Watchmen - kvalitní hra podle filmu?

Radek Pergl
20. 8. 2008 0:20
Legendární komiks jako film i akční hra.
Foto: Hratelně.cz

Komiks Watchmen (Strážci) sice není mezi běžnými čtenáři nijak zvlášť známý, nicméně fandové žánru ho považují za jedno z nejpovedenějších děl. Jeho autor Alana Moore se dívá na svět superhrdinů poměrně neotřelým pohledem. Děj ve Watchmenech rozhodně není černobílý jako některé jiné superhrdinské příběhy (za všechny jmenujme Supermana). Fanoušci komiksu se možná zděsili při přečtení zprávy, že hra Watchmen má být akčním titulem – tištěná předloha totiž příliš akční není. Jenže autoři vše vyřešili poměrně šalamounsky a herní děj stvořili jako předehru ke komiksovému příběhu samotnému.

Sami tvůrci z dánského studia Deadline Games říkají, že hra zachycuje období, kdy hlavní hrdinové byli ještě mladí a jednali leckdy neuváženě – a pouštěli se tak do mnohem akčnějších dobrodružství. Hlavní herní postavy, Rorschach a Nite Owl, budou obě hratelné. Dvojici hrdinů bude ovládat buď hráč a počítač, nebo dva hráči v kooperativním režimu. Kooperace je zatím potvrzena jen formou rozdělené obrazovky, ale snad se autoři pustí i do online režimu. Jak již bylo naznačeno, o akci nebude nouze. Oba hrdinové se pustí do boje se zločinem a ve jménu spravedlnosti – i když často zjistí, že nic není takové, jak vypadá, a z padoucha se může vyklubat čestný člověk. A naopak.

Naši hrdinové se do boje se zločinem pustí jen v noci, kdy v ulicích není o padouchy nouze. Bitky by přitom měly být hodně krvavé a brutální, počítá se s ratingem Mature (pouze pro dospělé). Mezi krvavými cákanci a těly padajícími k zemi se budou Rorschach a Nite Owl pohybovat s děsivou elegancí, každý z nich přitom použije unikátní manévry a útoky. Rorschach je tank každým coulem a s radostí využívá kombinace zapalovače a spreje k vytvoření provizorního plamenometu. Nite Owl je rychlý bojovník, který kromě bojového umění nešetří ani elektrickými útoky. S oblibou používá různé technické vychytávky, jako třeba omračující granáty. I díky své masce tak trochu připomíná Batmana. Hrdinové se přitom neliší jen vzhledem a speciálními útoky, ale také postojem a běžnými pohyby: nervózního, při boji přikrčeného Rorschacha snadno od elegantního Nite Owla odlišíte. Kromě bojových scén se objeví i situace, ve kterých občas budete muset zapojit i mozkové závity; oba protagonisté někdy musí spojit síly, a překonali nějakou herní překážku nebo hádanku.

Foto: Hratelně.cz

Komiks Watchmen se brzy dočká také zfilmování. Děj papírové předlohy i chystaného snímku Zacka Snydera (je podepsán mj. pod filmem 300 - recenzi na hru najdete zde) se odehrává na alternativně pojaté Zemi, která se od té naší skutečné zas tak moc neliší. S hrdiny se setkáme v osmdesátých letech, kdy vrcholí studená válka a schyluje se ke globálnímu konfliktu... to je ovšem jen pozadí pro další vrstvy příběhu, do kterého jsou superhrdinové zapleteni. Herní příběh se bude odehrávat o pár let dříve, konkrétně v roce 1972, ale o mnoho veselejší prostředí nečekejte, spíše naopak. Temnou atmosféru dokresluje ponurá městská architektura, časté návštěvy městské kanalizace, husté deště, strašidelné poblikávání pouličních lamp a vůbec prostředí jak vystřižené z noir snímků.

Je dobře, že na vývoji hry Watchmen spolupracují lidé z komiksové branže. Veterán Len Wein (mj. spolutvůrce Marvelova Wolverina a editor Watchmenů) dává dohromady dialogy a příběh jako takový, ilustrátor původních Watchmenů Dave Gibbons zas působí jako poradce. Komiksový ráz celé hry by měl být zachován nejen díky grafice, ale i způsobem vyprávění příběhu – dějové zvraty vám totiž odhalí cut-scény připomínající právě kreslené příběhy.

Titul bude distribuován po několika částech, prostě jako seriál. Půjde o stažitelné díly. Majitelé Xboxu 360 si budou moci opatřit další epizody přes Xbox Live, hráči na PlayStation 3 přes službu PlayStation Network a pécéčkáři využijí Steam. Akce Watchmen by měla být hotova zhruba ve stejnou dobu jako filmový snímek, tedy na začátku roku 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy