Po sebevraždách dělníků začal Apple dbát na fair práci

LP Fish
17. 1. 2012 14:10
Apple bude dobrovolně podstupovat nezávislé audity pracovních podmínek u svých 156 dodavatelů. Reaguje tak na aféru Foxconn.
Foto: Reuters

Záleží na podmínkách, ve kterých váš počítač vzniká? Čím dál tím víc firem si pod tlakem veřejnosti začíná myslet, že ano.

Zařadila se k nim nově firma Apple, která poprvé v historii zveřejnila seznam svých 156 dodavatelů a stala se první velkou technologickou společností, která vstoupila do Fair Labour Association (FLA).

Tato organizace se zabývá pracovními podmínkami a vypracovává nezávislé zprávy o podmínkách pracovníků ve firmách, které jsou jejími členy.

Sebevraždy v továrně

Apple se stal terčem veřejné kritiky poté, co v jeho největším dodavatelském podniku Foxconn došlo k sérii sebevražd zaměstnanců. Život si vzalo celkem 11 dělníků, kteří údajně nestíhali pracovní tempo.

Foxconn nakonec oznámil, že lidské dělníky nahradí roboty.

"V loňském roce jsme provedli více než 200 auditů u našich dodavatelů součástek. S využitím zkušeností a odborných znalostí FLA budeme zlepšovat podmínky zaměstnancům a zajistíme ještě větší transparentnost našeho dodavatelského řetězce," komentoval vstup firmy do této organizace člen vedení Applu Jeff Wiliams.

FLA je nezisková organizace, která dlouhodobě tlačí na výrobce, aby odhalili, v jakých podmínkách jejich produkty vznikají.

Letos mimo jiné pro firmu Nestlé kontroluje, zda na kakaových plantážích v africkém Pobřeží slonoviny nepracují děti.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy