První česká reakce na Megaupload: ShareRapid už nehledá

LP Fish
25. 1. 2012 12:25
Kauza Megaupload začíná zřejmě strašit i české služby na sdílení dat. Web Sharerapid.cz zamezil vyhledávání na svých serverech přes účet.
Foto: Aktuálně.cz

EDIT 12:25  - Text jsme aktualizovali o stručné vyjádření provozovatelů serveru Sharerapid.

K řadě zahraničních serverů na sdílení dat, které kvůli kauze Megaupload omezily své služby, se zřejmě zařadil i první server v Česku.

Služba na sdílení dat ShareRapid.cz vydala aktualizaci svého programu na stahování dat, která ukončila možnost vyhledávat soubory přes účet a prostřednictvím download manageru.

Stížnosti na Facebooku

Stránka přitom nadále umožňuje registraci a nákup kreditu na stahování prostřednictvím bankovního převodu, SMS a internetové peněženky Paypal.

Na to, že možnost vyhledávat z download manageru i z webu zmizela, si na Facebooku Sharerapidu stěžují sami uživatelé. Nelíbí se jim, že je provozovatelé serveru na změnu neupozornili.

Majitelé Sharerapidu na dotazy Dataramy reagovali velmi stručně: "Vyhledávání bylo odpojeno na základě jednání s Českou protipirátsou unií z minulého roku. Všechny ostatní funkce včetně stahování sdíleného obsahu zůstávají nezměněny," stojí v e-mailu.

Vzhledem k načasování se ale nabízí spojitost se zásahem proti americké službě Megaupload.

Jak přesto hledat

I když má firma ShareRapid českého majitele, je registrovaná v USA. Telefon, který na svém webu uvádí, je nedostupný a na e-maily nikdo nereaguje.

Server přitom možnost vyhledávání neodstranil důsledně. Uživatelé mohou soubory uložené na serverech ShareRapidu dále vyhledávat a také stahovat prostřednictvím tohoto odkazu, který si už uživatelé začali přes Facebook posílat.

Pokud vyhledaný odkaz zadají do download manageru, stahování probíhá bez problémů i ve free verzi.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy