Zimu zvládneme, věří ekonom ČEZu. Do budoucna spoléhá na naleziště plynu

ČTK ČTK
22. 9. 2022 11:41
Zimu zvládneme, věří ekonom ČEZu. Do budoucna spoléhá na naleziště plynu

Tato zima zatím vypadá, že bude s ohledem na zásoby plynu v zásobnících a na kontrakt na zkapalněný plyn (LNG) zvládnutelná, řekl ve čtvrtek na brněnské konferenci Energetika 2022 hlavní ekonom energetické společnosti ČEZ Pavel Řežábek. Připomněl, že v Německu má ještě během této zimy vzniknout pět terminálů na LNG.

Řežábek je zároveň do budoucna optimistou v otázce dostupnosti a ceny plynu vzhledem k tomu, že nalezišť po světě je dostatek a nyní se investorům začne vyplácet otevírat nové vrty. Málokdo bude chtít nakupovat od Ruska jako nesolidního a nespolehlivého partnera, míní.

"Rádi bychom vyslali optimistickou zprávu. Zatímco nejlepší naleziště ropy jsou pryč, zemního plynu je po celé zeměkouli habaděj a naleziště jsou stále dostupná. Když plyn přišel na trh, stál 70 procent hodnoty ropy při přepočtení na jednotku energie, postupně klesl na 50 procent. Nyní stojí 130 až 160 procent a to není dlouhodobě udržitelné. Proto teď budou přicházet po celém světě pokyny, kdo má plyn, ať těží," řekl Řežábek. Dnes se náklady na vytvoření vrtu a těžbu pohybují kolem 40 až 50 eur (asi 990 až 1235 korun) za megawatthodinu. Jakmile začnou nové vrty fungovat, cena začne podle něj výrazně klesat.

 

Právě se děje

Další zprávy