Vláda schválila sjednocení nabíječek. Budou se používat kabely USB-C

ČTK ČTK
13. 7. 2023 10:32
Vláda schválila sjednocení nabíječek, budou se používat výhradně kabely a zdířky typu USB-C, uvedl na Twitteru ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Norma tak přenáší do českého prostředí předlohu loni schválenou na půdě Evropského parlamentu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Zuzánek

K novému mobilnímu telefonu podle Hladíka nebude nutné dodávat rovnou i nabíjecí zařízení. "Lidé si ho tak pořídí jen v případě, kdy ho opravdu potřebují a tím se sníží i elektronický odpad. Pro většinu zařízení bude nařízení platné od prosince 2024, pro laptopy od dubna 2026," dodal ministr.

Evropská komise návrh předložila předloni a iniciativa poměrně rychle získala podporu europoslanců i členských zemí unie.

Během loňských vyjednávání o konečné podobě byl záběr směrnice rozšířen, a spotřebitelům by tak měl kabel s koncovkou USB-C v budoucnu stačit na nabíjení mobilů, tabletů, čteček, digitálních fotoaparátů, bezdrátových sluchátek, myší a reproduktorů nebo ovladačů k herním konzolám. Na tyto produkty se opatření začne vztahovat 24 měsíců po vstupu v platnost, u laptopů mají výrobci 40 měsíců na to, aby se přizpůsobili.

 

Právě se děje

Další zprávy