Iva Špačková
Aktualizováno 22. 7. 2017 14:22
Za dovolenou se svými nejbližšími letos Češi utratí v průměru 20 tisíc korun, dvě třetiny z nich si ji užijí v tuzemsku. Jejich plány a zvyky zmapovala Česká spořitelna. Porovnala je s tím, kam Češi jezdili nejčastěji před rokem 1989, jak se tam dopravovali, kde spali, jedli a jak dlouho se rekreovali. Klikněte na první snímek.
Stravování
Oproti minulosti se změnil také způsob, jakým si lidé obstarávají jídlo. Ačkoliv velký počet lidí si stále vaří z vlastních zásob, roste podíl rekreantů, kteří dají přednost tomu, že se o ně někdo postará. Na bufety, které jsou součástí ubytování, spoléhá téměř polovina lidí a do restaurace občas zajdou dvě třetiny dovolenkářů.
Ze všech možných způsobů přípravy jídla upadlo v nemilost nejvíce vaření na vlastním vařiči. Na vlastním vařiči Primusu si dnes ohřívá jídlo jen osm procent vytrvalců, před rokem 1989 to byl každý čtvrtý člověk.