Reading - Žila západní společnost třicet let v omylu?
Doporučení vědců omezovat se v konzumaci tučných jídel se nezakládalo na pravdě.
K takto odvážným závěrům alespoň dospěla studie britských vědců publikovaná v odborném magazínu Open Heart.
Poučka, že tučné jídlo zásadně zvyšuje riziko infarktu a mrtvice, se prý jednoduše nezakládá na vědeckých důkazech, a proto vůbec neměla být vyřčena.
Dietologové přitom po tři desetiletí doporučovali snížit konzumaci tuků na maximálně 30 procent energetického příjmu, a u nasycených mastných kyselin (takzvaného "špatného tuku") dokonce na 10 procent.
Právě nasycené mastné kyseliny a nasycené transmastné kyseliny (TFA), které jsou v největší míře obsaženy v másle, sádle, tučném mase, uzeninách, plnotučných mléčných výrobcích, v různých polevách, dortech, zákuscích, trvanlivém a jemném pečivu, byly a stále jsou označovány za největší hřích strávníků.
Bílý dům odvolá varování
O tom, že byla varování před škodlivostí tučných jídel přehnaná, svědčí i fakt, že se tým expertních poradců americké vlády, který sestavuje potravinová doporučení, podle listu The Washington Post rozhodl odvolat varování před požíváním pokrmů s vysokým obsahem cholesterolu.
Poradní výbor už podle deníku cholesterol nepovažuje za "znepokojivou látku". Přísun cholesterolu v potravinách totiž podle nových zjištění jeho krevního hodnoty výrazněji neovlivňuje a u zdravých dospělých jedinců nezvyšuje nebezpečí srdečních onemocnění.
To doporučení nepotřebuje revizi. To doporučení nikdy nemělo vzniknout.
"Je nepochopitelné, že je dietní doporučení vydané 220 milionům Američanů a 56 milionům obyvatel Spojeného království založeno na studii malé skupiny nemocných mužů. Výsledky aktuální metaanalýzy (statistické kombinace výsledků dříve publikovaných závěrů studií - pozn. red.) nenasvědčují, že by dietní doporučení snižovala riziko infarktu nebo mrtvice," cituje ze zprávy britský deník The Guardian.
"To doporučení nepotřebuje revizi. To doporučení nikdy nemělo vzniknout," konstatuje hlavní autor zprávy Rahul Bahl z nadace Trust britské Národní zdravotnické služby.
"Máme v ruce silný argument, že bylo kvůli přeceňování negativního vlivu tuků zanedbáno varování před nadměrnou konzumací jiných složek stravy, jako jsou sacharidy," dodal.