Nový čip - konec pirátství

Josef Kníže
26. 5. 2008 18:19
Příjde doba, kdy si hry budeme opravdu kupovat.

Na nedávné konferenci Wedbush Morgan Securities se Nolan Bushnell (zakladatel Atari a stvořitel Pongu) rozpovídal o budoucnosti bez herního pirátství. Vše vyřčené pak bude možné díky novému šifrovacímu čipu.

,,Ve většině počítačů, které jdou dnes na trh, se na základní desce nachází skrytý čip zvaný TPM. Herní vývojáři pak budou moci zakódovat ověřitelný šifrovaný klíč, který bude nemožné prolomit lidmi na internetu či rozesíláním hesel. To samozřejmě bude mít na herní trh obrovský dopad a dovolí rozvíjet herní průmysl i v místech, kde bylo pirátství doposud velký problém," říká Bushnell.

Dodává také, že s filmy a hudbou už to bude těžší a pravděpodobně nezastavitelné. ,,Pokud to můžete vidět či slyšet, můžete to i zkopírovat," řiká. ,,Hry jsou v tomto případě jiné, protože jsou přímo závislé na programovaném kódu. TPM čip nás vlastně naprosto zbaví herního pirátství."

,,Ihned , co se hardware s instalovaným čipem dostatečně rozšíří, započneme kódování. Očekáváme tak zvětšení příjmů, a to i v oblastech Indie a Ásie celkem."

Bude více než zajimavé sledovat, jak se bude tato situace vyvíjet a to především proto, že do dneška nebyl vynalezen program, který by nebyl dříve či později prolomen. Bioshock se snažil marně, na Bioware zase zatlačili fandové kvůli Mass Effectu a jeho 10ti denní registraci. Pravdou je, že je TPM čip po všech Securomech, Starforcech a jiných pokusech prvním důstojným krokem proti pirátství, který se může vyplatit. Na druhou stranu, vše šlo udělat i mnohem jednodušeji. Zlevněte nám hry na únosnou hranici, páni vývojáři, a my si je budeme rádi kupovat. Jaký rozumný člověk si uřízne půlku platu, aby si dopřál jednu novinku?

 

Právě se děje

Další zprávy