Veterináři nařídili stáhnout z trhu mražené kuřecí části od Rabbitu, obsahovaly salmonelu

ČTK ČTK
13. 3. 2024 18:27
Veterináři nařídili stáhnout z trhu mražené kuřecí části od Rabbitu, obsahovaly salmonelu

Státní veterinární správa odhalila v mražených kuřecích dílech a drobech od výrobce Rabbit Trhový Štěpánov salmonelu. Vyrobeno z nich bylo přes 1,5 tuny produktů, z nichž většina byla stažená z prodeje. K zákazníkům se dostaly dva výrobky, zhruba 100 kilogramů kuřecí polévkové směsi a kuřecích srdcí. Lidé, kteří je mají doma, by je neměli jíst a mohou je vrátit v místě nákupu, uvedl v tiskové zprávě mluvčí veterinární správy Petr Vorlíček. Majitel firmy Zdeněk Jandejsek sdělil, že ve veterinárním osvědčení nebyla žádná nemoc deklarována a ani stěry na porážce nevykazovaly známky salmonely. Za to, že se zboží se salmonelou nepodařilo zachytit, se omluvil.

Podle Vorlíčka bylo z problematické šarže vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1500 kilogramů a více než 1400 kilogramů nejrůznějších produktů se podařilo včas stáhnout z prodeje. "Ke konečným spotřebitelům se mohla dostat jen kuřecí polévková směs prodávaná v obchodním řetězci Globus a kuřecí srdce v prodejně Rabbit Vysoké Mýto," uvedl mluvčí a doplnil, že lidem bylo prodáno 87 kilogramů uvedené směsi a devět kilogramů srdcí.

"Ve veterinárním osvědčení, které bylo vystaveno s živými kuřaty, nebyla žádná nemoc deklarována a ani stěry na porážce v den porážky uvedené šarže nevykazovaly jakékoli známky salmonely. Velice nás mrzí, že se nepodařilo zachytit zboží se salmonelou, přestože jsme udělali všechna opatření. Omlouváme se všem zákazníkům," uvedl Jandejsek. Dodal, že zákazníkům bude zboží, které nezkonzumovali, vyměněno.

Salmonela se může do lidského těla dostat jak požitím kontaminované potraviny, tak z kontaminovaného prostředí, například z nádobí. Způsobuje onemocnění, které se většinou projevuje střevními problémy. Rizikové je pro starší lidi, nemocné nebo malé děti. Bakterie lze zničit dostatečnou tepelnou úpravou potravin.

 

Právě se děje

Další zprávy