Salátové okurky, rajčata i papriky. Loni v Česku zdražila většina druhů zeleniny

ČTK ČTK
24. 1. 2023 13:55
Na pultech tuzemských obchodů loni výrazně podražila většina druhů zeleniny. Meziroční pokles cen byl zaznamenán pouze u květáku a mrkve. Zvýšily se i ceny, za které pěstitelé zeleninu prodávají obchodníkům a zpracovatelům. Zelináři ale dlouhodobě upozorňují na to, že se postupně zvětšuje rozdíl mezi farmářskými cenami zeleniny, které spíš stagnují, a průběžně rostoucí cenou na pultech obchodů.
Foto: Matej Slávik/Economia

Uvádí to situační a výhledová zpráva ministerstva zemědělství, na které se podílela Zelinářská unie Čech a Moravy (ZUČM).

Například průměrná roční spotřebitelská cena kilogramu salátových okurek loni do konce října vzrostla na 51 korun z 44,5 koruny v roce 2021. Kilogram rajčat podražil na 64,8 koruny z 57 korun, papriky na 72,5 koruny z necelých 65 korun a cibule na 19 korun z 16,3 koruny v roce 2021.

Naopak průměrná roční cena kilogramu květáku klesla na 36,7 koruny z 39,8 koruny v roce 2021 a mrkve bez natě na 19,7 koruny z 21,2 koruny.

Ceny zemědělských výrobců podle MZe loni také vzrostly, hlavně u kapusty, rajčat, salátů, květáku, paprik a hlávkového zelí. Cenový růst zeleniny v druhé polovině roku podle autorů zprávy umocnila válka na Ukrajině. "Došlo k prudkému z výšení cen energií, pohonných hmot, hnojiv a obalových materiálů," upozornili autoři situační výhledové zprávy.

Pěstitelům zeleniny se ale vyšší náklady nedařilo do svých cen adekvátně promítnout. Na evropském trhu byl totiž v sezoně 2021/2022 díky dobré úrodě dostatek zeleniny a ceny se kvůli tomu na českém trhu držely na nízké úrovni. "Do ČR celou dobu proudila zelenina z přebytků na ostatních evropských trzích za velmi nízké ceny. Ve druhé polovině této sezóny se začal projevovat vliv inflace a snižování kupní síly spotřebitelů. Spotřebitelské ceny i ceny zemědělských výrobců poté začaly mírně stoupat," stojí ve zprávě.

Podle předsedy ZUČM Petra Hanky jsou u většiny druhů zeleniny spotřebitelské ceny výrazně vyšší než ceny zemědělských výrobců a rozdíl se prohlubuje.

Například kilogram bílého hlávkového zelí farmáři podle ČSÚ v roce 2015 prodávali v průměru za 6,72 Kč a v obchodech tehdy stál 14,51 Kč. V roce 2021 průměrná farmářská cena kilogramu zelí činila 6,85 Kč a spotřebitelská cena 18,81 Kč. Cenové nůžky se rozevírají také u cibule. V roce 2015 pěstitelé za kilogram cibule inkasovali 6,58 koruny a obchodníci ji prodávali za 14,54 Kč. V roce 2021 průměrná cena zemědělských výrobců u cibule obnášela 7,10 Kč a spotřebitelská 16,31 Kč.

Tuzemská tržní produkce zeleniny pro obchodní síť a zpracovatelský průmysl loni podle předběžných údajů klesla o 7,6 procenta na 219.691 tun. Zelenina se v Česku pěstovala na 11.319 hektarech. Zhruba 75 procent tržní produkce pěstitelé prodali prostřednictvím hypermarketů a supermarketů.

Deset procent zeleniny odebraly velkoobchody a stejný podíl připadl na zpracovatelský průmysl. Pomocí vlastního exportu, dodávek pro hotely a restaurace či farmářských trhů pěstitelé prodali pět procent produkce.

 

Právě se děje

Další zprávy