Vlastníci lotyšské ABLV Bank se rozhodli ústav uzavřít. Těžké, ale nutné rozhodnutí, tvrdí

ČTK ČTK
26. 2. 2018 22:20
Třetí největší lotyšská banka ABLV Bank končí, podle majitelů je likvidace nejlepším způsobem, jak ochránit aktiva a uskutečnit platby klientům.
Sídlo banky ABLV v Rize.
Sídlo banky ABLV v Rize. | Foto: Reuters

Riga - Vlastníci lotyšské ABLV Bank se rozhodli ústav uzavřít, podle nich je to v zájmu ochrany aktiv i klientů. Uvedla to agentura Reuters. Třetí největší lotyšská banka byla v USA obviněna z finančních machinací a z porušování sankcí proti severokorejskému režimu. Evropská rada pro systémová rizika (ESRB) a Evropská centrální banka (ECB) v sobotu oznámily, že ABLV jako finanční ústav selhává a že její záchrana není ve veřejném zájmu.

Hlavní majitelé banky Ernests Bernis a Olegs Fins, kteří vlastní každý 43,5 procenta, se domnívají, že likvidace je nejlepší způsob, jak zajistit ochranu aktiv a uskutečnit platby klientům.

"S přihlédnutím k předchozím insolvenčním a likvidačním procesům v Lotyšsku se domníváme, že je to nejlepší rozhodnutí," uvedl Bernis, který je také předsedou představenstva ABLV. "Je to velmi těžké rozhodnutí, ale v dané situaci nejvhodnější," dodal. Podrobnější vyjádření poskytne v úterý.

Od ABLV začali po obvinění odcházet vkladatelé a ústav má potíže s likviditou. Management navrhl záchranný plán, ten ale zlepšení nepřinesl. Banka také požádala o nouzové financování lotyšskou centrální banku, která vyhověla jen částečně.

Obvinění z praní špinavých peněz, které ABLV odmítá, banku destabilizovalo. Během několika dnů vkladatelé vybrali zhruba 600 milionů eur (15,2 miliardy Kč). ECB tak byla nucena před týdnem lotyšské bance nařídit, aby zastavila veškeré platby. Předešla tak chaotickému pádu banky, který by měl patrně mnohem vážnější následky.

ABLV, jako mnoho dalších bank v Lotyšsku, má značný objem vkladů od zahraničních klientů, zejména z Ruska a z Ukrajiny. Zhruba 40 procent všech vkladů v Lotyšsku pochází od nerezidentů a mezinárodní organizace už dlouho varují, že část těchto peněz pochází z trestné činnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy