Vraťte vyvedené peníze zpět do firmy, vyzývá ministr Síkela vedení hutí Liberty Ostrava

ČTK ČTK
26. 1. 2024 13:34
Vraťte vyvedené peníze zpět do firmy, vyzývá ministr Síkela vedení hutí Liberty Ostrava

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) vyzval v dopisu vedení hutí Liberty Ostrava k rychlému navrácení peněz, které majitelé z ostravského podniku v minulosti formou pohledávek vyvedli do spřízněných firem. Zároveň upozornil na možné právní následky pro vedení firmy. Po něm žádá také informace o řešení současné krize oceláren. Uvedl to dnes vedoucí tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Marek Vošahlík. Pohledávky Liberty Ostrava vůči firmám z mateřské skupiny Liberty Steel činí přes osm miliard korun.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, už delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky. Její zaměstnanci, stejně jako zaměstnanci jejího dodavatele energií Tameh Czech, dohromady okolo 6000 lidí, jsou od loňského 22. prosince doma a většina jejich provozů stojí. Huť je bez energií, protože Tameh, který skončil v úpadku, jejich dodávky zastavil. Úpadek Tameh zdůvodnil právě tím, že mu Liberty už dlouho neplatí.

Síkela v minulých dnech adresoval majiteli a manažerům ostravských hutí dopis, v němž apeloval na urychlené vyřešení současných finančních problémů společnosti. "Hlavním tématem dopisu je zájem vlády o zachování výroby a zaměstnanosti v Liberty Ostrava, ale také opětovné upozornění na skutečnost, že většina pohledávek společnosti Liberty Ostrava vznikla v rámci skupiny Liberty Steel. Proto ministr znovu požádal o urychlené navrácení významné části těchto prostředků zpět do firmy Liberty Ostrava," popsal obsah dopisu Vošahlík.

Síkela podle něj dále v dopisu upozornil vedení firmy na právní povinnosti představenstva vůči společnosti. "Ministr připomněl, že český právní řád vyžaduje, aby členové statutárních orgánů jednali s péčí řádného hospodáře, což je klíčové pro správné a zodpovědné řízení společnosti, zejména v případě finančních potíží, jako jsou ty, kterým Liberty Ostrava čelí. Ministr také upozorňuje na možné právní důsledky porušení těchto povinností, včetně finanční odpovědnosti v případě konkurzu," uvedl Vošahlík.

Součástí dopisu, který podle ministerstva navázal na prosincovou schůzku ministra se zástupci společnosti, byla současně také výzva k poskytnutí informací o krocích, které vedení hutí podniká k řešení aktuální krize a k obnovení provozu.

Liberty a Tameh jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. V roce 2019 se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, Tameh zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron.

 

Právě se děje

Další zprávy