Počítač v brýlích nebo na těle, tak vypadá budoucnost

LP Fish
19. 1. 2012 9:00
Apple a Google se přetahují o zajímavé vynálezce a snaží se vymyslet nositelnou a inteligentní periferii pro své chytré telefony. Čeká nás do deseti let změna paradigmatu?
Chytré hodinky I'm Watch
Chytré hodinky I'm Watch | Foto: I'm Watch

Apple i Google usilovně experimentují v oblasti "nositelných" (wearable) technologií. Právě tento trend by měl ještě víc roztočit kola obchodů s iPhony i chytrými telefony na platformě Android.

Když už se potomci periferií původního sálového počítače rozprskli do kanceláří a bytů, je s nimi potřeba pohodlně přecházet, používat je za pohybu.

Idea nositelných zařízení - technologií je na světě minimálně od doby co se nástěnné hodiny přestěhovaly na naši ruku. A právě tam by rádi oba IT giganti přestěhovali i naše telefony.

Tím by ale posun a zmenšování zdaleka neskončily.

Vývoj vede vizionář

V lednu roku 2010 přijal Apple do svých řad Richarda deVaula, umělce a vizionáře, který na MIT experimentoval s "chytrým" oblečením.

DeVaul se proslavil už v roce 2003 projektem Memory Glasses (Paměťové brýle). Šlo o přenosný počítačový systém, který uživateli poskytoval na displeji nerušivým až podprahovým způsobem informace, které mu pomáhaly vybavovat si věci a řešit podobné, s pamětí související úkoly.

DeVaul také založil společnost AWare Technologies, zaměřenou na nositelné systémy zaznamenávání pohybu pro sportovce i pro armádu. Postupně své působení přesunula do komerční sféry a vyvinula například aplikaci StepTrakLite pro iPhone, která měří počet ušlých kroků.

iPod na ruce

Na začátku roku 2010 se stal DeVaul členem sedmičlenného týmu Applu vedeného designovým guru Jonnem Ivem a tehdejším "velkým" šéfem Stevem Jobsem.

V červnu 2011 však  DeVaul Apple opouští a přijímá nabídku stát se posilou v nové laboratoři Googlu s názvem Android Hardware. To samozřejmě neznamená, že by Apple myšlenku "obléct" zákazníkům své produkty opustil.

Podle NYTimes Apple experimentuje například s jakousi variantou iPodu se zakřiveným skleněným displejem, nositelnou na ruce a ovladatelnou hlasem prostřednictvím programu Siri.

Google buduje vlastní laboratoře

Zájem laboratoří Googlu o DeVaula však dokazuje, že informační společnost, jejíž hlavní zisky plynou ze shromažďování informací a jejich zpeněžování v podobě reklamy, si začíná budovat silnou základnu i v "atomovém" světě hardwaru.

Nákup Motoroly a zvýšená aktivita v oblasti vývoje nových atraktivních produktů pro platformu Android znamenají, že si Google dobře uvědomuje, že masově přijaté "nositelné" technologie by znamenaly stejnou změnu paradigmatu, jako když CD prakticky vytlačilo z hudební sféry všechny ostatní nosiče.

DeVaul bude v laboratořích Googlu navíc v zajímavé společnosti. Spolu s ním bude na projektech pracovat legendární dvojice vynálezců v oblasti chytrých telefonů Matt Hershenson a Joe Britt - autoři legendárního aparátu T-Mobile Sidekick, kombinujícího výhody chytrého telefonu a PDA.

Spolu s dlouholetým partnerem Googlu a jedním z autorů původní platformy Android Andy Rubinem tvoří dnes nejhvězdnější tým v oblasti hledání nových cest vývoje.

Brýle prolínající realitu

Podle Michaela Liebholda z Institutu pro budoucnost v kalifornském Palo Alto nás však v budoucnosti čekají mnohem odvážnější věci, než je "chytré" hodinky ovladatelné hlasem.

Dalším krokem ve vývoji technologií bude totiž podle něj právě směr, jakým se vydal DeVaulův projekt Paměťových brýlí.Cílem pak bude prolnutí virtuální a skutečné reality.

Liebhold předpokládá, že v průběhu deseti let začnou nosit lidé brýle a později kontaktní čočky se zabudovaným displejem. Podle něj se nová technologie rozšíří jako móda pro teenagery. "Budou hrát hry se svými kamarády a honit třeba virtuální bytosti v parku," řekl pro NYTimes.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy