby kurz měny ještě celý rok bránila před posílením pod hranici 27 koruny za euro. "Jestli jsou tu ale firmy či analytici, kteří se chtějí zajišťovat a platit za to již teď, tak je to volný trh, takže prosím," dodal Tomšík.

Ve třetím čtvrtletí roku 2016 počítá centrální banka s inflací 1,6 procenta a ve čtvrtém čtvrtletí 2016 s inflací 1,8 procenta. V minulé prognóze odhadovala, že inflace bude dvě procenta, respektive 2,1 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy