Dovolená před rokem 1989 a dnes: Projděte si, jak Češi změnili jídlo nebo ubytování

Iva Špačková Iva Špačková
Aktualizováno 22. 7. 2017 14:22
Za dovolenou se svými nejbližšími letos Češi utratí v průměru 20 tisíc korun, dvě třetiny z nich si ji užijí v tuzemsku. Jejich plány a zvyky zmapovala Česká spořitelna. Porovnala je s tím, kam Češi jezdili nejčastěji před rokem 1989, jak se tam dopravovali, kde spali, jedli a jak dlouho se rekreovali. Klikněte na první snímek.
Foto: Česká spořitelna

Stravování

Oproti minulosti se změnil také způsob, jakým si lidé obstarávají jídlo. Ačkoliv velký počet lidí si stále vaří z vlastních zásob, roste podíl rekreantů, kteří dají přednost tomu, že se o ně někdo postará. Na bufety, které jsou součástí ubytování, spoléhá téměř polovina lidí a do restaurace občas zajdou dvě třetiny dovolenkářů.

Ze všech možných způsobů přípravy jídla upadlo v nemilost nejvíce vaření na vlastním vařiči. Na vlastním vařiči Primusu si dnes ohřívá jídlo jen osm procent vytrvalců, před rokem 1989 to byl každý čtvrtý člověk.

 

Právě se děje

Další zprávy