Zabavit Řecku majetek? Jen těžko. Expert odpovídal online

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 19. 6. 2015 14:36
Online rozhovor: Co čeká dál Řecko a jak to zasáhne zbytek Evropské unie? Odpovídal analytik České spořitelny Ľuboš Mokráš.
Co bude dál s Řeckem? Ptali jste se, jak dopadne jeho krize
Dotazovaný právě odpovídá
Odpovídal analytik České spořitelny Ľuboš Mokráš
Přejít k dotazům

Online rozhovor – Zatímco běžnému dlužníkovi lze zabavit majetek, u států je to mnohem složitější. Čistě teoreticky jim majetek zabaven být může, především v cizině, ale zabavit majetek přímo na území dlužného státu by vyžadovalo de facto okupaci. V online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz to uvedl analytik České spořitelny Ľuboš Mokráš.

Po případném bankrotu Řecka lze podle něj očekávat významný negativní dopad na životní úroveň zejména u lidí, kteří přímo závisí na státu – typicky důchodci či státní zaměstnanci. „Řecku hrozí prudká inflace, ještě vyšší nezaměstnanost, další pokles kupní síly, alespoň tedy v první fázi po bankrotu či vystoupení z eurozóny. Později by se mělo stabilizovat a s pomocí vlastní měny být dostatečně konkurenceschopné, aby se uživilo na slušné úrovni,“ uvedl Mokráš mimo jiné v odpovědích čtenářům.

Co bude dál s Řeckem? Ptali jste se, jak dopadne jeho krize

Dotazovaný právě odpovídá
Odpovídal analytik České spořitelny Ľuboš Mokráš
Aktualizovat reportáž
19. 6. 2015
Ptá se: PetrB

Dobrý den,
existují dopadové studie(v případě bankrotu Řecka) pro Řecko a EU? Např. vliv důchody, zaměstnanost, kupní sílu apod.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Takové studie existují a pro Řecko to v nich nedopadá dobře. Řecku hrozí prudká inflace, ještě vyšší nezaměstnanost, další pokles kupní síly, alespoň tedy v první fázi po bankrotu/vystoupení z EMU. Později by se mělo stabilizovat a s pomocí vlastní měny být dostatečně konkurenceschopné, aby se uživilo na slušné úrovni.

19. 6. 2015
Ptá se: Jirka

A ještě jeden dotaz - do jaké míry jsou Řecké dluhopisy u Českých a Evropských bank nezajištěné (bez vytvořené opravné položky/rezervy)?
Jinými slovy - jak moc velký průšvih by to pro věřitele byl?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Pokud vím tak soukromé instituce řecký státní dluh prakticky úplně odepsaly. Navíc ho v soukromých rukách už zůstalo jen relativně velmi málo a obzvlášť v českých bankách prakticky není. Proces odstraňování řeckého dluhu z bilancí bank proběhl už v prvním kole dluhové krize. Naprostou většinu řeckého dluhu drží MMF, EMU a ECB.

19. 6. 2015
Ptá se: DNA

Dobrý den, pokud Řecko zbankrotuje, společenská situace v zemi bude asi ještě mnohem horší než teď. Myslíte, že jim ve vztahu k zahraničí a zbytku Unie prostě jen klesne kupní síla a např. bude mnohem levnější tam jezdit na dovolenou (což by je mohlo zase trochu nakopnout) nebo čekáte že se od řecka naopak odvrátí i turistický ruch, např. z důvodů bezpečnostních?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Řekové by měli v první fázi ještě zchudnout, ale počítám spíše s tím, že je pud sebezáchovy přinutí maximálně využít možností, které mají a tou nejlepší je pravě turistický ruch. Takže si spíše myslím, že by mohlo dojít k jeho dalšímu rozvoji. Nemyslím si, že by v Řecku v případě potíží po vystoupení z EMU zavládla anarchie.

19. 6. 2015
Ptá se: Jan

Dobre odpoledne pane Mokrasi. V mediich se o reckem odchodu z Eurozony v pripade jeho defaultu hovori jako o nevyhnutelnem dusledku. Neni mi vsak zcela jasny mechanismus tohoto odchodu. Prijde mi, ze opetovnym zavedenim narodni meny Recko mnoho ziskat nemuze, dobrovolne tedy drachmu nejspis zavadet nebude. Soucasne, je-li mi znamo, eurozona nema zadny mechanismus, prostrednictvim ktereho by bylo mozno Recko proti jeho vuli vyloucit. Existuje tedy varianta, ze Recko sice "zkrachuje", v Eurozone vsak zustane?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Dobrý den

hlavní potenciální problém Recka je, že brzy nemusí mít dost peněz na svůj běžný provoz (platy, důchody, běžné provozní platby typu účtů za elektřinu). Momentálně tyto peníze má jen proto, že ECB poskytuje řeckým bankám nouzovou hotovost, ty za ní nakupují krátkodobé dluhopisy řecké vlády a řecká vláda tyto peníze využívá k platbám v rámci běžného provozu. ECB však může hotovost poskytovat jen solventním bankám a to ty řecké brzy nemusí být. Pak nebudou mít peníze ani banky, ani stát. Jedním ze způsobů jak tuto situaci vyřešit je zavedení vlastní měny. Pokud by vlastní měnu nezavedlo, muselo by Řecko začít používat různé nestandardní metody hrazení závazků, například dlužní úpisy. Jinak EMU skutečně podle mého názoru nemůže Řekům přímo zakázat používat euro.

19. 6. 2015
Ptá se: Jana

Zajímalo by mě, jak se tato situace Řecka promítne na turismus a jak bude ovlivněn turismus letos. Děkuji Jana

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Letos se nedá vyloučit negativní vliv problémů na turismus. Lidé se v případě stupňování problémů mohou obávat důsledků nestability (od potíží finančního sektoru k sociálním nepokojům). V delší perspektivě by naopak mohla současná situace turistice pomoci, prostě proto, že Řekové mají jen málo jiných možností, jak získat devizy a musí proto o její rozvoj pečovat .

19. 6. 2015
Ptá se: Max

Dobrý den,

zajímal by mě Váš názor spíše na geopolitickou stránku celého problému. Co si myslíte o možném sbližování Řecka s Ruskem? Je to podle Vás reálné? Může to být faktor, který ovlivňuje jednání Řecka se zbytkem EU? Děkuji.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Pravděpodobnost výrazného sblížení Řecka s Ruskem je podle mě malá. Řekové si uvědomují, že by jim hrozila izolace v rámci EU, pro Rusy může být Řecko až příliš drahé, obzvlášť v současné situaci. Co však očekávám je snaha Řecka posílit kontakty mimo EU, obzvlášť se státy BRIC a dalšími velkými rozvíjejícími se ekonomikami. Například Čína je v Řecku už teď aktivní.

19. 6. 2015
Ptá se: Martin Č

Dobrý den,

nerozumím výkladu druhé cesty bankrotu : "..by muselo emitovat inflační nekryté peníze ke krytí státních výdajů (tak zvané monetární financování státu).."
Jelikož je Řecko součástí Eurozóny, potom by na monetární cestu mohla mít vliv jedině ECB, nikoli Řecko či jeho centrální banka (ta by měla mít v dnešní situaci marginální vliv, pokud by ovšem nepřistoupilo Řecko k nové měně)?
Nebo se mýlím a může Řecko emitovat nové peníze?Děkuji za informaci.
Hezký den.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Řecko by mohlo svůj provoz financovat emisí nekrytých peněz jen pokud by vystoupilo z eurozóny a zavedlo vlastní měnu. Potom by jeho centrální banka mohla tisknout libovolné množství těchto nových peněz a stát by je mohl používat k platbám, to se občas děje (z poslední doby Zimbabwe) a vede to k hyperinflaci. V eurech to není možné, protože ta může emitovat jen ECB a ta to udělat nesmí (má striktní zákaz monetárního financování).

19. 6. 2015
Ptá se: kostas

dobrý den

česká republika ani slovensko řekům nic nepůjčila a ani nepatří mezi tkz.čisté plátce EU
mohl by jste laskavě zdělit svým spoluobčanům ,že vám může být v podstatě ho.no po tom co oni dělají ?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Bohužel nemůže - jsme v situaci zainteresování minimálně přes MMF. Slovensko navíc má euro a muselo by tedy přispět v případě defaultu Řecka k hrazení ztráty ECB. Pak jsou tu evropské půjčky Řecku a ty by také musely být uhrazeny... Řekům jsme tedy přímo nic nepůjčili, přesto nepřímo patříme mezi jejich věřitele.

19. 6. 2015
Ptá se: Jirka

Dobrý den, existuje vůbec nějaký právní rámec pro výstup nějaké země z eurozóny? Mám takový pocit, že například z EU se jen tak vystoupit nedá.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Neexistuje, s takovou možností se v podstatě podle všeho nepočítalo. Ovšem to, že neexistuje neznamená, že nemůže být velmi rychle vytvořen. V době vrcholící dluhové krize byla EU/EMU/ECB také velmi pružná a kreativní při vytváření mechanismů, kterými krizi čelila.

19. 6. 2015
Ptá se: Josef Vacula

Dobrý den,jaký máte názor na to,že Řecko a EU vede stále rozhovory o záchranných půjčkách, které jen oddalují to, co nevyhnutelně přijde. Tzn. ekonomický krach Řecka. Přece nemusí být člověk študovaným ekonomem,aby tohle pochopil. Proč se vůbec tyto rozhovory vedou? Děkuji za názor.VACULA

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Dobrý den

je to politická otázka. EU/EMU velmi stojí o zachování členství Řecka v EMU a děla vše pro to, aby toho dosáhla. Řekové podle mého názoru této velmi dobré vůle ve velkém zneužívají.

19. 6. 2015
Ptá se: Dominik

Dobrý den, bude mít krach Řecka vliv na evropskou nebo světovou ekonomiku?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Dobrý den

bude, ale relativně malý. Půjde hlavně o psychologické dopady, nejistotu, obavy z rozšíření problémů do dalších států eurozóny (hlavně Španělska). To může ovlivnit postoj k riziku a omezit ochotu investovat, utrácet. Ovšem k velkým defaultům států dochází poměrně často a ne vždy jsou důsledky významné. Z poslední doby například default Ruska v roce 1998 měl závažné dopady na světovou ekonomiku (hlavně proto, že byl hodně nečekaný), naopak default Argentiny moc svět neovlivnil.

19. 6. 2015
Ptá se: petr

dobrý den,
otázku zkrátím,

proč už Řecko dávno není členem EU?

Nejen společnost, ale o to více obecné společenství musí ctít společná pravidla a tím rozhodně není lež, podvody (nejen vstup Řecka do ES)

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

To je primárně otázka politické vůle - špičkový představitelé EU byli a jsou v zájmu zachování jednoty a klidu ochotní přijímat nezdravé kompromisy. Přijímání takových nezdravých kompromisů je jednou z příčin současné situace a určitě nepovede k jejímu vyřešení.

19. 6. 2015
Ptá se: Petr Rechcigl

Jaky muze mit recky odchod z Eurozony dopad na kurz CZK/EUR? Dekuji.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Podle našeho názoru nevýznamný. Jen pokud by docházelo k sekundárním významným komplikacím (málo pravděpodobné), mohla by koruna k euru podstatněji oslabit.

19. 6. 2015
Ptá se: Ondřej

Pokud se veřitelé a řecká vláda nedohodnou, a Řecko tak s největší pravděpodobností nezaplatí IMF, jak rychle se asi věci budou dít? Dá se očekávat, že pokud by Řecko opustilo euro, bylo by to v řádu týdnů?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Vzhledem k situaci řeckého bankovního sektoru je možný velmi rychlý vývoj situace a Řecko by tedy mohlo být nuceno z eurozóny odejít v řádu týdnů. Odchod ovšem může protahovat za cenu zavedení mimořádných opatření (například použití dlužních úpisů k výplatě mezd), takže rychlý konec Řecka v eurozóně není úplně jistý.

19. 6. 2015
Ptá se: dominik

řekové disponuji hotovosti v drachmě?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Momentálně ne, tu by museli nejprve znovu zavést. Jinak technicky touto hotovostí disponují v tom smyslu, že znovuzavedení národní měny by umožnilo, aby ji centrální banka tiskla v principiálně neomezeném nominálním objemu.

19. 6. 2015
Ptá se: Jakub

Dobrý den,

nebylo by lepší nechat Řecko padnout? Poskytování dalších půjček na splácení dluhu dluhem je dluhová past, která nikam nevede. Je to jen odkládání nevyhnutelného...

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Je to politické rozhodnutí, nejen ekonomické. A politické argumenty mohou převážit nad ekonomickými.

19. 6. 2015
Ptá se: Jirka

letím do Řecka na dovolenou, co bude následovat, když

nás v Řecku zastihne vyhlášení bankrotu?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Pokud budete mít hotovost v eurech tak by se v podstatě nic nemělo dít. Bankrot státu není až tak vzácná událost a obyčejně nejvíce dopadá na věřitele a občany zbankrotovaného státu. Turistů se to většinou nedotkne.

19. 6. 2015
Ptá se: gorgol

Dobry den, existuji nejake zasoby zlata ktere by napr. recko mohl prodat ?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Ano, Řecko má v rezervách zlato (oficiálně 112,5 t), tím by sice mohlo část svých závazků uhradit, ale jen poměrně malou (je to zhruba 4,5 miliardy dolarů).

19. 6. 2015
Ptá se: Jaroslav

Jak by se projevil bankrot Řecka v životě běžných občanů (státní zaměstnanci, důchodci, nemocní, podnikatelé)? Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Dá se očekávat významný negativní dopad na životní úroveň zejména u lidí, kteří přímo závisí na státu (důchodci, státní zaměstnanci). V soukromém sektoru a u podnikatelů by to nemuselo být až tak vážné, hodně bude záležet na odvětví, ve kterém pracují. V případě odchodu z eurozóny by také hodně záleželo na závislosti na dováženém zboží, případně napojení na exportní odvětví. Řecko by prošlo restrukturalizací a po jejím skončení by se měla situace lidí obecně podstatně zlepšit.

19. 6. 2015
Ptá se: Vladimír

Dobrý den, prosím jakým způsobem má MMF zajištěný dluh Řecka? Jak bude postupovat, když ho Řecko přestane splácet?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

MMF podle mého názoru nemá pohledávky vůči Řecku zajištěné nijak. Pokud Řecko přestane splácet, budou použity standardní postupy, tj. jednání. Případné ztráty pak budou hradit členské státy MMF.

19. 6. 2015
Ptá se: Iva

Jel byste letos o prázdninách na dovolenou do Řecka? Jaké problémy mohou nastat pro turisty?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

viz odpověď výše - nečekám žádné vážné problémy pro turisty.

19. 6. 2015
Ptá se: Robert

Jestlize se pise o solventnosti reckeho statu, resp.
reckych bank. Zajimava je otazka kdo je solventnejsi? Recke banky nebo recky stat, ktery ma pujcene penize i od Reckych bank?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

O něco solventnější je řecký stát - ten má alespoň nějaké daňové příjmy. Banky mohou přijít o vklady a nouzovou pomoc ECB a pak v nich toho moc nezbude...

19. 6. 2015
Ptá se: Petr

Dobrý den,

pokud by řecké banky v pondělí neotevřely z důvodu dramatického nárůstu výběru hotovosti, je možné předpokládat reakci řeckých politiků ve směru k přistoupení na podmínky věřitelů a větší snahy se s nimi dohodnout?
Pokud by od pondělí nefungoval vnitřní bankovní trh, může to nějak ohrozit v Řecku ubytované turisty? Předpokládám dobře, že platby kartou by stále fungovaly?

Děkuji za odpovědi.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Řečtí politici by v takové situaci měli v zásadě tři možnosti - ustoupit a přijmout podmínky věřitelů, zavést drachmu a vystoupit tak z eurozóny nebo situaci protahovat mimořádnými opatřeními (dlužní úpisy pro některé platby státu). U turistů by měl být dopad omezený. Karty by měly fungovat, lepší je mít ovšem pro každý případ dostatek hotovosti na krytí běžných potřeb.

19. 6. 2015
Ptá se: Pavel Vinčar

Dobrý den,
jak by to bylo s dluhy Řecka v případě bankrotu? Znamenalo by to, že by věřitelé všechny své dluhy museli odepsat?
A co je lepší pro obyčejné Řeky, zůstat v u společné měny a nebo zavest svou měnu?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

O řeckých dluzích by se jednalo a tato jednání by mola být velmi dlouhá a mohla by skončit odepsáním velké většiny dluhu.
Podle mého názoru je pro běžné Řeky podstatně lepší zůstat v eurozóně. Rozpočet musí být vyrovnán tak jako tak, tomu se zavedením vlastní měny nevyhnou (pokud nechtějí mít hyperinflaci). A s novu měnou jim vážně hrozí nestabilita, vysoká inflace a nižší atraktivita pro zahraniční investory.

19. 6. 2015
Ptá se: Martin

Dobrý den,
pokud řekové zbankrotují, kdo to zaplatí?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Částečně státy EMU (přes ECB, EFSF, MMF), v poněkud menší míře zbytek EU (přes EFSF a MMF) a v ještě menší míře zbytek světa přes MMF. Asi nejhůř by na tom z tohoto hlediska bylo Německo, které je největším státem eurozóny.

19. 6. 2015
Ptá se: Jan Berger

Dobrý den, má smysl si brát půjčku, aby byla použita na splacení předchozí půjčky ? To nechápu. Děkuji

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

U států, které existují relativně velmi dlouho, ano. Tímto tak zvaným rolováním dluhu mohou přizpůsobit aktuální velikost dluhu momentálním potřebám - po splacení starého může být nový dluh o něco menší nebo větší. Jinak by si státy mohly půjčovat na extrémně dlouhou dobu (občas se to děje - existují stoleté státní dluhopisy a výjimečně i tzv věčné dluhopisy, které vůbec nemají splatnou jistinu, platí jen úrok).

19. 6. 2015
Ptá se: Jiří H.

Dobrý den, pokud by Řecko nyní opustilo Eurozónu, jaké byste očekával komplikace pro podzimní dovolenou na Rhodosu? Ještě jinak, pokud budu mít eura, očekáváte omezení nebo problémy při konverzi za drachmy na místě pobytu? Díky.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Dopady na turisty by měly být nevýznamné. Nečekal bych problémy při konverzi na novou drachmu a v každém případě se dá předpokládat, že by se dalo platit i eurem.

19. 6. 2015
Ptá se: petr

Dobry den, proc jim nebude zabaven statni majetek jako kazdemu jinemu dluzniku? Maji pristavy,postu,banky,drahy a pod....

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Státům čistě teoreticky majetek zabaven být může (a občas je - typicky jde na příklad o umělecké předměty, které jsou někam zapůjčeny na výstavu, pamatuji si, že Rusku jednou zabavili školní plachetnici), ale objem takto zabaveného majetku je ve srovnání s dluhy o které jde zanedbatelný. Zabavit majetek přímo na území státu už je podstatně komplikovanější. To by vyžadovalo de facto okupaci a to prakticky nepřichází v úvahu.

19. 6. 2015
Ptá se: Radek

Dobry den, pokud recko opusti eurozonu,da se ocekavat pohyb eura vuci korune nebo ostatnim menam? Jde mi o to,jak muze byt rizikove drzet vetsi mnozstvi eur. Dekuji

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Koruna by vůči eura měla zůstat stabilní. Posílení koruny vůči euru brání ČNB a problémy spojené s Řeckem by podle našeho názoru neměly být tak intenzivní, aby podstatněji oslabila koruna vůči euru.

19. 6. 2015
Ptá se: Radek Růčka

Může vůbec evropská unie Řecko vyloučit ze svých řad?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Pokud vím tak momentálně to možné není. Ale tuto možnost je v každém případě možné zavést.

19. 6. 2015
Ptá se: Petr Knotek

Dobry den,
rad bych se Vas zeptal na rizika spojena se statnim bankrotem v dobe dovolene... prece jen do Recka miri hodne z nas na dovolenou, tak by me zajimaly nasledky spojene s bankrotem v prubehu dovolene a pripadne rady, napr. vest si sebou dostatecnou hotovost, protoze nebudou fungovat bankomaty...
dekuji PK

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

opět opakuji - pravděpodobnost velkých problémů pro turisty je velmi malá, mít u sebe rozumnou hotovost je ovšem lepší, než spoléhat na bankomaty.

19. 6. 2015
Ptá se: Pavel

Dobrý den,myslíte si,že dojde k bankrotu Řecka nebo k oboustrané dohodě?Já si osobně myslím,že dojde k dohodě,je to jen hra kočky s myší.

Děkuji za odpověď

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Momentálně to na dohodu nevypadá, ale je fakt, že v minulosti se vyskytla řada podobně napjatých situací a na poslední chvíli bylo dosaženo dohody. Míč je teď na řecké straně, pokud se Řecko umoudří a ustoupí, může být dohody stále dosaženo. Ovšem ne vždy to vyjde - stačí vzpomenout například na Lehman Brothers.

19. 6. 2015
Ptá se: Ladislav

Jak se vlastně projeví bankrot státu, to si budou muset vše platit myslím zdravotní péči apod. A jak je to s policií a armádou? Děkuji

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Problém, Řecka je v tom, že mu nikdo nepůjčí a muže tedy utratit jen tolik, kolik vybere na daních. A momentálně nevybere tolik, kolik utratí. Krátkodobě může řešit situaci tím, že část úhrad (například platy státních zaměstnanců) bude hradit v dlužních úpisech (zaměstnanec nedostane eura, ale papír s příslibem, že eura dostane v budoucnosti). Jinak budou muset nezbytně peníze někde uspořit. Jak stát peníze uspoří je na něm - může propustit státní zaměstnance, snížit platy nebo důchody, uspořit na zdravotní péči, školství, obraně... A poslední možností je vlastní měna a inflační peníze.

19. 6. 2015
Ptá se: Monika Urbanová

Dobrý den, ráda bych chtěla vědět dopady dluhové krize Řecka na Evropskou Unii, resp. exportní politiku ČR, jestliže je tato ekonomika ČR vázaná na vývoj na ekonomiky v Německu. Konkrétně tím myslím, pokud se zpomalí pokles růstu ekonomiky Německu a tudíž nebudou němečtí odběratelé odebírat díly pro automotivní průmysl vyrobený v českých firmách, jaké druhotné dopady to může mít na českou ekonomiku a zda byste mohl nastínit předpoklad vývoje ekonomiky v ČR, pokud německá ekonomika "nebude šlapat" jak má.

Děkuji, M.Urbanová

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Už jsem na podobnou otázku odpovídal a tak tedy jen stručně - negativní dopady být mohou, ale jen relativně malé.

19. 6. 2015
Ptá se: Martin

Dobrý den, jaký očekáváte vývoj parity euro-USD ke konci letošního roku, vzhledem k odchodu Řecka z eurozóny? Děkuji za odpověď

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Problémy kolem Řecka by měly oslabovat euro. K silnějšímu dolaru by měla přispět i americká centrální banka zvýšením sazeb. Podle našeho názoru by tedy dolar vůči euru měl posílit.

19. 6. 2015
Ptá se: David

Dobrý den, pokud Řecko opustí Eurozonu, znamená to také automatickou změnu měny ( Drachma ) nebo si mohou ponechat Euro? Dále by mě pak zajímalo, pokud se tak stane, jak se budou asi vyvíjet ceny, potažmo dovolené pro turisty v Řecku?
Děkuji za odpověď
David

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Euro si čistě teoreticky mohou ponechat, ale nebylo by to pro ně výhodné. Nová měna by měla ztrácet na hodnotě, turisté by na tom měli vydělat (dovolené v Řecku by pro ně byly levnější, ovšem Řekům by vše zdražovalo).

19. 6. 2015
Ptá se: Bohdan

Dobrý den. Když Řekové nechtějí při řešení finančního problému, který si sami zavinili, nechtějí řádně spolupracovat s věřiteli (nazývají je kriminálníky), proč Evropská unie proti nim nevystupuje razantněji.
Děkuji.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Opět už jsem odpovídal výše takže jen stručně - jde o politickou otázku a snahu EU pomoci Řecku zůstat v eurozóně a stabilizovat se ekonomicky. To ovšem nepůjde bez vyrovnání rozpočtu.

19. 6. 2015
Ptá se: Tomáš Olbrich

Dobré odpoledne,
pokud by skutečně nedošlo k dohodě, Řecko nezaplatilo část dluhu, splatnou ke konci června, v jakém časovém horizontu by bylo možné očekávat jednak vyhlášení státního bankrotu, druhak návrat k drachmě?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Pokud nezaplatí MMF mělo by to automaticky znamenat bankrot (default, takto situaci interpretuje MMF). Návrat k drachmě je především otázkou stability řeckého bankovního sektoru a ochoty ECB poskytovat řeckým bankám nouzovou hotovost. Může jít o velmi rychlý proces, může se to ještě nějaký týden protahovat.

19. 6. 2015
Ptá se: Robert

Dobry den,
je mozne aby Recko, ze dne na den vydalo drachmi v pomeru "kurzu" 1:1 k Euru a pak menu devalvovalo?
Dekuji a preji prijemny den

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Ano, je to možné. Jiná možnost je, že měnu nedevalvují, ale ponechají volný tržní kurz a měna bude rychle ztrácet na hodnotě sama, bez formální devalvace.

19. 6. 2015
Ptá se: Vodník Česílko

Dobrý den,

jak vy osobně tipujete, na základě svých zkušeností a znalostí, že celá ta causa dopadne?
Děkuji

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Momentálně to nevidím dobře - Řekové se tváří velmi neústupně a aby šla situace vyřešit smírně oni ustoupit musí. Je však stále možné, že blafují a snaží se do poslední chvíle dotlačit eurozónu k ústupkům. Nevěřím, že se jim to podaří. Je však stále možné, že na poslední chvíli překvapí a ustoupí. Pokud by snad nakonec přeci jen ustoupila eurozóna, riskovala by podobné problémy například se Španělskem (morální hazard) a to by bylo mnohem nebezpečnější, než problém se samotným Řeckem.

19. 6. 2015
Ptá se: Petr

Dobrý den.
Předpokládejme,že Řecko nebude schopno zaplatit splátku MMF. Bude mít i nadále EURO nebo přejde na Drachmu?Dojde tam vždy k devalvaci ? Ta by přece ,pokud si ponechají EURO nemohla proběhnout.Budou své státní dluhy splácet nebo je odepíší?Mají vůbec nějakou šanci se z ekonomického propadu dostat,pokud nedojde k ekonomickým reformám/výběr daní, přiměřenost důchodů.../?Řecko v historii opakovaně zbankrotovalo. Nedává to malou naději,že Řekové jsou schopni ekonomicky sami dobře fungovat?
Pokud vím,tak tam téměř nikdo neplatí daně,důchody mají 2x vyšší než na Slovensku,do EU se dostali díky zfalšování ekonomických údajů...
Děkuji Petr

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Tyto otázky jsem už odpovídal výše , takže se omlouvám a poprosím o přečtení dalších odpovědí:)

19. 6. 2015
Ptá se: Jarda

Jak se projeví Řecký bankrot na kurz EURO /USD a EURO/Kč v krátkodobém a dlouhodobém čase.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Krátkodobě by mělo euro (a tedy i koruna) oslabit vůči dolaru kvůli zvýšení nejistotě. Po stabilizaci situace (patrně několik měsíců) by naopak mohlo posílit, protože by z eurozóny zmizel zdroj problémů a nejistoty. Koruna k euru by patrně zůstal stabilní, jen v případě vážnějších komplikací (které nečekáme) by mohla oslabit.

19. 6. 2015
Ptá se: Milan

Jak dlouho může dle vašeho názoru ECB udržet současnou situaci, kdy každý den posílá stamiliony eur do Řecka pro zachování likvidity místních bank? Chápu správně, že pokud toto skončí, znamená to pro Řecko nutnost zavedení nové měny s kurze 1:1 k euru a následná rychlá devalvace?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

ECB nesmí poskytovat nouzovou hotovost (tzv. ELA) pokud má pochybnosti o solventnosti bank, kterým tuto hotovost poskytuje. Výběry hotovosti z bank i riziko, že stát nebude schopen splácet svoje závazky (a stát dluží řeckým bankám hodně) dávají dobré důvody pochybovat o solventnosti řeckých bank. Evropská centrální banka situaci sleduje a vyhodnocuje a její bankovní rada ji pravidelně projednává na mimořádných zasedáních (dnes se také koná její telekonference). Podle mého názoru současná situace nemůže vydržet dlouho, k zastavení nouzové pomoci a tedy pádu řeckých bank (a následně státu) by mohlo dojít velmi brzo.

19. 6. 2015
Ptá se: Aleš Žďárek

Jaký dopad by měl bankrot na obyčejné lidi u nás, kteří si koupili dovolenou v Řecku?
Je angažovanost českých bank velká vůči dluhopisům Řecké vlády?
Vyplatila by pak jistinu zkrachovalého Řecka třeba ECB (aby uchránila finanční instituce v rámci EU)?
Co se stane s našimi penězi, co se poslaly z ČNB do fondu solidarity?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Nečekám vážnější dopady na turisty.

Prakticky žádná.

Ne, to nesmí.

O část z nich bychom přišli.

19. 6. 2015
Ptá se: Tomáš Krajíček

Jak by na tom bylo po ekonomické stránce Řecko, pokud by mu věřitelé "odpustili" 100% dluhů? Vydělali by si na svou životní úroveň? Děkuji. T.K.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Dobrý dne

nevydělali. Řecko je nyní v tak zvaném primárním deficitu, to znamená, že nemá dost peněz na hrazení běžných plateb ani v případě, že neplatí žádné splátky dluhu. Cílem EMU a MMF je především dostat rozpočet Řecka do primární rovnováhy, to znamená zajistit, aby utrácelo jen tolik, kolik je schopno vybrat na daních. Řecko s vlastní měnou by buď muselo rozpočet vyrovnat (nikdo mu nepůjčí) nebo by muselo emitovat inflační nekryté peníze ke krytí státních výdajů (tak zvané monetární financování státu)

19. 6. 2015
Ptá se: Luboš

Dobrý den, rád bych se zeptal na Váš názor ohledně možné hodnoty "nové" drachmy k euru - tedy v případě, že Řecko eurozónu opustí. Kolik může stát euro dejme tomu za rok? Bude to více jak 3 drachmy? Nebo i 5 drachem?
Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Dobrý den
Na to se bohužel nedá odpovědět, protože neznáme kurz, v jakém by proběhla konverze. Hodně obtížná je odpověď i v případě, že předpokládáme konverzi 1:1 (tedy jednu drachmu za jedno euro). Oslabení drachmy by mělo být poměrně výrazné, ale počítal bych spíše s desítkami než stovkami procent.

19. 6. 2015
Ptá se: Ondřej

Dobrý den,
nebylo by pro eurozónu vlastně vhodné zjistit, co se přesně stane, když jeden člen zbankrotuje? Zejména pokud by se to "testovalo" na relativně malé ekonomice.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

to je problematické - každý bankrot státu je výrazně jiný a proto by to moc smyslu nemělo.

19. 6. 2015
Ptá se: Jan

Fandíte Řecku, nebo EU? Proč je tolik lidí v Čecháh naladěných proti Řecké snaze o osvobození se z ponižující role zadluženosti?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Nefandím nikomu, tohle není fotbal. Řekové si za svou ponižující situaci mohou sami - po celou dobu zadlužování měli demokraticky volené vlády, pokud vláda začala šetřit prohrála volby. Není možné aby se jak jednotlivci, tak společnosti chovali takto nezodpovědně.

19. 6. 2015
Ptá se: Dalimil

dobrý den, když pojedu do řeckého hotelu a budu mít all inclusiv, tak je to sice hezké, protože skoro za nic nebudu utrácet. Ale nehrozí, že ten hotel ani nebude mít na to, aby mi třeba to jídlo zajistil?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Problémy takového rozsahu jsou velmi nepravděpodobné.

19. 6. 2015
Ptá se: Ivan Nový

Pokud Řecko přejde na drachmu, dá se předpokládat, že spousta českých penzistů se přemístí tam, protože pro ně bude život tam velmi levný za české penze? Tedy alespoň po přechodnou dobu.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Teoreticky to možné je, ovšem ani k nám v době kdy byla koruna podstatně slabší než teď nepřišly zástupy německých penzistů. Takže bych to viděl spíš na relativně omezený počet lidí.

19. 6. 2015
Ptá se: bagr

Dobrý den,
Jak mohou řekové řešit ropu? Pokud zkrachují za začátku července, tak musí udržet turistickou sezonu. A ropu za drachmy nenakoupí.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

To by řešila depreciace (oslabení kurzu) nové drachmy.

19. 6. 2015
Ptá se: janeba

Dobrý den,
právě jsem zakoupil zájezd do Řecka.Myslíte že jsem udělal dobře?Odjet bychom měli za měsíc...

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Užijte si dovolenou, nemyslím, že budete mít jakékoliv problémy :)

19. 6. 2015
Ptá se: věra

Co zvítězí - ekonomika nebo politika? Doufám, že to první.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Zatím vítězí politika, ekonomika ovšem bude dříve nebo později mít určitě navrch...

19. 6. 2015
Ptá se: roman

Dobry den,

Pokud by Recko vystoupilo z eurozony. Jaky myslite ze byt o melo vliv na dalsi rozsirovani eurozony? Konkretne mne zajima vliv na situaci v CR. Dekuji

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Dobrý den

Dluhová krize v eurozóně, která nejsilněji zasáhla právě Řecko, určitě přispěla ke zpomalení rozšiřování eurozóny. Zpomalení je způsobeno jak větší opatrností přistupujících států, které mají tendenci vyčkávat na stabilizaci, tak menší snahou představitelů eurozóny tlačit kandidátské státy k rychlému přístupu. Důvody pro opatrnost eurozóny jsou podobné – nerozšiřovat se v situaci, kdy je ohrožena vnitřní stabilita. Aktuální zhoršení situace kolem Řecka tyto motivy oživuje, ovšem pokud dojde k vyřešení tohoto problému (ať už stabilizaci Řecka v rámci eurozóny nebo jeho vystoupením), mohlo by to naopak postup při přijímání dalších států včetně ČR urychlit.

19. 6. 2015
Ptá se: Jiří Vrubel

Jaký vliv bude mít krize v Řecku na kurz EURa v případě, že by došlo k odchodu-vyloučení Řecka ze společnosti států platících Eurem ?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Krátkodobě je pravděpodobný negativní vliv kvůli nejistotě, obavám z důsledků tohoto kroku i obavám o stabilitu a budoucnost eurozóny. Předpokládáme, že eurozóna by zvládla odchod Řecka bez zásadnějších problémů a pokud by tomu tak skutečně bylo, vedlo by to v delším časovém horizontu naopak k posílení eura, protože by zmizel jeden z problémů, které ho nyní oslabují.

19. 6. 2015
Ptá se: tomas jirik

Komcem cervna jedu do recka.mohu se spolehat na tamni bankomaty? Platby kartou v obchodech budou fungovat i v pripade uzavreni bankomatu?dekuji

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Obecně je doporučováno, a já s tím souhlasím, preferovat raději hotovost. Teoreticky by sice všechno mělo fungovat, ale nepříjemnosti spojené s nedostatkem hotovosti jsou tak vážné, že bych na to úplně nespoléhal.

19. 6. 2015
Ptá se: Petr

Dobrý den,
myslíte si, že MMF, Evropská komise a další finanční instituce, se nadále budou řídit heslem exkomisaře Špidly, "Už si na to zvykli, tak jim to nemůžeme brát".
Myšleno tím 2x větší důchod, 2,5 x větší průměrná mzda, 2x větší kupní síla oproti ČR?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Nevypadá to tak. MMF jasně řeklo, že už Řecku nic nedá (ani peníze, ani odložení splátek), pokud nebude plnit dohodnuté podmínky a ze strany EU/EMU také citelně přitvrzuje rétorika. Špičkový představitelé EU/EMU sice ještě slovně preferují setrvání Řecka v eurozóně, ale také zdůrazňují naprostou nutnost dodržení podmínek pro poskytnutí další finanční pomoci. A součástí podmínek jsou úspory.

19. 6. 2015
Ptá se: uplnej vypatlanec

Dobry den, mylim se, kdyz reknu ze Recko uz vlastne zbankrotovalo, protoze jeho ekonomika (zarizla patrne umyslnymi pozadavky EU, ECB MMF) neni schopna splacet ani uroky ?! A jak vidite rozlozeni viny na vysi reckeho dluhu ? treba srovnani Recko - EU. Diky a hezky den. Uplnej (sak vite co)

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Hlavní problém Řecka je momentálně jeho neschopnost financovat svůj vlastní chod. Nemá dost peněz ani na to, aby platilo svoje běžné závazky (platy státních zaměstnanců, důchody). Otázku "kdo za to může?" už jsem řešil výše.

19. 6. 2015
Ptá se: Tomáš Novotný

Euro je hlavně politický projekt. Co by se muselo stát, aby jej unijní politici ohrozili krachem Řecka?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Muselo by to být příliš drahé a osobně si myslím že už je to příliš drahé. Je to tak drahé, že politici doma ztrácejí podporu a toho si musí všímat a reagovat na to.

Děkuji za množství otázek, snažil jsem se na ně odpověď co nejlépe, snad jste byli spokojeni :)

Hezký víkend

Luboš Mokráš

 

Právě se děje

Další zprávy