Sony na E3 ukázalo svoji sílu

Patrik Khudhur
12. 7. 2007 0:00
Aneb několik dobrých důvodů, proč si koupit PS3.
Foto: Hratelně.cz

Po exhibicích Microsoftu a Nintenda, musela nutně přijít řada také na výrobce třetí ze současné palety next-gen konzolí. A taky, že ano fanfáry prosím Sony vstupuje na scénu ve velkém stylu: virtuální postavička (avatar) jejího šéfa nejprve směle napochoduje před lačnící dav novinářů a bezostyšně koketuje se skupinkou kyberslečen. Až minutku poté dorazí Jack Tretton z masa a kostí, a ihned začíná chválit Playstation Home, což je nové uživatelské prostředí PlayStation 3 (velmi podobné Second Life). Každý uživatel zde má vlastního avatara, dům i majetek, a může dělat (skoro) vše, co se mu zlíbí. Hlavní ale je, že může klidně pouštět svoje oblíbené hry, koukat na filmy a dělat přehršel dalších věcí. PlayStation Home by se mělo rozjet někdy k letošnímu podzimu.

Tak co, milí zlatí? Chtěli byste první slyšet o připravované herní náloži, nebo se máme vrhnout spíše na inovované PSP? Cože, PSP hry? Vaše přání je nám rozkazem. Soubor prezentovaných titulů zahrnoval například Silent Hill: Origins (hororová akční adventura), Syphon Filter: Logan's Shadow (další díl klasické drsňácké akce ve stylu "nakopejte teroristům zadek"), Wipeout Pulse (futuristické závody), NBA 08 (další pokračování basketbalového evergreenu), God of War: Chains of Olympus (úžasně vypadající akční titul z nádherného fantasy světa plného krvelačných potvor a svalnatých hrdinů), Patapon (hodně úchylná 2D plošinovka), Tiger Woods PGA Tour 08 (zelené trávníky, sady předražených holí a miliony v kapse golf s "tygrem lesnatým").

Na PSP vyjdou také The Sims 2: Castaway (Simové jako ztroskotanci, holt seriál Lost je mocný fenomén), SWAT: Target Liberty (akční věc, kde se chopíte ovládání speciální jednotky SWAT), Final Fantasy Tactics: The War of the Lions (vylepšený remake původní verze, který nabídne nová povolání, novou grafiku i zbrusu nový svět), Castlevania: The Dracula X Chronicles (3D remake akčního Dracula X: Rondo of Blood), SOCOM US Navy Seals Tactical Strike (akční počin: mariňáci versus zbytek světa) či Sonic Rivals 2 (akční arkáda plná ježků). Celkem má jen v severní Americe do konce roku vyjít na 140 nových her pro PlayStation Portable, solidní nálož.

A nyní hurá na "novou" PSP. Inovovaná konzole (vypadá stejně jako originál) se od té původní liší v několika detailech - váží o 30 % méně, je o 19 % tenčí a hlavně obsahuje video výstup. Poslední zmíněná je opravdu velká věc, neboť se tak skýtá možnost připojit PSP k veliké obrazovce a sledovat obraz přímo na ní. Nadto byly předvedeny i speciální edice PSP s motivem seriálu Family Guy, respektive série Star Wars (PSP s Hvězdnými válkami uvedl sám Chewbacca) .

Oklikou se dostáváme zpět ke hrám. Na PSP i PS3 se chystá logická věc, s názvem Echochrome. Její síla má být v úžasné hratelnosti a chytlavosti. V demonstraci jste museli v reálném čase otáčet jakýmsi bludištěm a pomoci tak postavičce dostat se do další úrovně. Malinko ve stylu stařičkého Lode Runnera. Větší prostor s ukázkou byl věnován i závodní hře Wipeout HD, která po vizuální stránce zcela exceluje (1080p - HD, co dodat?). Kratší "demíčka" her SOCOM: Confrontation (3D taktická střílečka), Warhawk (střílečka ze sci-fi prostředí, kde chodíte, létáte, jezdíte a podle prvních ohlasů je to neuvěřitelná zábava), a Pain (perverzní hříčka, v níž pomocí obrovského praku vrháte lidi na dlažbu a dalších pouličních nástrah) ukrojily dalších pár minutek.

Sony poté oznámilo i to, že pracuje na verzi Playstation Home pro mobilní telefony, a ukázalo další možnosti virtuálního světa. Web 2.0 by tak snad po období temna mohl konečně zamžourat na denní světlo. Rozlučte se s typickými menu místo toho ovládáte svého avatara, scházíte se s přáteli, ukazujete jim fotky z dovolené a spouštíte hry bez nějaké volby start, přímo ze svého domova v kybersvětě. Z reálného světa již byla zpráva, že Sony uvádí nové modely PS3 s 80GB pevným diskem (originál má 60 GB), a snižuje ceny těchto strojů v Americe je již konzole o 100 dolarů levnější, nicméně podle tvůrců Final Fantasy nebo Metal Gear Solid, ani to prý jí nepomůže..

PlayStation 3 se co nevidět také dočká nové várky her (konečně, také to zatím není žádná sláva). Například Haze od Ubisoftu. Atmosférická střílečka z blízké budoucnosti, v níž se ujmete ovládání vojáka Shanea pracujícího pro organizaci Mantel Global Industries. Příběh má být plný dějových zvratů a hlavně má jít o hlubokomyslnou politickou satiru ve výtečném audiovizuálním zpracování. Pomalu se můžeme těšit i na Unreal Tournament III, který bude v roce 2007 k dispozici exkluzivně pro PS3, a dovolí import modů z PC verze do PS3 verze a naopak.

V dalším rychlém sledu podporovaných titulů se objeví velké množství zvučných jmen jako jsou Call of Duty 4, Assassin's Creed, Resident Evil 5, Burnout: Paradise všechno známé značky dříve spjaté s logem PS, vyjdou však i na konkurenční Xbox 360. Dále pak Kane & Lynch, Madden NFL 08, Harry Potter and the Order of the Phoenix, the Simpsons game, Guitar Hero III: Legends of Rock, opožděný Medal of Honor: Airborne a očekávaný Rock Band.

Vrcholem prezentace byla samozřejmě dvojice titulů a to Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots a Killzone 2. Obě dvě vypadají graficky fantasticky, přičemž Hideo Kojima se ukázal jako vždy s dlouhým, filmově sestříhaným trailerem a výtečně udělanou bitkou ke konci. Oproti tomu Killzone 2 vypadá na klasickou akční jízdu, ale v takovém grafickém hávu, že se vám o něm bude ještě hodně dlouho zdát. Smutnou zprávou však je, že MGS4 vyjde začátkem příštího roku, Killzone 2 pak v jeho polovině Zkrátka nepřijdou ani fandové hlučných motorů pro ně se už v troubě peče Gran Turismo 5: Prologue.

Autor pracuje jako redaktor ve společnosti IDG.

 

Právě se děje

Další zprávy