Zemědělci v Německu opět zablokovali dálniční nájezdy, do Norimberku svolali protest

ČTK ČTK
Aktualizováno 12. 1. 2024 13:35
Zemědělci v Německu opět zablokovali dálniční nájezdy, do Norimberku svolali protest

Němečtí farmáři v pátek znovu zablokovali klíčové dálniční nájezdy po celé zemi, aby tak protestovali proti rušení daňového zvýhodnění dieselu v zemědělství. Do Norimberku svolali rozsáhlou demonstraci, které se zúčastnily tisíce lidí. Jedním z řečníků byl konzervativní bavorský premiér Markus Söder, který vyzval vládu sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze, aby se zemědělcům omluvila.

Do Norimberku se v sedmi proudech vydaly kolony čítající asi dva a půl tisíce traktorů, nákladních vozidel a dalších zemědělských strojů. Policie předem varovala řidiče, aby se připravili na možné zácpy a další dopravní komplikace. Zablokovány byly také dálniční přivaděče v okolí. Cílem zemědělců byl norimberský areál pro slavnosti, kde se podle bavorské televize BR24 sešlo asi pět tisíc demonstrantů.

Mezi účastníky byl bavorský premiér Söder, který podobně jako další konzervativní premiéři z jiných spolkových zemí farmáře v jejich protestech proti Scholzově vládě v posledních dnech opakovaně podpořil. V pátek Söder zopakoval, že za farmáři stoprocentně stojí a že opatření berlínské vlády je třeba zastavit. "Bez zemědělců nebude žádné dobré Německo ani Bavorsko," řekl. Dodal, že je nutné skoncovat s jednostranným zatěžováním venkova.

Před farmáře předstoupila také vládní liberální poslankyně Kristine Lütkeová, kterou ale dav přivítal pískotem. V projevu řekla, že starosti farmářů sice chápe, ale že problémy vznikly již za předchozích vlád.

Protesty v zemi ale nadále pokračují. Velké blokády v pátek zemědělci uspořádali v Sasku na nájezdech na dálnicích z Drážďan do Saské Kamenice, do Zhořelce a do Berlína. Neprůjezdné jsou i dálniční nájezdy mezi saským Plavnem a bavorským Hofem a na dálnici ze Saska do Durynska. Problémy ohlásila policie rovněž na dálnici A11 z Berlína do polského Štětína.

Nynější akční týden, jak blokády a protesty zemědělci nazývají, vyvrcholí v pondělí 15. ledna velkou demonstrací v centru Berlína u Braniborské brány. Farmářům přislíbili podporu autodopravci a řidiči nákladních vozů, kteří do německé metropole v pondělí rovněž přijedou.

 

Právě se děje

Další zprávy