Lidé si věří a čím dál víc se zadlužují. I přes rekordní ceny chtějí vlastní bydlení

ČTK ČTK
1. 4. 2019 10:00
Dluhy domácností u bank a družstevních záložen se v únoru zvýšily proti lednu o 3,8 miliardy korun na asi 1,7 bilionu. Meziročně bylo jejich zadlužení vyšší o 110 miliard korun.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Shutterstock.com

Dluhy firem byly meziměsíčně nižší o 6,2 miliardy a dosáhly 1,1 bilionu korun. V porovnání s loňským únorem však narostly o 55 miliard. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Dluhy tuzemských domácností rostou nepřetržitě od února 2016, nejvíce peněz si lidé půjčují na bydlení. Podle ČNB úvěry na bydlení tvoří tři čtvrtiny z celkového objemu úvěrů poskytnutých domácnostem.

Zadlužení firem proti domácnostem v posledních letech častěji kolísalo. Například od předloňského září do loňského ledna se dluhy firem meziměsíčně snižovaly a pokles zaznamenaly i loni v březnu.

Od dubna do října stoupaly a od loňského listopadu opět klesají. Mezi úvěry poskytnutými podnikům v tuzemsku mají v členění podle původní doby splatnosti nejvýznamnější podíl dlouhodobé úvěry. V únoru dosáhly více než 50 procent z celkového objemu úvěrů poskytnutých tomuto sektoru, uvedla ČNB.

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.

 

Právě se děje

Další zprávy