Revoluce na Uloz.to: Soubory budou mazat vydavatelé

David Slížek
16. 2. 2012 18:02
Český sdílecí server Uloz.to oznámil velké změny ve svém fungování.

Český sdílecí server Uloz.to pokračuje v krocích, které mají vést k legalizaci jeho obsahu.

Provozovatelé dnes oznámili, že zavádějí tři novinky, které by měly z úložiště vymýtit pirátské soubory.

První, poměrně kosmetickou změnou, je širší zpřístupnění formuláře pro nahlášení závadného obsahu. Dosud jej mohl použít jen registrovaný uživatel, od nynějška do něj bude moct každý.

Maže přímo vydavatel

O to dramatičtějsí je ale druhé opatření. Uloz.to totiž spustilo nový nástroj, který dává vydavatelům a autorům po podepsání smlouvy přímý přístup do databáze serveru. Smlouvu si lze podle serveru vyžádat na adrese [email protected].

A co víc - umožňuje jim přímé mazání souborů, které podle nich porušují jejich autorská práva.

Jak to konkrétně bude fungovat (budou vydavatelé a autoři prohledávat soubory podle jména?) a jak přesně Uloz.to ošetří, aby vydavatelé opravdu mazali jen "své" soubory, není z dosud uvolněných informací jasné.

Těžko zatím také říct, jak se s opatřením, které v podstatě přenáší zodpovědnost za obsah na Uloz.to na ně, spokojí vydavatelé.

"Kroky Uloz.to vítáme a oceňujeme, že se k problému postavili čelem," reagovala na změny šéfka IFPI Petra Žikovská. "Poskytnutí instrumentu pro mazání ilegalních dat samotnými majiteli bereme jako vyjádření důvěry k nám a našim partnerům."

Nenahraješ dvakrát stejný soubor

Třetí opatření má podle Uloz.to znemožnit, aby piráti na server znovu nahráli už jednou smazané soubory. Server bude pirátský obsah označovat tzv. MD5 kódy, pomocí kterých dokáže zjistit, jestli jsou dva soubory totožné, i když se třeba jmenují jinak.

"32místný kód MD5 je matematickou transformací všech znaků, které daný soubor obsahuje tak, že kód je s vysokou pravděpodobností unikátně spojitelný právě jen s daným souborem," vysvětlují mechanismus provozovatelé Uloz.to.

"Třebaže bylo vícekrát dokázáno, že lze zkonstruovat dva různé soubory, které budou mít stejný kód MD5, pravděpodobnost, že se tomu stane u dvou náhodně zvolených souborů, je velmi malá."

Pravidla služby

Ani nejnovější opatření nejsou neprůstřelná, přiznávají provozovatelé serveru.

"Bohužel je nutné konstatovat, že ani taková opatření nemohou definitivně zabránit publikování závadných materiálů na našem serveru," přiznává spolumajitel serveru Uložto.cz Stanislav Pacan.

"Tak jako každá internetová služba s uživatelsky vkládaným obsahem (od webhostingů po youtube.com) nemůžeme ani my zabránit uživateli porušit pravidla naší služby," dodává.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy