Pavla Adamcová
Aktualizováno 5. 1. 2021 9:52
On-line deník Aktuálně.cz oslavil před několika týdny 15 let své existence. Lidé mají tendenci pomalé změny neregistrovat a přizpůsobovat se jim, proto nás napadlo zeptat se expertů, jak se vlastně život v Česku za tu dobu proměnil. Ekonomové a statistici odpověděli tím nejobjektivnějším způsobem: čísly.
Ceny základních potravin: maso dál podražuje, ale pomaleji
Zatímco v roce 2004 stálo kilo celého kuřete málo přes 50 korun, loni to bylo skoro 65 korun. Ještě více podražily například jemné párky. Kilo stálo v roce 2004 necelých 87 korun, o 15 let později už více než 165 korun.
V roce 2005 činila meziroční míra inflace 1,9 procenta. Zdaleka nejvyšší zdražování nastalo podle údajů ČSÚ za posledních 15 let v roce 2008, kdy inflace dosáhla 6,3 procenta. Naopak ceny se téměř nezměnily v roce 2015, kdy roční míra inflace byla jen 0,3 procenta. Pod jedním procentem skončila ještě v letech 2014 a 2016.
- Letos v listopadu byla meziroční míra inflace 2,7 procenta, růst cen se ale zpomaluje. Vliv na to mají ceny některých základních potravin a nealkoholických nápojů. Zmírnilo třeba zdražování masa, ovoce a brambor.