Pohřešují syna - můžou za to hry

David Urbánek
28. 10. 2008 0:00
Aféra kolem ztraceného chlapce nabírá rozměrů.
Brandon Crisp
Brandon Crisp | Foto: Hratelně.cz

Už od 13. října se pohřešuje kanadský chlapec jménem Brandon Crisp (15 let). Ten se v den zmizení pohádal se svým otcem ohledně hraní Call of Duty 4 (více zde) přes Xbox Live! Otec měl námitky, že jeho dítě tráví až příliš času doma před televizí a Xbox mu zabavil, což chlapce natolik rozčílilo, že utekl z domova.

Nic neobvyklého na mladého puberťáka, bohužel Brandon se od té doby už neukázal. O téhle zprávě jsme vás již jednou informovali (čtěte zde). Vzhledem k tomu, že ale vyšetřování stále bez úspěchu pokračuje, rozhodli jsme se vás důkladněji seznámit s celou záležitostí.

Foto: Hratelně.cz

Otec Brandona, Steve Crisp, se obává od začátku toho nejhoršího, a to, že jeho syna kontaktoval někdo přes Call of Duty. Nějaký skrytý pedofil, který se nabídl s pomocí, a Brendon utekl za ním. Steve Crips pak dodává, že syn byl vždy hodný chlapec, který měl samé jedničky, než si za peníze, co dostal k vánocům pořídil Call of Duty a stal se na něm závislý.

Dále čtěte:
Vrah uťal oběti hlavu. Vymlouvá se na hry
Násilník vyhrožoval masakrem na Xbox LIVE!
Jack Thompson opět zasahuje. Tentokrát ve fast foodech!

Teorie, že za zmizení Brandona může jeho závislost na hrách podpořila i místní police. Tu pak o to více znepokojuje, že se Brandon na žádný ze svých účtů od svého zmizení nepřipojil. Vzhledem k jeho silnému návyku, jež ho donutil utéci z domova, je to o to více znepokojující. Teorie o založení nového účtu vyšetřovatelé zamítli: Brandon si na svých postavách zakládal, a hrát zcela od začátku by pro něj bylo nepřijatelné.

Brandon Crisp
Brandon Crisp | Foto: Hratelně.cz

V rámci Brandonova případu se vyjádřil i americký psychiatr Jerald Block, který se specializuje na závislosti na hrách. Dle svých slov, člověk, kterému seberete jeho „drogu“ má dvě možnosti jak zareagovat. Buď svůj hněv nasměřuje proti sobě nebo proti svému okolí. V prvním případě pak má sebevražedné sklony či přejde na užívání některých jiných drog, v tom druhém chce zase zničit svět, tedy lidi, okolo sebe.

Hledání chlapce se postupně stávalo stále více medializované. Dokonce Facebook skupina Where is Brandon Crisp? má nyní přes 5,600 členů. Začali se objevovat první odměny. 10,000 dolarů nabídl nejprve deník National Post. Nakonec se přidala i kanadská divize Microsoftu a navýšila tak odměnu na 50,000 dolarů (cca 755,000 Kč).

Eric Hall
Eric Hall | Foto: Hratelně.cz

Vzrůstající pozornost ohledně ztraceného chlapce si nenechali ujít ani známé osobnosti. K případu se tak vyjádřil nechvalně známý Jack Thompson, který opět (jak má již ve zvyku) upozornil na nebezpečí dřímající ve hrách. Chlapci se začala věnovat i star kanadské televize, Terry Grant, který má svoji reality show v níž hledá pohřešované osoby.

Vcelku zajímavé je, že to není poprvé, kdy hra Call od Duty způsobila něčí zmizení. Naposledy tomu bylo v případě Erica Halla, veterána z Iráku, který se domu vrátil s těžkým posttraumatickým stresem (čtěte zde). Když pak hrál Call of Duty 4, zřejmě se vrátily špatné vzpomínky. Hall vstal, nasedl na motorku a odjel. Měsíc byl pohřešovaný, až se nakonec jeho tělo našlo v příkopu u floridské silnice. Tento případ skončil tragicky, pevně věříme, že u Brandona to ale dopadne lépe.

 

Právě se děje

Další zprávy