V Praze demonstrovaly tisícovky nespokojených farmářů, vysypali hnůj před úřadem vlády

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 3. 2024 18:38
V Praze demonstrovaly tisícovky nespokojených farmářů, vysypali hnůj před úřadem vlády

Před úřadem vlády v Praze se ve čtvrtek uskutečnila demonstrace nespokojených zemědělců proti národní politice. Zúčastnila se jí asi tisícovka lidí, řekla mluvčí Agrární komory Barbora Pánková. Celkově podle ní do Prahy přijelo tři až čtyři tisíce zemědělců a tisíc kusů zemědělské techniky.

Po skončení akce se jeden z protestujících dostal za zátarasy před úřadem vlády a policie jej zadržela, jinak byla demonstrace poměrně klidná. Z hlavního města začali zemědělci se svou technikou odjíždět kolem 13:30. V Letenském tunelu v Praze došlo ke srážce traktoru a osobního auta, jeden člověk přitom byl zraněn, řekl policejní mluvčí Jan Daněk.

Jeden ze zemědělců před úřad vlády a na přilehlé tramvajové koleje vysypal hnůj, a omezil tak provoz MHD. Policisté ho zadrželi, je podezřelý z několika přestupků. Hromada hnoje byla krátce po 15:00 odklizená.

"Přivezli jsme vám kus venkova, protože lidi, co tady dneska jsou, pracují od rána do večera, aby uživili tenhle národ," řekl předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. Mezi nespokojené farmáře přišel také ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Lidé na něj pískali a pokřikovali Demisi nebo Výborný do hnoje.

"Na jedné straně naprosto chápu, že zemědělci se cítí už frustrovaní, protože jednání o řešení jejich dlouhodobých problémů probíhají dlouho a možná ne s takovými výsledky, jaké by si představovali. Na druhou stranu vysypat hnůj před úřad vlády určitě ty problémy nevyřeší," uvedl prezident Petr Pavel.

Prezident Agrární komory Jan Doležal a předseda Zemědělského svazu Pýcha na demonstraci zopakovali, že vláda nehájí zájmy českých zemědělců a neplní své sliby. Tuzemské zemědělství se podle nich nachází v kritickém stavu a farmáři už nemají kam ustupovat.

Doležal i Pýcha se také opět postavili proti levnému dovozu ze třetích zemí, a to především obilí z Ukrajiny. Roste podle nich ale také import obilovin a olejnin z Ruska. Proti dovozu ze zemí, které nemusí splňovat stejné podmínky jako ty v Evropské unii, je potřeba zemědělce bránit, protože jinak ztrácejí svou konkurenceschopnost, uvedli.

Ministr Výborný řekl, že bude společně s premiérem Petrem Fialou (ODS) požadovat, aby se obilí a olejniny dostaly na sankční seznam proti Rusku. Vláda podle Doležala a Pýchy dále zhoršila situaci zemědělců tím, že zvýšila daň z nemovitosti nebo sociální pojištění.

Není také pravda, že se snaží snižovat byrokratickou zátěž, ta naopak roste, řekli. Pýcha uvedl, že zemědělci bojují o svou existenci a za svou práci nedostávají adekvátně zaplaceno. "Slyšíme jenom sliby," řekl.

Ministr zemědělství demonstrujícím zopakoval, že vláda letos přidá peníze na životní pohodu zvířat a příští rok podpoří dvěma miliardami korun zaměstnanost na venkově slevami na sociálním pojištění u zaměstnanců. Protestující ho překřikovali, ministr několikrát žádal o klid. Akce jako čtvrteční demonstrace podle něj spíše škodí obrazu českého venkova v očích veřejnosti.

Zemědělci požadují od vlády podporu zaměstnanosti na venkově, nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat a vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidačním balíčkem, případně nedanění evropské provozní dotace.

 

Právě se děje

Další zprávy