Koruna prolomila hranici 27 Kč za euro. ČNB už zasáhla

Ekonomika Ekonomika, bed, jih
Aktualizováno 20. 7. 2015 14:30
ČNB intervenovala už v pátek, dnešnímu posilování měny prý zatím aktivně nebrání.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Česká národní banka v pátek poprvé od zahájení intervencí v listopadu 2013 aktivně intervenovala. Prodávala tak korunu a kupovala eura, aby zabránila posilování měny. Hospodářským novinám a online deníku Aktuálně.cz to potvrdila Kateřina Bartůšková, mluvčí ČNB.

"Ano, ČNB byla v pátek na trhu aktivní," sdělila mluvčí. Bartůšková neuvedla, při jaké hodnotě kurzu ČNB vstoupila na trh. Nesdělila ani objem eur, které ČNB nakoupila.

Hráči na finančních trzích se definitivně rozhodli otestovat Českou národní banku a její ochotu bránit kurzový závazek. V pondělí v půl druhé několikrát prolomil kurz hodnotu 27 korun za euro. Krátkodobě tak domácí měna posílila na 26,997 koruny za jedno euro.

Centrální banka tvrdí, že v pondělí zatím kurz aktivně nebrání. "Za ceny pod hranicí 27 CZK/EUR se dnes zatím neuskutečnily na mezibankovním trhu žádné transakce," říká Bartůšková. Zároveň ale zopakovala, že je banka připravená zasáhnout, když se koruna dostane pod zmíněnou hranici.

Podle analytiků, které oslovila agentura Reuters, je trh s korunou momentálně mělký - to znamená, že se na něm moc neobchoduje, a to některým spekulantům usnadňuje jejich případný záměr pohnout s kurzem koruny směrem k 27, aby tak otestovali ochotu ČNB bránit svůj kurzový závazek.

"V současnosti čekáme na jakoukoliv akci centrální banky, nebo alespoň nějakou slovní intervenci, která by oslabila korunu," sdělil agentuře Reuters anonymně pražský dealer.

Na posilování koruny již několik týdnů tlačí velice dobrý vývoj domácí ekonomiky. Kladnou roli v posilování koruny podle ekonomů hrají také kladné úrokové sazby, které činí oproti euru či například švédské koruně domácí měnu stále ještě atraktivní pro krátkodobé investice.

ČNB zahájila intervence v roce 2013 kvůli obavě z deflace, tedy snížení cenové hladiny, která by oslabila hospodářství. Centrální banka tehdy během několika dní nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun. Koruna kvůli intervencím tehdy mezi 6. a 7. listopadem skokově oslabila ze zhruba 25,79 Kč/EUR na 26,98 Kč/EUR a v dalších dnech nad 27 korun.

V následujících měsících kurz nad 27 korunami za euro držel trh. Na začátku letošního roku koruna krátkodobě oslabila nad 28 korun za euro. Od června ale kurz vytrvale klesal a v posledních dnech se opět přiblížil hranici 27 korun. Naposledy v červnu bankovní rada ČNB zopakovala, že bude v intervencích pokračovat a bránit posílení koruny pod 27 korun k euru.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas další aktuality a rady! Osobní finance Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy