USA žalují Apple. Uměle udržuje monopol nad smartphony a blokuje aplikace jiných výrobců, tvrdí

ČTK ČTK
21. 3. 2024 18:57
USA žalují Apple. Uměle udržuje monopol nad smartphony a blokuje aplikace jiných výrobců, tvrdí

Americké ministerstvo spravedlnosti a 15 amerických států žalují firmu Apple. Výrobce populárních smartphonů iPhone si podle nich u chytrých telefonů udržuje nezákonný monopol na úkor spotřebitelů, vývojářů a konkurenčních výrobců telefonů. Informují o tom tiskové agentury.

Apple se proti žalobě ohradil. Obvinění jsou ale formulována méně široce, než někteří pozorovatelé očekávali, napsala agentura DPA. Podle agentury Bloomberg by Apple navíc mohl brzy spolu se společností Google čelit rozsáhlému vyšetřování v Evropské unii, které prověří, jak dodržují nový zákon omezující moc velkých technologických firem.

"Spotřebitelé by neměli platit vyšší ceny kvůli tomu, že firmy porušují antimonopolní zákony," uvedl v prohlášení ministr spravedlnosti Merrick Garland. "Jestliže se proti tomu neohradíme, bude Apple svůj monopol u chytrých telefonů ještě upevňovat," dodal.

Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že společnost Apple ve snaze udržet zákazníky u iPhonů zablokovala aplikace pro zasílání zpráv napříč platformami, omezuje kompatibilitu s peněženkami a chytrými hodinkami třetích stran a narušovala činnost programů a cloudových služeb, které nejsou součástí App Store. Podstatou obvinění podle médií je, že Apple uměle zatraktivnil svá vlastní zařízení tím, že snížil atraktivitu služeb jiných společností. V žalobě se mimo jiné uvádí, že Apple brání takzvaným "super aplikacím", které mohou sloužit jako platforma pro různé služby. Kromě toho společnost klade překážky konkurenčním chatovacím službám a hrám, které běží na serverech v síti.

"Tato žaloba ohrožuje naši podstatu a zásady, které odlišují produkty Apple na silně konkurenčních trzích. V případě úspěchu by nám bránila vytvářet technologie, které lidé od společnosti Apple očekávají - v nichž se prolíná hardware, software a služby," uvedla ve svém prohlášení společnost Apple.

Podle agentury Reuters je to první velké antimonopolní tažení proti výrobci iPhonů, které podnikla administrativa amerického prezidenta Joea Bidena. Výrobce smartphonů se tak připojil k seznamu velkých technologických společností, které americké regulační orgány zažalovaly, včetně společností Google, Meta Platforms a Amazon. Tato soudní řízení obvykle trvají roky.

 

Právě se děje

Další zprávy