Poznámka: Pro infografiku jsme použili chladničku LG InstaView Door-in-Door (GMX844MCKV), která nabízí například tyto technologické funkce.
Tip: Klikněte na jednotlivé potraviny
Pro infografiku jsme použili chladničku LG InstaView Door-in-Door (GMX844MCKV), která nabízí například tyto technologické funkce:
Hrubý objem | 570 litrů |
---|---|
Čistý objem (chladničky / mrazničky) | 423 (280 / 143) litrů |
Displej | Vnější LED |
Energetická třída | A+ (v rozsahu A+++ až D) |
Spotřeba energie | 380 kWh/rok (1,04 kWh/den) |
Mrazící výkon | 10 kg/den |
Akumulační doba | 10 hod. |
Počet teplotních senzorů | 7 |
Klimatická třída | N/T |
Hlučnost | 40 dB |
LG americká chladnička s Door Cooling GMX844MCKV byla oceněna značkou kvality časopisu dTest 8/2020. |
Příslušenství: • Připojení na vodu • Nápojový automat • Výrobník ledu (automatický ve dveřích s funkcí drtiče ledu) • Door-in-Door (dveře ve dveřích) • InstaView Door-in-Door (po poklepání se rozsvítí vnitřek chladničky)
Vlastnosti: • LG Lineární kompresor + Total No Frost • Pure N Fresh - pohlcovač zápachu, svěží vzduch • Multi Air Flow – rozšířené proudění chladného vzduchu • Door cooling – rychlejší obnova teploty a nižší rozdíl teplot v chladničce • LG ThinQ + Wi-Fi – chytré funkce a Smart Diagnosis • Ochrana dveřního těsnění – zabránění růstu plísní a deformaci těsnění • Madla – horizontální kapsa
Další vlastnosti: Expresní mrazení, LED osvětlení interiéru, skryté panty, dětský zámek, alarm otevřených dveří, osvětlení nápojového automatu
Tipy: Aplikace LG ThinQ: Ovládání chladničky a provádění její diagnostiky pomocí smartphonu i mimo domov. Funkce "Expresní mrazení" zajistí rychlý a silný závan chladného vzduchu, který nově přidané potraviny okamžitě zchladí. Prostřednictvím aplikace LG ThinQ budete moci tuto funkci zapnout rovnou ze smartphonu na cestě ze supermarketu. Přes aplikaci lze nastavit i teplotu v chladničce a mrazničce. InstaView Door-in-Door: Přemýšlejte o situaci, kdy se ve spěchu chystáte na týdenní nákup potravin, a nevíte jistě, zda není třeba doplnit ovoce a zeleninu. Díky nové chladničce LG není třeba otevírat dveře – díky elegantnímu zrcadlovému skleněnému panelu poskytuje dvojité rychlé zaklepání snadný přístup k obsahu chladničky, neboť dojde k osvětlení skla a vy vidíte dovnitř bez otevření dveří. To znamená, že chladnička udrží vaše potraviny delší dobu čerstvé, ale také že je úsporná (až o 41% nižší ztráty studeného vzduchu) a nabízí větší pohodlí! Sklopná police: Pro uskladnění objemnějších a vyšších položek, např. lahví nebo hrnce s polévkou. Slim Spaceplus: Úzký výrobník ledu vestavěný ve dveřích poskytuje větší úložný prostor v mrazničce. Pure n Fresh: Fitruje vzduch je přes uhlíkový filtr a tím snižuje zápach v chladničce. Zásuvka Fresh Balancer: Zachovává vlhkost a díky snadnému nastavení optimální úrovně vlhkosti udržuje ovoce a zeleninu v optimálním stavu.
Udržovat pořádek v lednici a v mrazáku je praktické hned z několika důvodů. Zabrání se tím například případné kontaminaci mezi jednotlivými potravinami. Díky popiskům také snadno poznáme, která potravina se blíži datem ke konci spotřeby. Šéfkuchař olomoucké restaurace Entrée Přemek Forejt, který spolupracuje se značkou LG jako takzvaný ambasador, má na úschovu jídla svůj krabičkový systém. "Všechno si dávám do krabiček, všechno si popisuju," potvrzuje Forejt pro on-line deník Aktuálně.cz. Všechny potraviny vložené do plastových krabiček přitom pečlivě uzavírá víčkem, tedy až na jednu výjimku - houby. V následujícím videu šéfkuchař vysvětluje důvod.
Bylinky jsou mezi lidmi stále oblíbenější. Vypěstovat si je může prakticky každý, málokdo už ale ví, jak je správně zpracovat a uskladnit. "Vezmu si misku, naplním si ji ledem. Bylinky do ní uložím a nechám je tam alespoň 20 minut," popisuje šéfkuchař Přemek Forejt svůj systém, jak je udržet co nejdéle čerstvé. Zkřehlé bylinky následně balí do mokré utěrky a vkládá v menších ruličkách do plastové krabičky. "V té mi to bude krásně držet vlhkost," vysvětluje. "To je věc, kterou dělám i u sebe v restauraci," dodává Forejt.
Zatímco lednice udrží potraviny čerstvé několik dní, mrazák může jejich životnost prodloužit až o několik měsíců. Je ale potřeba vědět, jak na to. Základem je nemrazit staré potraviny - ty už nezachrání ani minusové teploty. Nelze spolehát ani na to, že mráz zabije bakterie. Jídlo uložené do mrazáku je vždy potřeba pečlivě zabalit a označit ho datem uložení. Rozmrazení - zejména masa - by zase mělo probíhat postupně a v lednici. Níže se dozvíte základní zásady mrazení a rozmražení potravin.
Výrobci potravin doporučují teplotu v mrazáku -18 stupňů Celsia. Každý stupeň dolů zvýší spotřebu elektřiny až o šest procent. Mezní hranice teplot pro uchování potravin je přibližně -15 stupňů Celsia.
Horké jídlo nejprve nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Stejně tak nedávejte do mrazáku mokré potraviny.
Nezamražujte jídlo, které již bylo jednou rozmraženo.
Plný mrazák je energeticky úspornější. Volný prostor je možné vyplnit například plastovými lahvemi s vodou.
Potraviny před vložením do mrazáku pečlivě zabalte. Snažte se z nich dostat co nejvíce vzduchu.
Mrazte tak velké porce, jaké dokážete na jedno rozmrazení spotřebovat.
Mráz bakterie nezabíjí. Dlouho zmrzlé jídlo při pochybnostech vyhoďte.
Nezamrazujte staré potraviny.
Značte si uložené jídlo i s datem uložení.
Nezapomeňte pravidelně odmrazovat. Pokud se vytvoří silný nános ledu, mrazák pracuje špatně.
Když mrazák nefunguje, neotvírejte ho. Potraviny by v něm měly zůstat zmražené 24 hodin.
hotové pokrmy, ryby, některé uzeniny, pečivo a dezerty
kuřecí, telecí, tvrdé sýry
hovězí, zvěřina, ovoce a zelenina
Zdroj: BBC Good Food, zachranjidlo.cz, LG Magazin | Fotografie: Shutterstock | Pexels | Aktuálně.cz