Zdražování zpomalilo. Inflace je nejnižší za tři roky

Petr Kučera Petr Kučera
9. 10. 2013 9:50
Spotřebitelské ceny rostly meziročně o procento, oproti srpnu dokonce klesly.
Foto: Reuters

Praha - Spotřebitelské ceny v Česku byly v září jen o jedno procento vyšší než před rokem. Inflace tak byla nejnižší od března 2010. Informoval o tom Český statistický úřad.

Oproti letošnímu srpnu klesly spotřebitelské ceny o 0,4 procenta, hlavně kvůli zlevnění dovolených na konci letní sezony (o 13,4 procenta).

Pokles tempa překvapil i analytiky. Meziroční inflace byla o 0,3 procentního bodu nižší než v srpnu.

Od loňského září zdražily zejména brambory - o téměř dvě třetiny (62,9 procenta). Máslo zdražilo o 21,9 procenta, mouka o 15,2 procenta, mléko o 14,4 procenta, sýry o 9,6 procenta, vepřové maso o 5,6 procenta a ovoce o pět procent.

Rostou také výdaje související s bydlením. Nejvíce stočné - meziročně o 7,1 procenta, dále vodné (o 6,6 procenta), teplo a teplá voda (o 3,9 procenta), elektřina (o 3,3 procenta) a čisté nájemné (o 2,2 procenta).

Díky novým neomezeným tarifům a nástupu virtuálních operátorů naopak výrazně klesly ceny „telefonických a telefaxových služeb" - meziročně o 11,8 procenta. Zemní plyn meziročně zlevnil o 6,9 procenta, přístroje a spotřebiče pro domácnost o 3,9 procenta, pohonné hmoty o 3,1 procenta.

Zlevní silová elektřina

„Pokles cen během září byl netradičně robustní a překonal veškerá očekávání na trhu. Z našeho pohledu se největší překvapení odehrálo ve výraznějším poklesu cen potravin," říká analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

„V návaznosti na citelný pokles inflace v září a na záměr některých velkých distributorů snížit cenu silové elektřiny jsme posunuli námi odhadované dno inflace z jednoho na půl procenta na začátku příštího roku." upřesňuje Rožumberský.

Letošní inflace by se měla bezpečně udržet pod 1,5 procenty, očekává analytik společnosti Citfin Jiří Šimek.

"Nebýt růstu cen potravin, Česko by bylo na hranici deflace," podotýká Michal Kozub, analytik Home Credit.

Analytik Petr Dufek z ČSOB očekává, že další měsíce přinesou opět pokles inflace, který by měl akcelerovat v úvodu příštího roku, kdy s největší pravděpodobností dojde k poklesu cen silové elektřiny. "Úrokové sazby ČNB tak nejspíše zůstanou na rekordním minimu delší dobu, než se třeba před půl rokem zdálo," domnívá se Dufek

Připomíná, že slabá domácí poptávka drží růst cen na uzdě a inflační tlaky nejsou kromě některých výrob téměř vidět. "Nízká poptávka dokonce u řady spotřebního zboží tlačí ceny dolů. Příkladem jsou třeba elektrické spotřebiče," dodává Dufek.

Připravujeme podrobnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy