Samsung vyvinul své telefony podle iPhonu, říká studie

tl
13. 8. 2012 7:35
Aby byly telefony Galaxy dobré, musí být jako iPhone, říká studie Samsungu
iPhone 4S
iPhone 4S | Foto: Apple.com

Během soudního sporu mezi Samsungem a Applem, který probíhá od konce července ve Spojených státech, se vynořil nový důkazní materiál, který jihokorejskému Samsungu nepochybně moc nepomůže.

Jedná se o inerní studii Samsungu z roku 2010, ve které jeho produktoví manažeři rozebírají chyby, které provázejí jejich telefony Samsung Galaxy. V závěru studie manažeři dospívají k závěru, že pokud chtějí, aby jejich smartphony byly pořádné, musí se chovat a vypadat podobně jako iPhone.

Ve studii se řeší zejména vzhled a fungování uživatelského prostředí. Od Applu tak měl Samsung podle této zprávy kopírovat téměř vše od vzhledu domovské obrazovky, prohlížeče nebo klávesnice až po podobu aplikací a všech jejich ikon.

Apple výhru zatím jistou nemá

I když tato studie Samsungu během soudu určitě moc nepřilepší, Apple stále nemá vyhráno. To, že výrobci studují produkty svých konkurentů a následně se jimi inspirují, je vcelku běžná praxe. Aby Apple spor skutečně vyhrál, musí soud přesvědčit o tom, že ho Samsung nejenom kopíroval, ale především porušoval jeho patenty. A to, zda tak Samsung učinil, zatím není úplně jisté. Jihokorejská firma se zatím totiž hájí tím, že většinu prvků, které přebrala od Applu, neměl kalifornský výrobce vůbec patentováno.

Kromě telefonů od Samsungu, které příliš nápadně připomínají iPhone se v tomto právě probíhajícím soudním sporu řeší také kopírování iPadu. O tom, zda soud skutečně uzná Samsung vinným z porušování patentů Applu, nakonec rozhodnou zejména schopnosti právníků obou firem.

 

Právě se děje

Další zprávy