Samsung a Apple stále kralují trhu s chytrými telefony

tl
16. 7. 2012 18:06
Nejvíce telefonů prodává Samsung a Apple. Podaří se ostatním firmám přežít?
Dělníci připravují na veletrhu CES 2012 stánek firmy Samsung
Dělníci připravují na veletrhu CES 2012 stánek firmy Samsung | Foto: Reuters

Trh se smartphony se neustále rozšiřuje a na jeho poli se vede velká bitva, ve které některé firmy jasně vítězí a jiné v ní zase brzy skončí. Mezi ty vítězící hráče a zároveň největší rivaly, jasně patří společnosti Apple a Samsung, těmi skomírajícími jsou zase finská Nokia nebo firma RIM vyrábějící telefony BlackBerry.

Samsung i Apple si mohou mnout ruce, protože společně ovládají více než polovinu celého trhu s chytrými telefony a o zisky se tak bát nemusejí. Firma Apple si své pevné místo na tomto trhu zajistila už vydáním svého prvního smartphonu v roce 2007. iPhone hned od svého vydání trhal rekordy v počtu prodaných zařízení, a to především díky své jednoduchosti a kvalitě. Jeho další verze byly neméně úspěšné a iPhone tak tvoří nejvýznamnější podíl v počtu smartphone.

Samsung umí levné i špičkové modely

Zatímco Apple prodává smartphone jenom jeden, jihokorejský Samsung jich nabízí mnohem více. Právě široká nabídka smartphonů nejrůznějších parametrů a cen z něj dělá druhého dominantního hráče. Díky Samsungu už lidé nemusejí za smartphony vydávat mnohatisícové sumy, ale mohou si dovolit i levnější modely.

Zároveň je ale Samsung schopen vyrábět i špičkové modely, jako například telefon Galaxy S3, které jsou plně schopné konkurovat iPhonu a přebírat tak Applu zákazníky.

Skončí RIM i Nokia?

Ne všichni jsou ale v prodeji chytrých telefonů tak úspěšní jako Apple a Samsung. Finské Nokii, dříve největšímu prodejci mobilních telefonů, se nepodařilo udržet krok a dostala se do velkých ztrát. To stejné se stalo společnosti RIM, jejíž BlackBerry byl jeden z nejoblíbenějších smartphonů. Po příchodu iPhonu a levných telefonů s Androidem ztratili uživatelé o BlackBerry zájem a RIM dnes už mele z posledního.

Obě společnosti navíc vsadily na špatný operační systém. Systémy jako Symbian od Nokie neudržely krok s iOS a Androidem, které mají především širokou nabídku aplikací, a pomalu mizí v propadlišti dějin.

V poslední době ale Nokia u telefonů řady Lumia vsadila na operační systém Windows Phone, který jí možná pomůže udržet si alespoň nějaké místo na trhu s chytrými telefony.

 

Právě se děje

Další zprávy