Vláda omezí výdaje z Fondu privatizace, příjmy nestačí pokrývat finanční závazky

ČTK ČTK
4. 9. 2017 19:36
Vláda se v pondělí dohodla, že budou omezeny výdaje z tzv. Fondu privatizace. Příjmy fondu tvoří z 80 procent dividendy společnosti ČEZ. Fond privatizace jsou fakticky zvláštní účty, na kterých jsou peníze převedené v roce 2006 ze zrušeného Fondu národního majetku na ministerstvu financí. "Konkrétně se jedná o výdaje z titulu podpory průmyslových zón a výdaje z titulu dotace zasílané státnímu podniku DIAMO k odstraňování následků těžby uranu ve Stráži pod Ralskem. Oba tituly lze hradit z prostředků ministerstva průmyslu a obchodu," uvádí materiál.
Vláda
Vláda | Foto: Jakub Plíhal

Lednice - Výdaje z tzv. Fondu privatizace budou omezeny, schválila v pondělí vláda. Vyplývá to z informací na vládních internetových stránkách. Příjmy fondu, které jsou z 80 procent tvořeny dividendami společnosti ČEZ, totiž nestačí pokrýt závazky fondu. Ty se týkají především odstraňování starých ekologických smluv.

Fond privatizace jsou fakticky zvláštní účty, na kterých jsou peníze převedené v roce 2006 ze zrušeného Fondu národního majetku na MF. Zároveň na účty plynou peníze z privatizace a dividendy od společnosti ČEZ. Například z loňského zisku firmy stát dostane letos dividendu 12,4 miliardy korun.

Ministerstvo financí navrhlo vyřadit z výdajů fondu platby, které přímo nesouvisí s procesem privatizace a které lze financovat z jiných zdrojů. "Konkrétně se jedná o výdaje z titulu podpory průmyslových zón a výdaje z titulu dotace zasílané státnímu podniku DIAMO k odstraňování následků těžby uranu ve Stráži pod Ralskem. Oba tituly lze hradit z prostředků ministerstva průmyslu a obchodu," uvádí materiál.

MF v materiálu upozornilo, že mezi roky 2012 a 2015 klesly zůstatky na účtech fondu o více než 8,8 miliardy korun, tedy o více než 51 procent, na 8,4 miliardy korun.

"Velkoryse nastavený rozsah výdajových titulů Fondu privatizace odpovídá vysokým příjmům pramenícím z rozsáhlé privatizace z konce minulého a začátku stávajícího století. V současné době probíhá privatizace již v podstatně menším rozsahu, a tím jsou příjmové tituly omezené," uvádí dále materiál. Podle MF je tak nutné na tuto situaci reagovat omezením výdajů na platby související s privatizací.

 

Právě se děje

Další zprávy