V Německu začala další stávka pozemního personálu aerolinek Lufthansa, zrušeny jsou i spoje s Českem

ČTK ČTK
7. 3. 2024 5:31
V Německu začala další stávka pozemního personálu aerolinek Lufthansa, zrušeny jsou i spoje s Českem

V Německu dnes brzy ráno začala další stávka pozemního personálu aerolinek Lufthansa. Potrvá do soboty ráno a podle letecké společnosti dolehne až na 200 000 cestujících. Zrušeny jsou i spoje s Českem.

Už pátá výstražná stávka vyhlášená odbory Verdi v letecké dopravě v poslední době odstartovala ve 04:00 a skončit by měla v sobotu v 07:10.

Jen Lufthansa počítá s tím, že každý den stávky vypadne kolem 1000 jejích letů. Vypraví jich jen deset až dvacet procent původně plánovaného množství. Letecká společnost zrušila také 17 letů mezi Letištěm Václava Havla Praha a letišti ve Frankfurtu nad Mohanem a v Mnichově.

Odbory Verdi požadují výrazné zvýšení platů pro zhruba 25 000 zaměstnanců pozemního personálu a tvrdí, že se o něj Lufthansa přes očekávané rekordní výsledky a pravidelně zvyšované manažerské bonusy nezajímá.

Verdi chce zvýšení mezd o 12,5 procenta a jednorázový protiinflační bonus 3000 eur (zhruba 76 000 Kč). Lufthansa původně navrhovala desetiprocentní zvýšení mezd během 12 měsíců a zmíněný bonus 3000 eur, později však uvedla, že její nová nabídka už odpovídá základním požadavkům odborů. Ty ale tvrdí, že jejich cíle stále naplněné nejsou.

 

Právě se děje

Další zprávy