Twitter se chce zbavit tlačítka pro lajk. Podle sítě to má zvýšit úroveň diskuse

on on
29. 10. 2018 15:43
Twitter se podle slov svého zakladatele brzy zbaví tlačítka pro lajk. Jako náhrada má stačit funkce "uložit do záložek".
Foto: Reuters

San Francisco - Konec lajků od followerů na Twitteru. Zakladatel oblíbené sociální sítě Jack Dorsey minulý týden přiznal, že tlačítko ve tvaru srdce nikdy neměl rád a že by se jej měla sociální sít brzy zbavit. Informoval o tom britský deník Telegraph.

Od odstranění tlačítka si Twitter slibuje zvýšení kvality debat. Twitter vznikl v roce 2006, tlačítko ve tvaru srdce přidal však až v roce 2015, aby tak nahradil hvězdičku, kterou si lidé mohli ukládat tweety na později.

Tuto funkci firma opět obnovila letos v březnu. Nyní tak lze v mobilní aplikaci "přidat tweet do záložek" a otevřít si jej později. V půlce října na konferenci WIRED25 Dorsey prohlásil: "Máme velké tlačítko pro lajk ve tvaru srdce a tím motivujeme lidi chtít jich více. Je to správně? Oproti přispívání do veřejné diskuse a zdravé konverzaci. Jak podporujeme zdravou konverzaci?"

Experti tlačí na změny sociální sítě kvůli stoupajícímu množství trollů, kteří se snaží ovlivňovat veřejné mínění. Řada celebrit z Twitteru navíc odešla kvůli zvyšujícímu se agresivnímu chování od "fanoušků".

Tlačítko pro lajk v současnosti funguje jako jedna z hlavních funkcích na konkurenčním Facebooku. Podle psychologů ovšem může tento systém způsobit závislost mezi mladistvými. Na sociálních sítích totiž funguje trend, kdy lidé něco sdílí, a pokud nedostanou dostatečný počet lajků, příspěvek, fotku nebo video radši smažou.

 

Právě se děje

Další zprávy