The Darkness - temnota ukazuje zoubky

Lukáš Bašta
3. 6. 2007 0:00
Co byste chtěli mít raději, nadlidské schopnosti nebo sex? Že se vůbec ptám...
Foto: Hratelně.cz

Pamatujete si, co jste dostali ke svým 21 narozeninám? Jackie Estacado určitě. S jeho plnoletostí se objevila temná mocná síla The Darkness, kterou podědil po svém otci. Jasně, co může být pro mladého kluka lepšího než pořádná dávka nadpřirozených schopností. Teď by mu neodolala žádná, i kdyby měl mezi očima uhra jako polární čepičku a vadu řeči jako Luděk Sobota. Problém je, že jakmile si Jackie zaskotačí, okamžitě umře a temné žezlo po něm převezme jeho syn. Stalo se to jeho dědovi, jeho otci a stane se to i jemu, když si nedá sakra pozor.

Tyhle schopnosti však přijdou vhod, když se ho strýček Paulie pokusí zabít a převzít tak moc v mafiánské rodině Franchetti. Jackie byl totiž sirotek, kterého se ujal Frankie Francetti a vychoval ho jako vlastního, tedy vlastního nájemného zabijáka, který se s ničím nepáře (teda i páře, záleží na příležitosti, klidně i v páře). Chudák Paulie si to tak zavařil dvojnásob. Jackie Estacado se totiž probudil doslova jako nový "člověk" a hodlá si se svojí upravenou rodinou vyřídit účty. Ostatně jak se říká: Nedráždi hada bosou nohou a Jackieho Estacada nedráždi vůbec a to jakkoliv.

Foto: Hratelně.cz

Černočerná tma
The Darkness je americký komiks, který minulý rok oslavil desáté výročí vydání (nějak se nám s těmi oslavami roztrhl pytel). V roce 1996 jej stvořil komiksový borec Garth Ennis, jemuž nejsou akce, hektolitry krve a hustouhoucí hlášky rozhodně cizí. Nemusíme tak ani dodávat, že svěží komiksový vánek v podobě The Darkness je neuvěřitelně úspěšný - prodalo se na milion sešitů, byl přeložen do několika jazyků včetně toho našeho a temného anti-hrdinu s vrzacím problémem žere neuvěřitelné množství lidí (nemluvě o teenagerech, kteří s jeho ztrátou maximálně soucítí). Dokážete si představit lepší nápad pro hru s ratingem Mature?

Foto: Hratelně.cz

Hra si z předlohy bere to nejlepší a nejkrvavější, aby si Jackieho příběh pomsty převyprávěla trochu po svém. Naštěstí ne moc, jelikož na scénáři pracuje Paul Jenkins, jeden z dalších autorů, kteří se na komiksovém booku během těch let vystřídali. Důležité je také poznamenat, že poměrně komplikovanou akční látku si vzali na svědomí Starbreeze AB, autoři velmi ceněného Riddicka a podle prvních dojmů se jim převedení povedlo na výbornou. Ostatně v komiksovém vydavatelství Top Cow si spolupráci nemohou vynachválit.

Temné síly
Klíčem k hratelnosti je tak velmi zábavné převedení Jackieho temných dovedností. Pravda na světle vám toho chlapec mnoho neukáže, ale stačí rozstřílet několik zářivek nebo se plížit v přítmí a jeho schopnosti ožijí - po stranách obrazovky vyskočí dvě prokletě zubatá a nenažraná háďata, která se nemohou dočkat, až se s chutí zaryjí do něčího hrudníku a pěkně za tepla mu sežerou ještě tepající srdce. Ty také poslouží zároveň jako HUD display, aby měl hráč přehled, jak je na tom Jackie se svými schopnostmi a životy.

Foto: Hratelně.cz

Kromě klasických zbraní jako jsou dvě pistole, brokovnice, samopaly atd. budete hojně využívat černých chapadel, která budou moci z cesty odstranit jak nepřátele, tak kusy nábytku nebo policejní vozidla. V případě potřeby také může vypustit jedno ze svých roztomilých hadích stvoření a s nimi putovat šachtami, zabíjet překvapené mafiány a řešit lehce logické puzzlíky. Když půjde do tuhého, udělá malou černou díru, která do sebe vtáhne vše ve svém bezprostředním okolí, aby to pak vyvrhla mrtvé.

Bez pomocníků ani ránu sbíječkou
Důležitou kapitolou Jackieho konání je možnost vyvolat si z temnoty kousky svého já, tzv. Darklingy. Jde o malé démonické skřety s různorodými dovednostmi a neuvěřitelně prořízlou hubou. V předem nastavených temných koutech tak vyleze jeden ze slibovaných patnácti druhů a vydá se s vámi na cestu pomsty, dokud ho nezastaví několik dobře mířených kulek nebo světelných paprsků. Známé jsou zatím tři typy, které byly prezentovány v rámci hratelné demoverze. Jde o Gunnerku, Kamikadze a Berserka. První skřetice vše kropí z dálky rotačním kulometem, druhý naběhne do hloučku nepřátel a odpálí na sobě přidělanou trhavinu, třetí pak vezme, co má zrovna po ruce, a nepřátele tak rozmašíruje sbíječkou nebo rozřeže pilkou na dřevo.

Foto: Hratelně.cz

S těmito speciálními vlastnostmi také musíme zmínit propracovaný fyzikální engine, kdy většina věcí realisticky reaguje na vaše jednání. To znamená, že chapadlem můžete odhodit velké množství po úrovních rozházeného bordelu a využít jej jako zbraň. Stejně tak má být okolní prostředí značně interaktivní, takže v dílně zapnete cirkulárku a někoho pak na ní omylem odhodíte, aby ho rozcupovala na cucky. To je Jackieho hobby.

Černá je barva letošního léta
Poslední zajímavostí jsou televize, na které během hraní nesčetněkrát narazíte a poběží v nich skutečný program. Budete tak moci koukat na pohádky typu Pepka Námořníka, případně sledovat nějakou serióznější podívanou, hudební kanál nebo aktuální zpravodajství. Pokud tak budete dělat takový bordel, že po vás půjde policie stejně jako místní média, můžete vzít jed na to, že se na obrazovce uvidíte. Třeba v záběru z právě prolétávající helikoptéry.

Foto: Hratelně.cz

Jackieho dobrodružství je vyvíjeno na next-gen konzole Xbox 360 a PlayStation 3, čemuž má odpovídat velmi slušné zpracování jako propracované modely, detailní textury nebo moderní grafické efekty při výbuších a použití temnoty. Také jsme mohli slyšet část z použitého soundtracku, který se dobře doplňuje s temnou atmosférou hry. Zajímavě také vypadá volba profesionálů na posty dabérů. Díky tomu uslyšíte Kirka Acevedo z Bratrstva neohrožených jako Jackieho, Lauren Ambrose z Odpočívej v pokoji jako Jenny a Mikea Pattona, hlavního zpěváka Faith No More, jako hlas temnoty. The Darkness vyjde již tento měsíc a my vám na to upečeme pořádně temnou recenzi.

 

Právě se děje

Další zprávy