Zásobníky plynu v EU jsou už plné z více než 90 procent

ČTK ČTK
18. 8. 2023 14:18
Zásobníky plynu v EU jsou už plné z více než 90 procent

Zásobníky plynu v Evropské unii jsou už plné z více než 90 procent, nacházejí se tak na rekordní úrovni pro toto období. Přesto by nemusely být dostatečné k pokrytí zimní poptávky, napsala agentura Bloomberg. Podle nejnovějších údajů společnosti Gas Infrastructure Europe (GIE) byly zásobníky v EU ve středu plné z 90,12 procenta, což odpovídá zhruba 27 procentům roční spotřeby. EU si přitom stanovila za cíl naplnit zásobníky z 90 procent nejpozději do 1. listopadu.

"EU dosáhla svého cíle pro naplněnost plynových zásobníků na 90 procent zhruba dva a půl měsíce před konečným termínem," uvedla v reakci na údaje o zásobách Evropská komise. V Německu, které je největším spotřebitelem plynu v Evropě, dosahovala ve středu naplněnost zásobníků téměř 92 procent a v České republice činila více než 93 procent.

Agentura Bloomberg nicméně poukazuje na přetrvávající rizika, například hrozbu stávek v australských závodech na zkapalněný zemní plyn (LNG). Evropa se podle ní stále ještě vyrovnává s poklesem dodávek plynu z Ruska v důsledku války na Ukrajině. "Jinými slovy, evropská energetická krize ještě neskončila," píše Bloomberg.

 

Právě se děje

Další zprávy