Praha brojí proti energošmejdům. Od března zakáže podomní prodej elektřiny a plynu

ČTK ČTK
Aktualizováno 21. 2. 2022 15:03
Zákaz podomního prodeje energií začne v Praze platit od začátku března. Nové nařízení, které reaguje na situaci na trhu po konci některých dodavatelů energií, v pondělí schválili městští radní. Proti původnímu znění zákaz na základě došlých připomínek zahrnuje i prodej elektřiny nebo plynu na veřejných místech mimo obchodní prostory.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Loni v říjnu ohlásila konec činnosti skupina Bohemia Energy, která v Česku dodávala energie zhruba 900 tisícům klientům. Následovali další drobní dodavatelé. "Této těžké situace již začala využívat řada subjektů, včetně těch, kteří jsou nazýváni jako 'energošmejdi', kteří formou podomního prodeje nabízejí dodavatele a tlačí občany - zejména ohrožené skupiny, jako jsou senioři, matky samoživitelky a další - do uzavírání značně nevýhodných smluv," stojí v dokumentu, který v pondělí schválili pražští radní.

V Praze několik let platí zákaz podomního prodeje stanovený tržním řádem města. Ten je však založen na živnostenském zákoně a na prodejce spadající pod zákon energetický není podle magistrátu aplikovatelný. Nové nařízení vychází z novely energetického zákona, která obcím umožnila konkrétně prodej energií zakázat. Za porušení bude od března hrozit pokuta do výše 100 tisíc korun.

Skupina Bohemia Energy byla největším uskupením alternativních dodavatelů energií v Česku. Jako důvod ukončení činnosti loni uvedla extrémní růst cen energií na trzích. Po Bohemia Energy skončily také další firmy. Klienti společností přešli do takzvaného režimu dodavatele poslední instance, ve kterém jim energie musí po dobu šesti měsíců dodávat zákonem stanovení dodavatelé. Během této doby si musí zajistit nové smlouvy.

Bývalí zákazníci alternativních dodavatelů si současně nárokují odškodné v průměrné výši 24 tisíc korun. Odpovídá to částce, o kterou musí u nových dodavatelů ročně platit více. Rekordmanem ve výši požadovaného odškodného je výrobní závod, u něhož rozdíl činí přes 90 milionů korun. V pondělí o tom informovala Radka Háčková, mediální zástupkyně projektu Peníze z Bohemky, který pomáhá lidem se získáním odškodného. Jde o projekt společnosti KPS Advisory.

Většina bývalých zákazníků měla podle Háčkové v průměru nastavené zálohy na dodávky elektřiny a plynu v rámci běžné spotřeby v domácnosti zhruba na 3000 korun s garancí výše plateb nejčastěji na 12 měsíců.

"U nových dodavatelů, ke kterým museli po ukončení činnosti alternativních dodavatelů přejít, platí v průměru přes 5000 korun. Ročně tak musí vynaložit zhruba 24 tisíc korun ročně navíc, což odpovídá jejich způsobené škodě, a tedy nároku na odškodnění," uvedla Háčková.

Do projektu Peníze z Bohemky se podle ní během měsíce od spuštění přihlásilo 6863 klientů a 98 firem. Naprostou většinu z nich tvoří někdejší zákazníci Bohemia Energy, dále pak společností Kolibřík energie a Lumius. Podle předběžného výpočtu, provedeného na základě již analyzovaných smluv a podkladů, může výše odškodnění registrovaných klientů přesahovat částku 285 milionů korun.

Podle Háčkové počet klientů narůstá a v poslední době také přibývá stále více klientů, kteří se původně obrátili na společnost LitFin. "Ale jelikož s nimi společnost vůbec nekomunikuje, a mají proto obavu o svůj nárok, rozhodli se obrátit na nás," uvedla Háčková.

I firma LitFin tvrdí, že mají klienti nárok na odškodnění. Tvrzení, že nekomunikuje s klienty, odmítla. "Samozřejmě vítáme činnost kohokoliv, kdo se snaží pomoci s vymožením kompenzace od Bohemia Energy, protože to ve výsledku zvýší tlak na tuto skupinu, a tím i šance na odškodnění poškozených klientů," řekl Michal Pavel za LitFin.

Háčková uvedla, že veškeré služby v projektu Peníze z Bohemky, včetně podání žalob i administrace případů, jsou pro všechny poškozené zákazníky bezplatné. Pouze v případě vyhraného sporu bude klientům firma účtovat deset procent z vymožené částky.

 

Právě se děje

Další zprávy