Inflace nepřesáhne dvě procenta ani v roce 2016, očekává ČNB

ČTK ČTK
6. 8. 2015 15:00
Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad růstu ekonomiky pro letošní rok.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Česká národní banka (ČNB) v nové prognóze zlepšila odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,8 procenta z předchozích 2,6 procenta. Pro příští rok centrální banka naopak odhad zhoršila na 2,8 procenta z květnových 3,2 procenta. Odhad vývoje inflace ČNB snížila.

Ve třetím čtvrtletí roku 2016 počítá centrální banka s inflací 1,6 procenta a ve čtvrtém čtvrtletí 2016 s inflací 1,8 procenta. V minulé prognóze odhadovala, že inflace bude dvě procenta, respektive 2,1 procenta.

"Potřeba udržovat výrazně uvolněné měnové podmínky i nadále přetrvává. Posílení kurzu v poslední době je tak z tohoto pohledu nepříznivým faktorem zpřísňujícím měnové podmínky a tedy oddalujícím dosažení inflačního cíle," uvedla ČNB v dnes zveřejněné prezentaci. Podle nové prognózy bude plnění dvouprocentního inflačního cíle centrální banky udržitelné až od počátku roku 2017.

Rizika pro odhadovaný vývoj hodnotí centrální banka jako zhruba vyrovnaná. "Mírné protiinflační riziko může plynout z poklesu cen ropy," říká guvernér ČNB Miroslav Singer.

Ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze z minulého týdne výrazně zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,9 procenta. Důvodem je překvapivý meziroční růst hrubého domácího produktu v prvním čtvrtletí o čtyři procenta.

Díky vývoji v prvním čtvrtletí i řada dalších institucí v poslední době odhady vylepšila a nově počítá letos s více než tříprocentním růstem ekonomiky.

 

Právě se děje

Další zprávy