Konec hry se blíží. Eurozóna se s Řeckem zase nedohodla

Přenos skončil
Sledovali jsme živě: Ministři financí eurozóny jednali o budoucnosti zadluženého Řecka. O tom, zda země získá potřebné peníze, ale stále ještě nerozhodli.
Řecký ministr financí Varufakis hovoří s šéfkou Mezinárodního měnového fondu Lagardeovou před čtvrtečním klíčovým jednáním v Lucemburku.
Řecký ministr financí Varufakis hovoří s šéfkou Mezinárodního měnového fondu Lagardeovou před čtvrtečním klíčovým jednáním v Lucemburku. | Foto: Reuters

Atény, Lucemburk - Čtvrteční jednání ministrů financí zemí eurozóny opět nepřineslo řešení řecké krize. "Stále čekáme," vzkázali evropští politici Řecku, které podle nich dosud nepředložilo dostatečný plán finančních škrtů.

Ten zástupci eurozóny požadují výměnou za půjčku přesahující 7 miliard eur, kterou Řecko nutně potřebuje.

Bez ní zadlužená jihoevropská země pravděpodobně zbankrotuje, neboť nebude mít na splátky, které ji v následujících měsících čekají. Už 30. června musí vrátit Mezinárodnímu měnovému fondu 1,6 miliardy eur, koncem července pak více než tři miliardy eur Evropské centrální bance.

Zástupcům zemí eurozóny přitom dochází s Řeckem trpělivost. "Čas už téměř vypršel a zašli jsme tak daleko, jak jsme mohli," vzkázali dnes ministři financí Euroskupiny. Ti také zdůraznili, že očekávají od řecké vlády v dalších dnech nový seznam reforem.

Dění kolem jednání o Řecku jsme sledovali v online reportáži.

Řecký den D:

Přenos skončil
21:25

Janis Varufakis přišel s několika nápady, které nebyly příliš podrobné a které úplně nezapadají do současného záchranného programu, uvedl belgický ministr financí Johan van Overtveldt.  Belgická vláda se podle něj připravuje na všechny možné scénáře, ke kterým může v následujících hodinách, dnech a týdnech dojít.

"Buďte si ale jistí, že tu není naprosto nikdo, kdo by chtěl Grexit," dodává. "Pokud ovšem samozřejmě řecká vláda neopustí pozici, kterou drží už týdny, tak je tu problém a potom máme povinnost hledat alternativní scénáře, ať se nám to líbí, nebo ne," zdůrazňuje. 

20:58

Čtvrteční návštěva řeckého premiéra Alexise Tsiprase v Rusku byla orientovaná spíše na nalezení společných zájmů a rozvoj obchodu než na řešení řeckých rozpočtových problémů, předpokládá náměstek ruského ministra financí Sergej Storčak.

Moskva například hovoří o tom, že by v případě Řecka mohla zmírnit embargo, v rámci kterého zakazuje dovoz většiny ovoce a zeleniny z Evropské unie.

Rusko také nabídlo Řecku, aby vstoupilo do vznikající nové rozvojové banky, kterou společně buduje pětice dynamicky rostoucích zemí skupiny BRICS. Ve skupině jsou kromě Ruska ještě Brazílie, Indie, Čína a Jihoafrická republika. Podle řeckých médií by se tak Řecko stalo šestou zemí, která by se na budování nového finančního ústavu podílela.

Řecký premiér Alexis Tsipras a ruský prezident Vladimir Putin.
Řecký premiér Alexis Tsipras a ruský prezident Vladimir Putin. | Foto: Reuters
20:47

Před řeckým parlamentem v Aténách demonstrují lidé. Vyzývají vládu, aby uzavřela dohodu s věřiteli a zachránila řeckou budoucnost v eurozóně.

20:42

Řecký ministr financí Janis Varufakis trvá na tom, že dnes předložil hluboké ekonomické reformy. "Všichni politici nesou zodpovědnost za nalezení řešení," prohlásil během své tiskové konference.

Řecká vláda se již podle něj dohodla na strukturálních reformách s Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

20:32

Prezidenti a premiéři zemí platících eurem se kvůli vrcholící řecké krizi mimořádně sejdou v pondělí večer v Bruselu. Schůzku svolal předseda Evropské rady Donald Tusk poté, co dnes bez výsledku skončilo jednání ministrů financí eurozóny v Lucemburku.

"Je čas naléhavě probrat řeckou situaci na nejvyšší politické úrovni," komentoval Tusk své rozhodnutí. 

20:28

Řekové si zaslouží důvěryhodnou a férovou dohodu, myslí si šéf Euroskupiny Dijsselbloem. "To znamená, že se Řecko musí stát finančně nezávislým a mít budoucnost ve svých vlastních rukou," řekl podle listu The Guardian. Jakýkoliv jiný výsledek je dle jeho názoru špatný.

Jak ale zdůrazňuje, podobná dohoda vyžaduje politiky, kteří jsou připraveni říci svým občanům pravdu.

20:22

"Čekáme. (Věřitelské) instituce přeložily několik velmi rozumných návrhů… a stále čekáme," uvedla svůj projev šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová. "Doufáme, že několik příštích dnů využijí řecké autority k tomu, aby se vrátily s přesvědčivými a dosažitelnými opatřeními," dodala.

Christine Lagardeová, šéfka MMF
Christine Lagardeová, šéfka MMF | Foto: Reuters
20:12

"Blížíme se ke konci hry. Vyzývám řeckou vládu, aby se se vší vážností vrátila k vyjednávacímu stolu a zabránila tak katastrofickému scénáři,“ řekl na konferenci evropský komisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici.

On, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis jsou podle něj připraveni pracovat dnem i nocí, aby dosáhli dohody.

20:00

"Stále je možnost dosáhnout kompromisu a ještě před koncem měsíce prodloužit dosavadní dohodu," prohlásil na tiskové konferenci šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Času podle něj ale již zbývá jen velmi málo, protože v některých zemích musí o pomoci rozhodnout národní parlamenty.

"Bohužel musím říct, že pokrok je velmi malý a zatím jsme nedosáhli žádné dohody," uvedl také.

19:35

Dnešní jednání ministrů financí zemí platících eurem o řecké krizi skončilo v Lucembursku bez dohody, uvedl na internetu místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis. Schůzka podle něj vyslala signál Řecku, aby se vážně zapojilo do jednání.

Euroskupina je podle jeho vyjádření připravena se kdykoliv znovu sejít.

Nejmenovaný řecký představitel odpoledne před novináři uvedl, že řecký ministr financí Janis Varufakis své kolegy z Euroskupiny seznámil s novými návrhy Atén, které by měly přispět k řešení krize. Detaily zatím nejsou známé.

19:30

Asi 11 tisíc lidí se dnes shromáždilo v centru Atén, aby vyjádřilo podporu setrvání země v eurozóně. Podle serveru řeckého listu Ta Nea organizátoři svolali akci přes internetovou sociální síť a nazvali ji "Zůstáváme Evropou". Manifestace byla svolána na stejnou dobu, kdy v Lucemburku měli rokování ministři financí zemí platících eurem o řecké krizi.

Cílem manifestace bylo prý ukázat, že velká část občanů cítí kvůli dosavadním výsledkům jednání úzkost o osud země. "Naším cílem je také znovu potvrdit náš závazek k evropskému směřování země a chránit výdobytky dvou generací," uvádí se v prohlášení organizátorů demonstrace.

17:55

"Dnešní vývoj na finančních trzích vůbec nesvědčí o nějaké nervozitě spojené s Řeckem a schůzkou ministrů financí. Vypadá to, jako kdyby převažovala víra v řešení, případně se trhy o toto téma už nezajímaly. Může to však být pouze pověstný klid před bouří," uvádí společnost Patria.cz.

17:16

Hlavní ekonom skupiny Citi Willem Buiter věří, že se Řecko se zbytkem eurozóny stále ještě mohou dohodnout na řešení. Německá kancléřka Angela Merkelová, která se výrazně angažuje ve vyjednávání o řecké záchraně, si podle něj totiž nebude přát být zmíněná v historických učebnicích jako někdo, kdo způsobil rozpad měnové unie. Buiter to řekl na úterní konferenci, kterou pořádala společnost Citibank.

17:05

Pošramocená řecká ekonomika se dál propadá. Podle agentury Reuters vybrali Řekové jen od pondělního rána do středeční půlnoci z tamních bank tři miliardy eur. Peníze lidé přesouvají v obavách, že pokud v zemi dojde na bankrot, zavede vláda kapitálové kontroly, případně rovnou zavře banky. 

16:43

Řecký státní dluh je i přes svou zdánlivě vysokou úroveň udržitelný, protože eurozóna už zemi jeho značnou část odpustila a Atény jí dalších nemusí osm let splácet úroky ani jistinu. Uvedl to dnes záchranný fond eurozóny ESM ve zprávě, která dává ministrům financí eurozóny zbraň proti požadavkům Atén na další snižování dluhové zátěže.

ESM konstatoval, že eurozóna už odepsala Řecku dluh odpovídající 49 procentům jeho hrubého domácího produktu (HDP) a do roku 2023 jsou řecké závazky vůči němu minimální. "Splátky jsou rozprostřeny na několik desetiletí, což spolu s nízkými úroky znamená, že dluh je sice celkové vysoký, ale udržitelný - za předpokladu, že Řecko bude pokračovat v reformách," sdělil ESM.

Řecká vlajka a euro.
Řecká vlajka a euro. | Foto: Reuters
16:23

"Němečtí daňoví poplatníci na řecké důchody nepřispívají. Ti, kteří to tvrdí, nemluví pravdu," zdůraznil ve čtvrtek řecký premiér Alexis Tsipras pro německý list Der Tagesspiegel. Předseda vlády také řekl, že pokračující požadavky věřitelů na škrty v důchodech jsou nepochopitelné.

Šéfka MMF Christine Lagardeová minulý týden uvedla, že je řecký penzijní systém neudržitelný. Připomněla, že zatímco Řekové vynakládají na důchody okolo deseti procent HDP, průměr unie se pohybuje okolo 2,5 procenta.

"Jednoduchá matematika vede k závěru, že růst podílů penzí na HDP je čistě kvůli poklesu hrubého domácího produktu,“ reaguje na to ale Tsipras, podle kterého produkt zkrátka klesal rychleji než důchody. Mezi lety 2010 až 2014 se podle něj výdaje na důchody snížily již o polovinu a prostor na další škrty již není.

15:55

"Trpělivost je ctností, ale některým zemím trpělivost již dochází," prohlásil finský ministr financí Alex Stubb. Podle něj má Řecko nyní dvě možnosti: dohodu, nebo bankrot. Riziko, že by eurozóně v případě řeckého krachu, hrozila insolvence, je podle něj malé.

Řecká vlajka v Aténách.
Řecká vlajka v Aténách. | Foto: Reuters
15:47

"Jsem unavený a nejsem jediným ministrem, který je z toho už unavený," prohlásil ministr financí Slovenska Peter Kažimír při příjezdu na jednání Euroskupiny. Podle něj už nezbývá žádný čas na hry, Řecko musí čelit realitě, i když se mu nebude líbit.

"Máme pár dní na to, abychom dosáhli nějakou dohodu," zdůraznil s tím, že zástupci Euroskupiny mají povinnost diskutovat do poslední chvíle. "Jsem katolík, tak věřím na zázraky," odpověděl novinářům na otázku, zda věří na dohodu.

15:20

Podle irského ministra financí Michaela Noonana evropští věřitelé zašli tak daleko, jak mohli. Další možností je podle něj už jen "připravit se na plán B".

Mezi lidmi, s nimiž dnes mluvil, ale podle něj nepanuje žádný optimismus. "Slyšel jsem Janisovy (ministra financí Janise Varufakise - pozn. red.) již dříve a jsou svojí povahou spíše makroekonomické než specifické. A tyto návrhy musí být specifické," prohlásil podle deníku The Guardian.

14:57

"Čas už téměř vypršel a teď je řada na Řecku," pokračuje na Twitteru eurokomisař Moscovici.

14:52

"Nechci, aby se z dnešního zasedání Euroskupiny stalo další Waterloo," napsal na Twitter evropský komisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici.


14:48

Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem při příjezdu na dnešní jednání prohlásil, že je mezi Evropou a Řeckem potřeba pevná dohoda, která vydrží i v následujících letech. Na dnešní komentář Christine Lagardeové ohledně dodatečné třicetidenní lhůty na zaplacení dluhu reagoval slovy, že nebude spekulovat, zda Řecko zvládne peníze uhradit, či ne.

Jeroen Dijsselbloem, šéf ministrů financí eurozóny
Jeroen Dijsselbloem, šéf ministrů financí eurozóny | Foto: Reuters
14:39

"Na dnešním zasedání ministrů financí eurozóny nečeká Varufakis žádné mrtvé." Titulek s tímto překlepem zaslal list Financial Times svým čtenářům. Slovo "deal" neboli dohodu zaměnil za "dead", což znamená mrtvý.

Janis Varufakis je řecký ministr financí.

14:20

Žádnou třicetidenní lhůtu na doplacení dluhu Řecko mít nebude, vzkázala podle serveru BBC šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Země musí fondu do konce června vrátit 1,6 miliardy eur.

Dosavadní "pravidla bankrotu" MMF byla taková, že pokud mu dlužník nevrátil peníze v určeném termínu, běžela následně měsíční lhůta, kdy jej zástupci fondu vyzývali, ať peníze uhradí. Teprve po měsíci podal šéf MMF stížnost, že se tak nestalo. Nyní ale Lagardeová řeckou vládu varovala, že pokud nepošlou peníze včas, země vůči fondu zbankrotovala.

13:53

Čerstvý průzkum veřejného mínění ukázal, že řecká vládní strana Syriza má stále podporu voličů. Nyní by získala 33,5 % hlasů. Nová demokracie na ni ztrácí dvacet procent hlasů.

13:28

V Lucemburku se už hromadí novináři, byť do začátku jednání ministrů financí eurozóny ještě zbývá relativně dost času. Právě zde se bude jednat o osudu Řecka.

13:24

Aténská burza hlásí, že klesla na tříleté minimum. Klíčový burzovní index ASE se podle agentury Reuters propadl o 4,3 procenta, a to na nejnižší úroveň od září 2012.

13:13

Atény se na Moskvu neobrátily s prosbou o finanční pomoc. Agentuře Reuters to řekl náměstek ruského ministra financí Sergej Storčak.

Prohlásil, že půjčka by stejně nebyla možná. "Rusko nemá rozpočtové zdroje na pomoc Řecku," vysvětlil s tím, že Řecko není v takové situaci, aby mohlo žádat o peníze.

13:04

Na Atény se hrnou výtky snad ze všech stran. Jednou z nepočetných výjimek je Severoatlantická aliance. Řecko je paradoxně jednou z mála zemí, která plní závazky NATO ohledně výdajů na zbrojení.

Vláda by tak mohla sáhnout na peníze pro armádu, ale nechce. Zejména proto, že jde pro Řeky o velmi citlivou otázku.

Vojenské výdaje drželi vždy vysoké kvůli Turecku - dlouholetému soupeři, ze kterého mají fobii, přestože jsou obě země od padesátých let členy NATO.

Řecká prezidentská garda streží budovu parlamentu. Koho bude chránit v následujících měsících? Ilustrační snímek
Řecká prezidentská garda streží budovu parlamentu. Koho bude chránit v následujících měsících? Ilustrační snímek | Foto: Reuters
12:42

Francouzský ministr financí Michel Sapin řekl pro rozhlasovou stanici France Info, že odchod Řecka z eurozóny by byl pro zemi naprostá katastrofa. Francie ale podle něj udělala vše pro dosažení dohody. "Budeme bojovat do konce, abychom došli s Řeckem ke kompromisu," uvedl.

Michel Sapin, ministr financí Francie
Michel Sapin, ministr financí Francie | Foto: Reuters
12:25

Řecké odpočítávání začalo, varuje hlavní ekonom Ery Jan Bureš. "Důležitým mezníkem v řecké krizi budou dnešní a zítřejší jednání Euroskupiny. Pokud se ministři financí s Řeckem nedohodnou, je pravděpodobné, že nejvyšší představitelé EU v čele s Německem svolají na víkend novou krizovou schůzku. Jednou z posledních šancí na nalezení dohody před koncem měsíce je pak summit EU, který se koná 25. června," shrnuje Bureš.

12:10

Podle britského listu The Times řecký premiér Tsipras prohlásil, že pokud "podlehne Evropě", jeho partnerka Betty Baziana jej i s jejich dvěma dětmi (2 a 4 roky) opustí. K tomu by došlo v případě, že podepíše "špatnou dohodu", která bude zahrnovat další škrty.

Podle The Times se Tsipras a Baziana potkali během studentských demonstrací v letech 1990 až 1991, kdy byli oba aktivisty a členy Komunistické mládeže Řecka.

Foto: Reuters
11:50

Zatímco v Lucembursku se bude jednat o další budoucnosti eurozóny, řecký premiér Alexis Tsipras se dnes chystá na setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. S ním plánuje v Petrohradě podepsat předběžnou dohodu o spolupráci při výstavbě plynovodu Turkish Stream, který má vést přes řecké území.

"Načasování této návštěvy vzbudilo diskuse, že v době nejistoty další evropské pomoci by se mohly Atény poohlížet po pomoci i jinde," uvádí řecký list Kathimerini. Zdroje z řecké vlády podle něj ale sdělily, že zahraniční cesta byla naplánovaná již od dubna. Ruský ministr financí Anton Siluanov se zároveň včera vyjádřil, že federace s podporou Řecka ve svém rozpočtu nepočítá.

11:32

Pokud dnes k dohodě nedojde a všichni se znovu - tak jako ze všech letošních jednání o Řecku - rozejdou s odlišnými názory, bankrot Řecka a jeho odchod z eurozóny bude na spadnutí. Podle výroků, které padají, to vypadá, že se všichni začínají na tento vývoj připravovat.

Přečtěte si více v článku Řecká Golgota. V klíčový den se mluví o kolapsu a bolesti.

11:15

Celkový dluh Řecka ze zahraniční pomoci nyní přesahuje 240 miliard eur. Prvních 73 miliard eur získala země v rámci záchranného programu v letech 2010 až 2011. Druhý program běží od roku 2012.

Největší částku dluží Řecko zemím eurozóny – v rámci takzvaného Evropského nástroje finanční stability (EFSF, často také nazývaný jako Euroval) získalo 141,9 miliardy eur, v rámci oboustranných půjček od jednotlivých zemí 52,9 miliardy eur a od Evropské centrální banky podle odhadu analytika X-Trade Brokers Kamila Borose 27 miliard eur. Kromě toho ještě dluží přes 20 miliard eur Mezinárodnímu měnovému fondu.

Řecko, dluh. Ilustrační foto
Řecko, dluh. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock
11:08

Jak vidí situaci kolem Řecka karikaturista Financial Times?

10:45

Podle hlavního analytika Generali Investments CEE Radomíra Jáče se rýsují tři základní "řecké" scénáře. Prvním je kompromis, kdy Řecko přistoupí na nezbytné minimum reforem a eurozóna mu půjčí potřebných 7,2 miliardy eur.

Druhým scénářem je nenalezení dohody, což povede k bankrotu Řecka, ale zároveň k jeho setrvání v eurozóně. "Řecko by se v tomto scénáři zbavilo dluhů, zároveň by si zachovalo euro coby svou měnu, a navzdory bankrotu by tak neupadlo do totálního chaosu," říká analytik. Třetí scénář je "katastrofický": bankrot Řecka a jeho odchod z eurozóny.

10:37

Podle Merkelové se Řecko v posledních pěti letech stalo mimořádným příkladem evropské solidarity. Zároveň ale nešlo o jediný stát, který potřeboval pomoc. Kromě něj dostaly záchrannou půjčku také Irsko, Španělsko či Portugalsko. Všude přitom platilo, že výměnou za peníze musel dlužník provést reformy.

10:35

"Prostor pro dohodu Řecka s jeho mezinárodními věřiteli stále existuje,“ prohlásila ve čtvrtek ve Spolkovém sněmu německá kancléřka Angela Merkelová. Podle ní však Atény musejí ukázat, že o dohodu mají zájem.

"Stále platí, že Německo se snaží o udržení Řecka v eurozóně," řekla. "Jsem stále přesvědčena, že kde je vůle, tam je i cesta. Pokud ti, kteří v Řecku nesou politickou zodpovědnost, tuto vůli ukážou, pak je dohoda se třemi (věřitelskými) institucemi stále možná," dodává kancléřka.

Foto: Reuters
10:30

Dobrý den z pražské redakce Aktuálně.cz, odkud pro vás sledujeme dění kolem řecké krize.

Tereza Holanová ČTK Reuters Tereza Holanová, ČTK, Reuters
Aktualizováno 18. 6. 2015 21:26
 

Právě se děje

Další zprávy