45:45. Šance Obamy a Romneyho zůstávají vyrovnané

Petr Jemelka Petr Jemelka
3. 9. 2012 15:50
Do voleb zbývají dva měsíce, nestane-li se něco neočekávaného, bude to velmi těsné
Foto: Jiří Kropáček

Washington - Šance demokrata Baracka Obamy na obhajobu prezidentského mandátu jsou stejné jako naděje na vítězství jeho republikánského protikandidáta Mitta Romneyho.

Vyplývá to alespoň ze zatím posledního výzkumu veřejného mínění, který společně provedly tisková agentura Reuters a agentura pro výzkum veřejného mínění Ipsos.

Tři dny před tím než demokraté na celonárodním sjezdu ve městě Charlotte v Severní Karolíně Obamu formálně nominují, přiřknul průzkum oběma kandidátům po 45 procentech voličských preferencí.

Ještě před týdnem přitom současný prezident vedl poměrem 46 ku 42. Bleskový průzkum veřejného mínění probíhal po sedm dní na internetu.

Prezidentské volby se konají ve Spojených státech 6. listopadu a Barack Obama tak má dva měsíce na to, aby Američany přesvědčil, že potřebuje na splnění svých slibů další čtyři roky.

"Dosáhli jsme významného pokroku, dokázali jsme se odrazit ode dna recese, ještě větší kus práce nás ale čeká," nastínil poradce Bílého domu David Plouffe v rozhovoru pro televizi ABC základní premisu, na níž demokraté staví svou volební kampaň.

Dalším demokratickým argumentem je tvrzení, že Obama v prvním volebním období napravoval škody způsobené jeho republikánským předchůdcem Georgem Bushem.

"To, co se od roku 2008 až dosud děje, je jedna velká ekonomická katastrofa způsobená sérií špatných rozhodnutí, která byla učiněna, ještě než se prezident (Obama) ujal funkce," cituje server France 24 dalšího poradce Bílého domu Roberta Gibbse.

Romney musí naopak voliče přesvědčit, že Obama a jeho politika nepředstavují tu změnu, po níž v roce 2008 mnozí Američané volali.

"Budeme schopni předložit přesvědčivé argumenty, že Obama není tou změnou, pro niž voliči hlasovali. Lidé jsou naštvaní kvůli utrácení, deficitu a dluhu. Přesahuje to ale problematiku pracovních sil a ekonomiky. Jde o to, že se věci vymkly kontrole," vysvětlil již před časem deníku the New York Times jeden z republikánských voličů.

 

Právě se děje

Další zprávy