ČNB brání slabou korunu. Utratila už 15 miliard, říká odhad

Radek Bednařík
30. 7. 2015 10:52
Koruna po středečním oslabení na několikatýdenní minimum na úrovni 27,14 koruny za euro dnes mírně posiluje na 27,07 koruny za euro.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Česká národní banka (ČNB) ve snaze oslabit kurz vrhla za poslední dva týdny na měnový trh zhruba patnáct miliard korun, domnívají se ekonomové z ING Bank. Centrální banka intervenovala poté, co česká měna posílila k 27 korunám za euro.

"Uvedená suma vychází z objemu peněz tuzemských bank uložených u ČNB. Přesnější informace se dozvíme až následující týden, kdy bude zveřejněna statistika devizových rezerv," říká hlavní ekonom ING Banky Jakub Seidler.

Pokud je odhad ING správný, nakoupila ČNB za dva týdny do rezerv zhruba půl miliardy eur. Vzhledem k celkovému objemu devizových rezerv (51,1 miliardy eur), které ČNB podle posledních oficiálních údajů drží, je zmíněná půlmiliarda poměrně zanedbatelnou částkou. Pro srovnání – když ČNB v listopadu 2013 spustila intervence a oslabila korunu, tak během několika dní nakoupila eura ve výši přibližně sedmi miliard eur, což představovalo zhruba částku 200 miliard korun.

Koruna včera oslabila

Koruna po středečním oslabení na několikatýdenní minimum na úrovni 27,14 koruny za euro dnes mírně posiluje na 27,07 koruny za euro.

Podle odborníků nebude mít ČNB problém bránit kurz koruny intervencemi klidně až do zatím stále proklamovaného ukončení režimu slabé koruny, které centrální banka plánuje na druhou polovinu příštího roku. Nicméně objevují se na trhu stále častější hlasy o tom, že ČNB ukončí režim se slabší korunou mnohem dříve a bez varování.

"Kurzový závazek" stále platí

Česká národní banka na dotazy, zda intervenuje na mezibankovním devizovém trhu, standardně neodpovídá.

"Od listopadu 2013, kdy se ČNB rozhodla používat kurz koruny jako další nástroj uvolňování měnových podmínek, platí její kurzový závazek. Tím se veřejně zavázala, že bude v případě potřeby intervenovat na devizovém trhu na oslabení kurzu koruny tak, aby jej udržovala poblíž hladiny 27 CZK/EUR," připomíná Dita Vejnárková z odboru komunikace ČNB.

“Platnost tohoto závazku bankovní rada ČNB opakovaně potvrdila, naposledy na svém posledním měnovém zasedání. Na základě tohoto rozhodnutí i nadále platí, že v případě potřeby, tedy bude-li se kurz koruny obchodovat na úrovních neslučitelných s kurzovým závazkem, zahájí ČNB automaticky časově a objemově neomezené nákupy zahraniční měny za koruny," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy