Vyzkoušeli jsme domácí výrobu másla. Vyjde levněji než kupované?

Iva Špačková Iva Špačková
Aktualizováno 22. 10. 2017 17:00
Výrazné zdražení másla vedlo část lidí ke snaze vyrobit si ho doma. Otestovali jsme, jestli je takové máslo levnější než kupované. Nebo alespoň lepší.
Podívejte se, jak jsme vyráběli máslo. | Video: Tomáš Cetkovský, Iva Špačková

Praha - Udělat si vlastní máslo potěší, vyjde vás však dráž než v obchodě a lidem bude chutnat méně než to kupované. Zjistili jsme to při testování současného hitu - nádoby na výrobu másla, která rychle mizí z tuzemských obchodů.

"Chtěla jsem mámě před pár týdny koupit k narozeninám přístroj na výrobu másla. Přála si ho, protože si ráda připravuje jídlo sama a zároveň ji zlobí vysoká cena másla. Ale nádoba je stále vyprodaná, takže se mi ji zatím nepodařilo sehnat," říká Nina Lesnik z Prahy.

Řeč je o nádobě, která má zhruba po dvouminutovém tlučení vysrážet ze smetany hrudky másla a oddělit je od podmáslí, které se slije do misky. Kvůli výraznému zdražení másla prudce stouply prodeje tohoto výrobku.

"Když cena másla vzrostla, nabídli jsme zákazníkům akční cenu na výrobky pro jeho přípravu a uchování. Prodeje byly výrazně vyšší, zhruba o polovinu, a zaznamenali jsme celkově vyšší zájem o domácí přípravu potravin," říká Kristýna Vyorálková, mluvčí společnosti Tescoma.

Radost ano, úspora ne

Redakce on-line deníku Aktuálně.cz otestovala, zda první silná emoce, že vlastní výrobou rodina ušetří, stojí na reálném základě. Nádobu na výrobu másla a máslenku jsme sehnali až v pátém obchodě, v ostatních byly vyprodané.

Při přípravě domácího másla jsme postupovali podle návodu uvedeného na výrobku, ale máslo jsme podle doporučení výrobce nedochucovali (solí a bylinkami). Udělali jsme to proto, aby bylo srovnatelné s kupovaným máslem, které podle složení na obalu žádné jiné přísady neobsahovalo.

Ze dvou šlehaček jsme nakonec vyrobili 172 gramů másla, což při přepočtu na 250 gramů, které má máslo v obchodě, vyjde dráž. Pokud do přípravy zahrneme cenu všech surovin uvedených v návodu, vyšlo domácí máslo na 86,90 koruny - tedy více než o polovinu dráž než v obchodě, kde stálo 56,90 koruny.

Pokud bychom však vynechali kysanou smetanu, které jsme použili jen jednu lžíci, bylo by domácí máslo dražší jen o necelých sedm procent. Cenu nádob na výrobu másla jsme do výpočtu nezahrnovali.

Vzhledem k tomu, že ceny surovin pro výrobu másla se v jednotlivých obchodech liší, provedli jsme porovnání také z průměrných cen sledovaných Českým statistickým úřadem. I z něj vyšlo, že vlastní máslo se po ekonomické stránce doma vyrábět nevyplatí. Bez zakysaného výrobku by jeho cena byla vyšší o téměř 15 procent, s ním o 40 procent.

Kolik stojí vlastní máslo

Ceny z obchodu Albert
Cena 250 g másla
O kolik je domácí máslo dražší
Máslo 250 g 56,9 Kč 56,9 Kč  
Smetana 33 % 210 g (ml) 20,9 Kč 60,8 Kč** 6,8 % **
Kysaná smetana 15 % 190 g 17,9 Kč 86,8 Kč*** 52,5 % ***
Ceny podle ČSÚ (průměr za září)
Cena 250 g másla
O kolik je domácí máslo dražší
Máslo čerstvé 250 g 57,4 Kč 57,4 Kč  
Smetana sladká trvanlivá 210 g/ml* 22,7 Kč 65,9 Kč** 14,8 % **
Zakysané mléčné výrobky 190 g* 9,7 Kč 79,9 Kč*** 39,3 % ***

*Statistici nemají údaje za konkrétní položky vyžadované v receptu (šlehačka 33 %, kysaná smetana), takže jsme použili nejbližší příbuzné kategorie zboží.

** Cena bez kysané smetany

***Cena s kysanou smetanou. Domácí přípravou jsme získali 172 gramů másla.

Více než vyšší cena nás však překvapilo, že při takzvané slepé ochutnávce dala většina z 12 porotců (polovinu tvořili muži, polovinu ženy) přednost máslu z obchodu před domácím výrobkem. Ačkoliv kupované máslo ve složení žádné jiné ingredience nemělo, přesto přišlo většině lidí výraznější, o trochu chutnější a zároveň lépe hodnotili konzistenci a barvu kupovaného másla - přišla jim hezčí a lesklejší. 

Jedna porotkyně řekla, že jí obě varianty připadají skoro stejné, ale přesto dala přednost kupovanému máslu. Jen dvěma porotcům chutnalo více čerstvě vyrobené máslo.

Šéf marketingu Tescomy Jan Podhorný k výsledkům testu říká, že smyslem výrobku pro přípravu másla není udělat co nejlevnější máslo, ale mít z jeho konzumace lepší pocit. Dodává nicméně, že domácí máslo může být levnější než ze supermarketu, pokud jeho složky nakoupíme v akci či ve velkém balení.

"Když si máslo vyrábíte doma, máte kontrolu nad tím, z jakých je vyrobeno surovin. Hlavní výhodou je, že si můžete máslo dochutit a obohatit o další ingredience dle vaší chuti a fantazie. Bylinkové, česnekové, s kari kořením nebo se sýrem…," dodává Podhorný.

Podívejte se, jak jsme vyráběli máslo:

Vyzkoušeli jsme výrobu domácího másla, téměř všem ale chutnalo to kupované | Video: Tomáš Cetkovský, Iva Špačková
 

Právě se děje

Další zprávy