Většina zaměstnanců Liberty Ostrava zůstane dál doma, 200 lidí se ale vrací

ČTK ČTK
22. 1. 2024 10:01
Většina zaměstnanců Liberty Ostrava zůstane dál doma, 200 lidí se ale vrací

Návrat většiny zaměstnanců hutní společnosti Liberty Ostrava do práce se opět odkládá o týden. Huť se stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Vrací se ale asi 200 pracovníků do provozů výroby pásů a důlních výztuží, které se podařilo napojit na dodávky tepla od společnosti Veolia Energie, řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Mluvčí firmy Kateřina Zajíčková to potvrdila. Jednání s Liberty se ale podle mluvčího Tamehu Patrika Schobera nikam neposouvají. Většina pracovníků Liberty i Tamehu byla naposledy v zaměstnání loni 21. prosince.

"Dokud nebude vyřešena situace se společností Tameh Czech, nelze znovu spustit vysokou pec číslo 3 a ocelárnu. Z tohoto důvodu zůstane většina zaměstnanců na takzvaných ’jiných překážkách na straně zaměstnavatele’, a to do 29. ledna 2024 včetně, kdy budeme informovat o dalším vývoji tak, jak tomu bylo doposud," uvedla Zajíčková. Připomněla, že zaměstnanci Liberty dostávají náhradu mzdy v plné výši.

S elektřinou huť primárně problém nemá, odebírá ji i od jiných dodavatelů, bez páry či dmýchaného vzduchu od Tamehu ale nerozjede těžké provozy. "Další provozy už se asi jen tak nepodaří připojit. Teď už to bude opravdu záležet na jednáních mezi Liberty a Tamehem. Byli jsme ubezpečeni, že se momentálně jedná na nejvyšší úrovni, to znamená na úrovni akcionářů," řekl Slanina.

"Liberty Ostrava zatím nesplatila nic z dlužné částky, ani půl miliardy, které by měla zaplatit na základě soudního příkazu vydaného Okresním soudem v Ostravě. Liberty Ostrava sice zaslala Tamehu nabídku na znovuspuštění provozu, ta však nijak neřeší vzniklou situaci a je zcela scestná. Liberty v jednání s Tamehem je velice pasivní, takže se jednání nikam neposouvají. Zaměstnanci Tamehu nepodávají hromadně výpovědi, střídají se na směnách, které udržují zařízení Tamehu," uvedl mluvčí Schober. Kvůli překážkám ze strany zaměstnavatele je vždy doma větší část zaměstnanců Tamehu.

 

Právě se děje

Další zprávy