Nokia dál padá. Poslední naděje se jmenuje Lumia

tl
12. 11. 2012 8:03
Nokia vypadla z první pětky největších výrobců smartphonů
Foto: slashgear.com

Zatímco ještě v polovině letošního roku byla finská Nokia třetím největším výrobcem smartphonů na světě, na konci třetího čtvrtletí se už nedostala ani do první pětice. Oproti třetímu čtvrtletí v roce 2011 prodala letos o více než 30 milionů chytrých telefonů méně.

Za neúspěch Nokie může podle analytiků především neustále sílicí konkurence, která jí, ale i některé další firmy, pomalu z trhu s chytrými telefony vytlačuje. Touto konkurencí se myslí především Samsung, který má na tomto trhu 32% podíl a Apple, který se svými iPhony ovládá 12% celého trhu se smartphony.

Pomůžou nejnovější Lumie?

Dalším důvodem finančních problémů finského výrobce je přechod od operačního systému Symbian k systému Windows Phone, kterému uživatelé zatím nepřišli příliš na chuť.

Nokia doufá, že vše se změní s nedávným příchodem nové verze Windows Phone 8, která se nachází v jejích nejnovějších smartphonech Lumia 920 a 820, které by mohli Nokii z finančních problémů dostat.

Zda budou finanční ztráty z posledních měsíců pro Nokii koncem, se dozvíme pravděpodobně už na konci roku. Pokud se jí totiž nepodaří prodat své smartphony ani během Vánoc, moc šancí na přežití jí zřejmě nezůstane.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy