God of War: Betrayal - malá velká jatka

Martin Havlíček, MobilHry.cz
13. 5. 2007 0:16
Bezesporu jedna z nejkrvavějších videoherních sérií bude rozšířena o pokračování ušité na míru mobilním telefonům. Uvnitř: VIDEO

Majitelé konzole PlayStation 2 se již nabažili a po dvou veleúspěšných God of War hrách se tak dostane řada i na další platformy. Spolu s nedávno oznámeným God of War: Chains of Olympus pro PSP vyjde tento rok také God of War: Betrayal, titul určený exkluzivně mobilním telefonům. Hra byla odhalena před několika dny na akci Gamer's Day, pořádané Sony Online Entertainment, a jelikož zde byla k mání i hratelná verze novinky, máme k dispozici poměrně slušnou porci (zprostředkovaných) dojmů.

Jak vidíte ze screenshotů, společnost Sony se neodhodlala vykročit cestou rozplizlého 3D zpracování, jež v poslední době volí čím dál více vývojářů, ale raději zůstala při zemi a zvolila klasickou plochou koncepci. Vzhledem ke chvástavým ódám na hypervýkonné grafické čipy, zabudované v nových mobilních telefonech Sony Ericsson, je to možná překvapení, avšak vezme-li se v potaz rozšířenost těchto high-endových modelů, tak je celá situace hned jasnější.

Foto: Hratelně.cz

Rozhodně však nelze říct, že by Bůh války po stránce zpracování strádal. Zbrusu nový engine by měl - podle tiskovky - zajistit zhruba trojnásobně vyšší hodnotu FPS (počet snímků za sekundu) v porovnání s konkurenčními tituly. Animace jsou taktéž bohaté, takže můžeme být bez obav. 

Již nyní, měsíce před vydáním, je hra s oblibou srovnávána s druhým dílem "mobilního" Prince z Persie a nutno podotknout, že právem. Oba tituly jsou si blízké jak konceptem (2D rubačka), brutalitou, nepřáteli, tak i zbraňovým arzenálem a jeho nebojovým využitím. V pěti dobrodružstvích, jež jsou rozdělena do mnoha drobných misí, si vyzkoušíte čtveřici mocných zbraní. Artemidiny čepele a Athéniny řetězy představují základní výbavu, jíž ve hře využijete asi nejvíce a to nejen k rozmašírování nepřátel, ale také k občasnému zhoupnutí ke vzdálené plošině. Hlava Medúzy (nepřátele zkamení) a Hádova armáda (posily z řad umrlců) pak pomohou v situacích, kdy je na vás těch nepřátel příliš.

Foto: Aktuálně.cz

Ovládání je tradičně velmi jednoduché, což ocení jistě každý majitel mobilu, jehož konstrukce byla podřízena designérovo minimalistickým požadavkům. Pohyb postavy řídíte směrovým křížem a útoky pak jedním jediným tlačítkem. Aby to ale nebyla nuda, tak můžete každého nepřítele "dodělat" dvěmi unikátními fatalitami, které provádíte včasným stiskem sledu požadovaných kláves. Namísto toho, abyste psa Kerbera prostě ubodali, zvolíte cestu nechutné "double-dekapitace", tedy odtržení obou hlav zvířete od těla. Z padlého nepřítele pak vypadne orb, pomocí něhož zdokonalíte některý z atributů vaší zbraně.

A k čemu celá ta jatka, ptáte se? No přeci, abyste jako Kratos, Bůh války, očistili své jméno a dokázali svým olympským soudruhům, že to obvinění ze zrady bylo čirým výmyslem. God of War: Betrayal se odehrává mezi prvním a druhým dílem série. Američané se hry dočkají ještě letos, o Evropském vydání se zatím nemluvilo.

Článek vznikl v rámci spolupráce s portálem MobilHry.cz

 

Právě se děje

Další zprávy