Průmyslu se daří nejlépe od září, roste přes osm procent

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 6. 8. 2015 9:54
Tahounem průmyslu byla tradičně výroba automobilů, upřesnil statistický úřad. Rostlo i stavebnictví.
Tahounem průmyslu byla tradičně výroba automobilů (ilustrační foto).
Tahounem průmyslu byla tradičně výroba automobilů (ilustrační foto). | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Průmyslová výroba v červnu zrychlila tempo růstu na 8,1 procenta z květnových dvou procent. Jde o nejvyšší meziroční růst od loňského září. Tahounem průmyslu byla opět výroba aut, uvedl ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ).

"Výroba průmyslu se tentokrát zvýšila o 8,1 procenta, po očištění o vliv rozdílného počtu pracovních dní o 5,5 procenta, a opět největší zásluhu na tomto výborném výsledku mají automobilky, jejichž výroba roste dvouciferným tempem," vysvětluje analytik ČSOB Petr Dufek. "Poptávka po nových autech roste v Evropě už dva roky a tuzemští výrobci evidentně dokážou díky inovacím svým zákazníkům úspěšně vycházet vstříc. Hned za výrobou aut je výroba strojů a kovových konstrukcí," dodává Dufek.

Výroba aut v červnu vzrostla meziročně o 16 procent, což je výrazně vyšší tempo oproti květnovým 9,2 procenta. Automobilky se na celkovém osmiprocentním růstu průmyslu podílely 2,9 procenta. Výroba strojů po květnovém poklesu vzrostla meziročně o 15 procent a výroba kovových konstrukcí zaznamenala desetinový růst.

Po květnovém propadu se vrátily k růstu tržby z domácího odbytu a také nové zakázky v zahraničí.

"Český průmysl těží z oživení jak domácí, tak světové ekonomiky. Zárukou růstu i v následujících měsících by měl být nárůst nových tuzemských i zahraničních zakázek," říká Petr Smutný z oddělení Podnikových financí a restrukturalizací PwC ČR.

Příznivě na český průmysl podle něj působí i slabá koruna. Významnou nákladovou položkou totiž stále zůstává práce, kterou platí v korunách, a mzdy výrazně nerostly. "Podniky si tak drží potřebnou flexibilitu. Letní měsíce můžou přinést statistické výkyvy z důvodu různě nastavených celozávodních dovolených, ale celkově očekávám, že letošní rok přinese velmi pěkná čísla," doplňuje Smutný.

Stavebnictví mírně zpomalilo

Stavebnictví v Česku dál roste, i když tempo mírně zpomalilo. V červnu stavební produkce meziročně stoupla o 7,8 procenta po květnovém růstu o 11,9 procenta. Táhly ji zejména inženýrské stavby, přibylo ale i zahájených a dokončených bytů. Úřady rovněž vydaly více stavebních povolení než před rokem.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se stavebnictví meziročně zvýšilo o 6,4 procenta, přičemž letošní červen měl v porovnání s tím loňským o jeden pracovní den navíc. Meziměsíčně stavební produkce očištěná od sezonních vlivů klesla o 1,4 procenta.

Produkce v pozemním stavitelství se v červnu meziročně snížila o 2,4 procenta, naproti tomu u inženýrských staveb vzrostla o 31,2 procenta.

"Zásadní je ale to, že počet zahájených bytů výrazně roste. Po květnovém propadu se situace opět zlepšuje - začíná se stavět o více jak třetinu bytů více. Roste i počet vydaných stavebních povolení, zatím sice jen o 3,4 procenta, jejich hodnota je ale vyšší o rovných pět procent," říká analytik Home Credit Michal Kozub. Tento růst podle jeho slov nejspíše nesmaže všechny problémy, které vznikly dlouhou a vleklou krizí oboru, ukazuje to ale na zlepšení.

 

Právě se děje

Další zprávy