Vážnosti situace si je vědoma celá vláda. Zemědělci nedodrželi slib, tvrdí Výborný

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 3. 2024 12:27
Vážnosti situace v zemědělství si je podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) vědoma celá vláda. Mrzí ho prohlášení Agrární komory a Zemědělského svazu, že nebyla naplněna jejich očekávání podpory. I s ohledem na možnosti státního rozpočtu není možné vyhovět všem požadavkům, řekl Výborný. Agrární komora a Zemědělský svaz svým členům podle něj nepředávají úplné informace.
Ministr zemědělství Marek Výborný při debatě se zemědělci, kteří přijeli protestovat do Prahy 19. února 2024.
Ministr zemědělství Marek Výborný při debatě se zemědělci, kteří přijeli protestovat do Prahy 19. února 2024. | Foto: Radek Bartoníček

Výborný zopakoval, že je se zemědělci připraven dál jednat, na ultimáta ale přistupovat nebude, uvedl. "Vláda i já jako ministr zemědělství jsme si velmi dobře vědomi nelehké situace nejenom českých, ale také evropských zemědělců. Já se tomu poslední dny a týdny skutečně věnuji jako naprosté prioritě, abych dokázal doručit podporu a pomoc, kterou si čeští zemědělci skutečně zaslouží," řekl Výborný.

Doplnil, že vláda letos přidá peníze na životní pohodu zvířat a příští rok podpoří dvěma miliardami korun zaměstnanost na venkově slevami na sociálním pojištění u zaměstnanců.

"Minulý čtvrtek jsme se i za účasti pana premiéra a ministra financí dohodli na jednoznačných krocích pro podporu českého zemědělství. V pátek jsem to sdělil vedení všech tří nevládních organizací (Agrární komora, Zemědělský svaz, Asociace soukromého zemědělství), takže informace měly. Mrzí mě, že je v úplnosti nepředávají dál svým členům, případně že sdělují informace nepravdivé," řekl Výborný. Dodal, že v neděli zemědělským podnikům odeslal dopis, kde jim vysvětlil, jaké jsou možnosti podpory sektoru, a žádal je o pochopení.

Agrární komora a Zemědělský svaz se proti výroku Výborného, že svým členům předávají neúplné informace, ohradily. S ohledem na současné dění Agrární komora předává svým členům informace v "mimořádné frekvenci", řekla mluvčí Barbora Pánková. "O protestních akcích rozhodlo představenstvo a dozorčí rada Agrární komory právě na základě informací, které my jsme jim předložili," uvedla. V podobném duchu se vyjádřil také předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. "On sám (Výborný) byl na jednání našich představenstev a názory zemědělců slyšel, také slyšel projevy vedení zemědělských organizací," uvedl.

Zemědělci podle Výborného nedodrželi svůj slib, že nebudou ve čtvrtek protestními jízdami techniky blokovat dopravu v Praze. Vysypání hnoje před úřadem vlády pak považuje za neférový přístup. Řidiče, který hnojem zasypal i tramvajové koleje a zkomplikoval tak provoz MHD, policisté podle svého vyjádření na X zadrželi. 

Vysypání hnoje podle mluvčí Agrární komory Barbory Pánkové nebylo v plánu čtvrtečního protestu. Organizátoři se od toho ale nedistancují, řekla. Hnůj před úřadem vlády podle ní svědčí o tom, že jsou zemědělci na vládu opravdu naštvaní.

Na svém facebookovém profilu se Agrární komora za vysypání hnoje následně omluvila policistům a požádala o pochopení. "Jedou s námi malí sedláci, kterým jde doslova o život. Jsou zoufalí a rozzlobení na vládu Petra Fialy, která je místo pomoci nálepkuje a uráží," sdělila Agrární komora na Facebooku.

Výborný zopakoval, že plánuje o domluvených dvou miliardách korun navíc na podporu zemědělství pro příští rok podepsat s premiérem Petrem Fialou (ODS) a Zbyňkem Stanjurou (ODS) memorandum. "Mohli jsme to ve čtvrtek podepsat, ale muselo by to být v jiné atmosféře, v jiných kulisách," doplnil.

Zemědělci požadují od vlády podporu zaměstnanosti na venkově, nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat a vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidačním balíčkem, případně nedanění evropské provozní dotace.

Vláda tlaku zemědělců ustupovat nebude

Vláda podle premiéra Petra Fialy (ODS) tlaku zemědělců ustupovat nebude. Jejich čtvrteční protest v Praze premiér označil za vydírání. Se zemědělci je vláda připravena jednat, ale u jednacího stolu. Zemědělský sektor má podle premiéra rekordní zisky. 

"Nemíním, a říkám to znovu za sebe i za vládu, ustupovat tlaku, vydírání, blokování ulic, omezování života lidí, jak to vidíme v Praze," řekl premiér. Pod tlakem a na základě omezování života lidí vláda podle něj jednat nemůže.

Čtvrteční protestní jízdu traktorů v Praze označil za "přehlídku krásných nových strojů, které svědčí o tom, že situace (v zemědělství) není tak tragická". Uvedl, že zemědělský sektor má rekordní zisky. V roce 2021 byl zisk sektoru podle Fialy devět miliard korun, v roce 2022 to bylo 22 miliard korun a loni téměř devět miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy