Záplavy zasadily firmám mnohamiliardovou ránu

Miloslav Lubas
30. 12. 2010 8:00
Jiným ale přinesly mimořádně velké zakázky
Foto: Martina Machová

Liberec - Blesková povodeň ochromila 7. srpna v Libereckém kraji velké továrny i nejmenší živnosti a poznamená je na několik let.

Pouze státní podnik Povodí Labe vyčíslil náklady na obnovu zdevastovaných koryt řek, staveb a dalšího majetku na téměř 1,6 miliardy korun.

Ve frýdlantské textilce Damino odhadli likvidátoři pojišťovny škody na 300 milionů korun, záchrana malé sklárny v Heřmanicích "spolkla" statisíce korun.

Velká voda připravila firmy na Frýdlantsku, Hrádecku, Chrastavsku a na severu Českolipska o miliardy korun, přesná čísla však neexistují. Kvůli pozáplavové spoušti skončili kvůli především drobní podnikatelé, většina z nich se však nevzdala a pokračuje dál.

Frýdlantská textilka přežila, Grupo se stěhuje

Záplavy nejvíce poznamenají průmysl v Chrastavě. Společnost Grupo Antolin Bohemia tam zruší v příštím roce svou továrnu na stropní panely do aut s přibližně 500 zaměstnanci.

Povodeň se v srpnu prohnala i halami Grupa a Volkswagen a další odběratelé se obávají, že se přírodní katastrofa může opakovat. V srpnu postihl výpadek ve vyplaveném Grupu mladoboleslavskou Škodu. Nevyrobila naplánovaných 2600 vozů. Grupo se přestěhuje do liberecké průmyslové zóny Sever a chrastavská radnice přijde o vysoké výnosy z daní.

Ve Frýdlantě hrozilo po povodni uzavření poškozené textilky Damino CZ se 150 zaměstnanci. Záplavová vlna tam zničila tkalcovnu, středisko konfekce, lisovnu odpadů, kompresorovnu nebo kotelnu. Majitel chtěl původně továrnu zrušit, nakonec se ale nechal přesvědčit, aby výrobu znovu rozjel.

Damino zachránilo i to, že bylo bez dluhů

"V Daminu nyní pracuje přibližně 100 stálých zaměstnanců a do 20 brigádníků. Štěstím bylo, že naše společnost neměla nikde žádný dluh a zakázky nám pokrývaly výrobu na sto procent. Všechny tržby a peníze od pojišťovny vracíme do obnovy továrny," uvedl jednatel Damina Viktor Víšek. Voda vymlela po obou stranách most do továrny, ale jezdit se po něm dá.

Frýdlantský starosta Dan Ramzer považuje za reálné, aby se v příštím roce vrátilo Damino na původních 150 zaměstnanců. Podle Víška to závisí především na tom, jestli se firmě povede nakoupit novější techniku a také na vývoji na trhu. "Stojí proti nám zdražení elektřiny, strach z dalších povodní, či nedostatek volných finančních zdrojů," prohlásil Víšek.

Sklárna málem spadla, před Vánoci už měla trhy

Z povodní se vzpamatovala i malá sklárna v Heřmanicích a na začátku prosince se tam konaly tradiční vánoční trhy.

"Po povodni nám statik řekl, že sklárna do týdne spadne. Začali jsme ji ale zpevňovat a nerovný boj jsme vyhráli. Nejedeme sice ještě na plný plyn, ale už fungujeme," řekl na přelomu listopadu a prosince majitel sklárny Josef Novotný.

Záchrana sklárny vyšla na statisíce korun. V Raspenavě se podle místostarosty Hanzla podařilo majitelům oživit většinu firem.

Záplavy připravily jedny o práci, druhým ji daly

Předseda Mikroregionu Frýdlantsko Vladimír Stříbrný se domnívá, že na Frýdlantsku připravila povodeň o práci okolo 250 lidí. Jiným ji naopak přinesla v nebývalé míře.

"Sehnat dneska zedníky a další řemeslníky na opravu domů je těžké. Jezdí k nám pracovat až z Liberce. Ceny ale nešponují, spíše bych řekl, že v oblastech postižených záplavami dělají se slevou," prohlásil Stříbrný.

Řemeslníci se nezastaví ani v zimě, kdy pro ně za normálních okolností zakázky scházejí, a řada z nich si dávala v minulosti několikaměsíční pauzu.

Podle vedoucí živnostenského úřadu ve Frýdlantě Zdeňky Jiřičkové zasáhla blesková povodeň ve městě přibližně 120 provozoven. Živnostmi v centru Frýdlantu proteklo metr a půl vody. "Po povodních přerušilo činnost na našem živnostenském úřadu asi 20 podnikatelů z Frýdlantu, ale více než polovina z nich ji později zase obnovila. Oprava provozoven stála hodně peněz a podnikatele zklamalo, že nezískali příspěvky od státu," uvedla Jiřičková.

Povodí potřebuje přes 1,5 miliardy korun

Povodí Labe letos stačilo ve spolupráci s dodavatelskými firmami udělat jen nejdůležitější práce za 70 milionů korun - odstranilo z koryt řek překážky, zlikvidovalo nánosy a zafixovalo břehy tam, kde by se mohly utrhnout. Na některých místech vybudovalo dočasnou ochranu rozbitých břehů, například z velkých kamenů v Chrastavě. V příštím roce nouzové stavby rozebere a nahradí opěrnými zdmi a dalšími stálými stavbami. Náprava způsobených škod vyjde Povodí Labe na více než 1,5 miliardy korun.

Také Lesy České republiky stihly do začátku zimy pouze nejnaléhavější věci - provizorně zpevnily rozsypané zdi kolem "svých" vodních toků a opravily některé cesty. Vyšlo to na desítky milionů korun, hlavní práce však lesníky čekají v příštím roce. "Břehy vodních toků jsme upravili tak, aby se nezhroutily a odolaly menším záplavám," dodal krajský ředitel státních lesů Ludvík Řičář.

Obnovy se dočkaly klíčové přístupové cesty do lesů nebo cesty, po nichž v zimě vedou běžecké stopy Jizerské magistrály. "Mysleli jsme hlavně na bezpečnost lidí, kteří v horách pracují nebo tam přijíždějí na rekreaci. A na to, aby se k nim v případě ohrožení dostali záchranáři. Na Jizerské magistrále přesto zůstala dvě místa, kde je nutná zvýšená opatrnost," upozornil Řičář.

Obce a firmy se spojily v Mostech Frýdlantska

Bezprostředně po povodni začala města a obce na Frýdlantsku se svými partnery vytvářet projekt Mosty Frýdlantsko. Spolupracují s Povodím Labe, s Libereckým krajem, s Lesy České republiky, Ředitelství silnic a dálnic, Frýdlantskou vodárenskou společností nebo s firmou RWE.

"Společně chceme zabránit tomu, aby se nezvratně zastavil rozvoj Frýdlantska. Pokud bychom neuspěli, řada obyvatel se odstěhuje, odejdou firmy a stoupne nezaměstnanost, zastaví se nebo se omezí financování projektů pro Frýdlantsko z národních i z mezinárodních zdrojů," vysvětlil frýdlantský starosta Dan Ramzer.

 

Právě se děje

Další zprávy