Zemřel otec moderního řízení Drucker

David Koubek
12. 11. 2005 16:30
Los Angeles - V USA zemřel zakladatel moderního managementu a vizionář Peter Ferdinand Drucker. Bylo mu 95 let.

"Guru" managementu zemřel ve svém domě v kalifornském Claremontu. Jeho skon oznámila univerzita Claremont Graduate, kde Drucker přes třicet let přednášel.

Žurnalista, pedagog a konzultant Drucker se zasloužil o to, že management se stal vědeckou disciplínou. Je autorem konceptu, že zaměstnanci jsou klíčem pro úspěch každé organizace. Úkol dobrého manažera je podle něj připravit lidi a dát jim prostor, aby mohli podat dobrý výkon.

»Nejdůležitější na komunikaci je slyšet to, co nebylo vyřčeno«

"Od spousty jiných myslitelů ho odlišuje to, že mu vždy záleželo nejen na tom, jak firmy využívají své zdroje, ale také jak mohou soukromé i veřejné organizace působit ve společnosti morálně a eticky," řekl Cornelis de Kluyver, děkan Fakulty managementu Claremontské univerzity, která nese od roku 1987 Druckerovo jméno.

Peter Ferdinand Drucker rozpracoval nebo aspoň ovlivnil většinu velkých teorií managementu, které se v posledních šedesáti letech objevily. Napsal kolem čtyřiceti knih. Kromě knih o managementu psal ekonomické, politické ale i sociologické studie a eseje. Osudy velkých i malých osobností líčí v knize Svědkem bouřlivého času. Vyšly mu také dva romány.

Na svých knihách postavil několik vzdělávacích filmů a online kurzy managementu a strategie řízení. Publikoval v časopisech a dvacet let psal komentáře pro Wall Street Journal.

»Dokud nezvládneme čas, nezvládneme nic«

Drucker se narodil roku 1909 ve Vídni. Vzdělání získal v Rakousku, Anglii a Německu. Pracoval u exportní firmy v Hamburku a pak v malé frankfurtské bance. Začal psát pro noviny Frankfurter General Anzeiger a ve dvaatřiceti letech obhájil doktorát z mezinárodního práva, historie a financí na Frankfurtské univerzitě.

Rok nato odešel z hitlerovského Německa do Londýna. Tam pracoval jako analytik cenných papírů v pojišťovací společnosti. V roce 1937 se oženil s Doris Schmitzovou a odstěhoval se s ní do Spojených států.

V USA začal učit na newyorské Sarah Lawrence College  a poté na Bennington College ve Vermontu. V roce 1943 ale akademickou půdu opustil a dva roky zkoumal strukturu automobilky General Motors. Zkušenost z firmy využil v knize Koncept firmy, která se okamžitě stala ve Spojených státech bestsellerem.

"Díky schopnosti vysvětlit své myšlenky lidským jazykem si dobře rozuměl s obyčejnými manažery," řekl o něm bývalý šéf Intelu Andy Grove.

»Žádná instituce nemůže přežít, když potřebuje ke svému řízení génie nebo nadlidi. Musí být organizovaná tak, aby si vystačila s vedením složeným z průměrných lidských bytostí«

V roce 1971 začal přednášet na Claremontské univerzitě a na její Fakultě managementu, kde učil přes třicet let. Na jeho přednášky chodilo vždycky více studentů, než na jakékoliv jiné. Celá škola se kloní k Druckerově filozofii že pro managementu nestačí jen ekonomie, ale obnáší i historii, sociologii, právo

Získal mnoho ocenění a čestných doktorátů v USA, Belgii, Británii, Japonsku, Španělsku i Švýcarsku. V roce 1997 dostal titul doktor honoris causa také od pražské Vysoké školy ekonomické. V červenci 2002 mu George Bush udělil za celoživotní přínos k rozvoji občanské společnosti nejvyšší civilní vyznamenání USA, Medaili svobody.

Jako žádaný konzultant pracoval nejen pro velké nadnárodní korporace jako General Motors, Intel nebo Sears, ale také pro menší podniky i pro vlády USA, Kanady a Japonska. V posledních letech se zaměřil na neziskové organizace a často pro ně pracoval bez nároku na honorář. Pomáhal třeba Armádě spásy, Červenému kříži nebo indiánskému kmeni Navajů.

»Management se zabývá lidmi, jejich hodnotami, jejich růstem a rozvojem, sociální strukturou, jejich okolím a dokonce i duchovními zájmy, podstatou lidství, dobrem a zlem«

Drucker prokázal nezvyklý odhad na to, co se stane i za desítky let. Předpověděl vznik nového druhu zaměstnanců, jejichž práce už nebude manuální, ale bude založena vyloženě na znalostech. Po velkém propadu na burze v roce 1987 prohlásil, že ho očekával, ale ne z ekonomických důvodů, ale z morálních.

"Prasata, která se cpou u koryt, jsou vždycky nechutné divadlo. To nemůže vydržet dlouho," prohlásil Drucker a označil brokery na Wall Stret za naprosto neproduktivní dav, který jen prahne po snadno vydělaných penězích.

"Když se dostanete do situace, že obchodníci začnou vydělávat více než investoři, nikdy to nemůže trvat dlouho," řekl Drucker. A v dalším výroku upřesnil jak dlouho: "Je známo, že mýdlová bublina praskne průměrně za 26 vteřin. Bublina nafouknutá trhem vydrží asi rok a půl."

Měl čtyři děti a šest vnoučat.

 

Právě se děje

Další zprávy