Trumpova cla na dovoz hliníku a oceli byla podle WTO proti mezinárodním pravidlům

ČTK ČTK
9. 12. 2022 18:59
Trumpova cla na dovoz hliníku a oceli byla podle WTO proti mezinárodním pravidlům

Cla na dovoz hliníku a oceli do Spojených států, která americká vláda zavedla za úřadování bývalého prezidenta Donalda Trumpa, byla v rozporu s globálními obchodními pravidly. Rozhodla o tom v pátek podle agentury Reuters ve svém rozsudku Světová obchodní organizace (WTO). Washington její rozhodnutí kritizuje.

Žalobci byly Čína, Norsko, Švýcarsko a Turecko. Evropská unie žalobu na USA u WTO kvůli clům původně podala také, ale poté, co Washington loni souhlasil se zrušením cel na dovoz z EU, Brusel žalobu pozastavil.

Spojené státy v době Trumpovy vlády zavedly cla ve výši až 25 procent. Zdůvodnily to tím, že dovoz ohrožuje národní bezpečnost země. Vzhledem k tomu, že podle pravidel WTO a její předchůdkyně GATT mají země právo pozastavit obchodní úlevy, jako je bezcelní dovoz, bez dalšího zdůvodnění v zájmu ochrany své národní bezpečnosti, zastávala vláda USA názor, že WTO by se urovnáním sporu vůbec neměla zabývat.

Spor byl jedním z nejvýznamnějších a potenciálně výbušných případů, o jakém WTO rozhodovala. Její tříčlenná porota nyní uvedla, že americká opatření nebyla v souladu s pravidly WTO a doporučila Spojeným státům, aby je do souladu uvedly. Spojené státy sdělily, že důrazně odmítají "chybný" výklad a závěry panelu.

 

Právě se děje

Další zprávy