BTJunkie končí, stahování z torrentů ale žije dál

LP Fish
7. 2. 2012 15:05
Skončila jedna z největších a nejoblíbenějších torrentových stránek BTJunkie.com. Její majitel však doufá, že: "Válka ještě určitě není u konce."
Foto: Aktuálně.cz

Kauza Megaupload ovlivnila nejen datová úložiště, ale i také stránky vyhledávající tzv. torrenty.

Tento týden ukončila svou činnost stránka BTJunkie, jedna z největších sbírek torrentů na internetu.

Tato technologie umožňuje stahovat obsah přímo z počítače uživatele (nebo z počítačů více uživatelů najednou). Torrenty jsou - zjednodušeně řečeno - malé soubory, které obsahují jen informace o tom, kde jsou data uložena.

Dobrovolný konec

Server BTJunkie existoval na internetu od roku 2005 a měl miliony příznivců. Podle serveru Alexa se stal 389 nejsledovanější stránkou internetu. Za svou existenci neměl žádné právní problémy (kromě toho, že jej Google po stížnostech majitelů práv vyřadil z výsledků vyhledávání) a podle Torrentfreak ho majitelé uzavřeli "pro klid duše".

Provoz BTJunkie nebyla samozřejmě žádná dobrovolnická činnost. Podle FreeWebSiteReport stránka mohla měsíčně za reklamu mohla získat něco okolo 250 000 dolarů.

Na stránkách BTJunkie dnes stojí jen rozloučení: "Jsme na konci cesty přátelé. Rozhodnutí to nebylo jednoduché, ale nakonec jsme se rozhodli dobrovolně skončit. Roky jsme bojovali za vaše právo komunikovat, ale je čas jít dál. Byla to zkušenost na celý život, přejeme vám všechno nejlepší."

Katastrofa nebo nový začátek?

Konec BTJunkie je mnoha uživateli internetu i médii vnímán jako mnohem smutnější událost než násilné ukončení činnosti Megauploadu. Na torrentových sítích totiž nenajdete jen nejnovější filmové hity.

Používají je také sběratelé, znalci a diskofilové, pro které tento server znamenal přístup k řadě materiálů, které dnes už ani nelze koupit. Zkuste třeba sehnat na CD alba "osmdesátkových" démonů Flock of The Seagulls nebo krátké československé animované filmy.

Někteří uživatelé internetu považují konec BTJunkie za katastrofu srovnatelnou s požárem Alexandrijské knihovny, jiní však upozorňují, že s jejím koncem odešel pouze "seznam" torrentů, ale samotné torrenty - a s nimi i cesta k souborům - na internetu zůstaly.

Paradoxně se dá předpokládat, že díky současné vlně tlaku na provozovatele stránek sdílejících data budou uživatelé pirátský obsah paradoxně častěji hledat přes Google a jiné oficiální vyhledávací služby, což může stahování zpomalit, ale těžko zastavit.

Stahování má své příznivce mezi hudebníky, spisovateli i podnikateli

Podobnou paniku zažívali "torrentáři" už před několika lety, kdy byla (bez většího mediálního ohlasu) ukončena činnost jiných torrentových vyhledávačů - Mininova a Suprnova. Jejich role však byla okamžitě nahrazena jinými zprostředkovateli.

Asi nikdo přitom neuvažuje o konci stahování jako takového. V diskusi na serveru Torrentfreak například jeden uživatel píše: "Podle Neila Younga je pirátství nové rádio. Nebudu se hádat s Neilem Youngem."

Podporu sdílení svých děl vyslovili mimo jiné také světoznámý spisovatel Paul Coelho nebo český filosof Václav Bělohradský.

A přidal se k nim i šéf producentů jedné z nejúspěšnějších her současnosti Angry Birds Mikael Hed ze společnosti Rovio. V rozhovoru pro Torrentfreak mimo jiné řekl: "Pirátství nemusí být špatná věc. Ve výsledku nám může přinést víc práce."

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy